Thuiseten: Stoofschotel

Je kunt overal in de stad de sterren van de hemel eten, maar de meeste Amsterdammers koken vanavond gewoon thuis. Nienke Denekamp kijkt onder de deksels en in de keukenkastjes.

Rob probeert van alles in de keuken: hoe moeilijker, hoe beter. © Marc Driessen Beeld
Rob probeert van alles in de keuken: hoe moeilijker, hoe beter. © Marc Driessen

Rob Noverraz (60) samenwonend met Sonja (43) en vader van Luuk (7), Chris (31) en Petra (34)
Overtoom
Mede-eigenaar De Streng BV, www.printjelint.nl

Rob moest van zijn schoonzus in Thuiseten. Omdat hij elke dag kookt en omdat hij werkelijk alles kan maken. Soms heeft hij een Italiaanse
periode: dan draait hij weer tijdenlang pasta. Net zolang tot hij het kan. Hij haalt zijn schouders op. Het is creativiteit en daar komt bij dat hij niet onhandig is. Een paar jaar geleden heeft hij de keuken, eigenlijk het hele huis, verbouwd. Kijk, in het plafond zit een geruisloze afzuigkap die met de voet te bedienen is.

En daarna bouwde hij een viool en daarna een tweede viool. Niet dat hij vioolbouwer is of dat hij viool kan spelen, hij had gehoord dat het één van de moeilijkste dingen is om zelf te maken. Zo heeft hij ook een Jaguar verbouwd. Maar het rijden, daar vond hij niets aan. Hij zat alleen maar te wachten tot er weer iets stuk ging. Maar dat gebeurde niet. Toen dacht hij: schilderen, dat wil ik ook kunnen. Ach, je zoekt je grenzen op.

Dat geldt dus ook voor het koken. Op de grillplaat van een Borettifornuis staat een petroleumstel, daarop staat weer een tajine met sudderende sukadelappen. Terwijl hij toch een hetelucht- en een gasoven heeft staan.

Hij weet ook wel dat je die ovens bijna net zo zacht kunt zetten als een petroleumstel. Maar het is gewoon leuk om op zo'n petroleumstel met lampenolie te koken. En dan die tajine. Je krijgt zo'n ding, dus ga je er iets mee doen.

Eigenlijk vindt hij het maar onzin, dat geouwehoer over eten in de bladen en dat gelul over recepten. Het is een hype. Het is vijftig gram van dit en zoveel van dat. Hij zou willen zeggen: 'Kom op mensen, het is maar eten.' Je trekt rond etenstijd de koelkast open. Je dondert in de pan wat je erin wilt donderen en na een tijdje prik je of het al gaar is. Gewoon een beetje aanklooien. Je kookt omdat de mens nou eenmaal moet eten.

Zo rond de feestdagen is het helemaal ellende. Dan zit alles ineens in een zwartgouden doos en staat er prettige feestdagen op de wortels.

Die koopt hij niet hoor. Eigenlijk wil hij helemaal niet meedoen aan die flauwekul. Hij gaat helemaal niets speciaals koken met de feestdagen. Of dat patat halen wordt? Nou, misschien wel, ja. Voor oliebollen bakken maakt hij wellicht een uitzondering. Dat is namelijk heel leuk om te doen.

Stoofschotel

Ingrediënten:
600 g sukade (in blokjes)
Peper en zout
Boter
1/2 flesje donker bier
1 el Râs al hânout (Marokkaans kruidenmengsel)
400 g gesneden groente (sperziebonen, wortel, bloemkool, selderij, broccoli, champignons, paprika's)

Bereiding:
Bestrooi vlees met zout en peper, braad aan in de boter. Blus af met donker bier en bestrooi met âs al hânout. Doe over in een tajineschaal.

Laat met de deksel erop vier of vijf uur op een petroleumstel staan. Voeg de groente toe, zet de vlam iets hoger. Laat in nog 10 of 20 minuten beetgaar worden. Kan ook in de oven of op de spaarbrander.

Foto Marc Driessen

Wilt u ook in Thuiseten? Mail dan naar thuiseten@parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden