Thuiseten: Snelle taartenmaakster

Je kunt overal in de stad de sterren van de hemel eten, maar de meeste Amsterdammers koken vanavond gewoon thuis. Nienke Denekamp kijkt onder de deksels en in de keukenkastjes.

Elsbeth Louis bakt met zoon en 'glazuurkoning' Ard een taart uit haar boek. © Marc Driessen Beeld
Elsbeth Louis bakt met zoon en 'glazuurkoning' Ard een taart uit haar boek. © Marc Driessen

Elsbeth Louis (39) marketingmanager, samenwonend met Victor in Archimedesplantsoen.
Kinderen Ard (6,5) en Kick (3) www.uitgeverijsnor.nl

'We gaan toch niet klokken hè?' vraagt Elsbeth Louis als ze boter in een steelpan smelt. Elsbeth is de auteur van Het snelle taart(en)boek, met taarten die binnen tien minuten in de oven staan. De recepten zijn afkomstig uit One-pot cakes, een vijftien jaar oud Amerikaans kookboek dat Elsbeth tweedehands wist te bemachtigen in de VS. Het bevat recepten van Edward Schloss, een food scientist die ook auteur is van het boek met de geweldige titel While the pasta cooks..., met pastasauzen die klaar zijn voordat de pasta al dente is.

One-pot cakes bleek opmerkelijk saai te zijn en zo lelijk dat er onmiddellijk een roodgeruit kaft omheen moest. Het bevatte desalniettemin alleen maar geweldige recepten waarbij je met een pollepel, een grote steelpan, een minimum aan ingrediënten en wat roeren een taart in de oven schuift. Zonder dat je twaalf eieren moet splitsen of vier beslagkommen hoeft af te wassen.

Bij Elsbeth thuis is taart eten een dagelijks ding. Als er iemand op de thee komt moet er taart zijn, ook al rennen er twee kleine kinderen rond, is ze hoogzwanger van de derde en kan ze na dat boek geen taart meer zien. We hebben geleerd dat wie een taart wil bakken eindeloos moet mixen, dus we staan met de armen over elkaar te kijken naar wat Elsbeth allemaal doet.

Door een bruine smurrie van gesmolten boter en chocola roert ze een ferme plens appelmoes. Zoon Ard mag helpen. Hij heeft voor de krant een wit pak aangetrokken. Hij heeft sinds kort geen krukje meer nodig om bij het aanrecht te kunnen.

Elsbeth doet voor hoe hij met een kwastje de bakvorm moet invetten, terwijl ze de bloem uit een kastje pakt, in het boek kijkt hoeveel eieren ze ook alweer moet hebben en Ard met de appelmoespot tegen zijn hoofd slaat. Dat is huilen. Ard wil niet meer meehelpen. Hij wil wel een lolly. Pas bij het glazuren van de taart kan hij weer lachen. 'Ard is de glazuurkoning,' legt Elsbeth uit.

Nu hoeft de taart alleen nog te worden versierd. Een buitenaardse robot staat met getrokken wapen wijdbeens in de taart. Een skelet ligt achterover in chocoladeroomkaasglazuur. 'Ik heb eigenlijk best honger,' zegt Ard opgewekt.

Chocolade-appelmoestaart met chocolade roomkaasglazuur

Ingredienten taart:
125 g boter + een beetje om het cakeblik in te vetten
1 el cacaopoeder
100 g pure chocolade van min. 70 procent (in stukjes)
500 g appelmoes
200 g kristalsuiker
snufje zout
1 el instant koffiepoeder
1 tl vanille-extract
2 eieren
1/2 tl baking soda
150 g bloem

Ingrediënten glazuur:
1 el boter
50 g chocolade (in stukjes)
1 tl vanille-extract
2 el rum of fruitlikeur
1 tl instant koffiepoeder
225 g roomkaas op kamertemperatuur

Bereiding:
Laat de boter in een grote steelpan (1,5 liter) smelten. Voeg als de boter half gesmolten is de chocolade toe. Haal de pan van het vuur als de chocolade half gesmolten is. Roer tot het een gesmolten egale massa is.

Roer er de appelmoes, de suiker, het zout, het koffiepoeder, de vanille en de eieren doorheen. Doe de baking soda er met je vingers bij, zodat er geen klontjes inzitten. Roer er daarna de bloem doorheen. Stort het beslag in een ronde met boter ingevette en met cacaopoeder bestoven cakevorm en bak de taart gedurende 50 minuten in een op 180 graden Celsius voorverwarmde oven.

Maak ondertussen het glazuur. Smelt de boter en de chocolade zoals hierboven beschreven staat. Voeg de rest van de ingredienten toe. Roer tot het een egale massa is. Laat in de koelkast opstijven. Laat de taart tien minuten afkoelen voordat je hem met glazuur bestrijkt.

Foto Marc Driessen

Wilt u ook in Thuiseten? Mail dan naar thuiseten@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden