Thuiseten: Sheldons gehaktballen

Je kunt overal in de stad de sterren van de hemel eten, maar de meeste Amsterdammers koken vanavond gewoon thuis. Nienke Denekamp kijkt onder de deksels en in de keukenkastjes.

Als de gehaktballen iets anders smaken, is de kritiek niet van de lucht. Foto © Marc Driessen Beeld
Als de gehaktballen iets anders smaken, is de kritiek niet van de lucht. Foto © Marc Driessen

Wie: Sheldon Hayter (39) kok, Jenny (37) en dochter Cecilia (19)
Waar: Tweede Kostverlorenkade

Voor twee euro bereidt Sheldon een maal waar daklozen de hele dag op kunnen teren. Vooral voor zijn gehaktballen lopen ze graag een blokje om.

Sheldon is de kok van 'Koffiehuis van den Volksbond' in de Haarlemmerstraat, een inloophuis en dagbestedingsproject. Alles wat hij kookt, is lekker. De dak- en thuislozen komen uit de hele stad voor Sheldons eten. Als hij roti maakt, is dat het gesprek van de dag in het Westerpark. En dan de shepherd's pie. Voor twee euro krijg je zo'n enorme bak voedsel, dat je daarna vanzelf voorover op tafel in slaap valt. Herinneren we ons die Duitse dakloze nog, die laatst in een gracht is verdronken? Die riep: 'Joehoe Sheldon! Ik kom straks bij je eten. Ik heb al twintig cent. Dat was ter hoogte van het Amstelstation. Toen hij in de Haarlemmerstraat was aangekomen, had hij twee euro bij elkaar.

Vandaag kookt Sheldon niet één, maar twee daghappen. De daklozen moeten wat te kiezen hebben. Ze moeten kunnen denken: waar heb ik vandaag zin in? Rijst met kip-kerrie of toch de shepherd's pie? Ook bakt hij zijn beroemde gehaktballen. Het zijn geen kleine jongens. Van drie kilo gehakt maakt hij twintig ballen. Die gaan er in één, twee dagen doorheen. Als ze een keer anders smaken, komen er klachten. Het recept komt van Johnnie, de voorganger van Sheldon. Hij deed het een keer voor, en verdween vervolgens. Nooit meer iets van gehoord.

Het talent voor koken heeft hij waarschijnlijk van zijn moeder. Maar laten we het please niet over haar hebben. Sheldon slaat op zijn buik. Als je van eten houdt, gaat koken vanzelf. Het geheim is een beetje liefde, want hij houdt ook van de mensen. Ook daklozen hebben zo nu en dan een knuffel nodig, ook al stinken ze. Weten we wel hoe zwaar ze het hebben? Die mensen hebben de hele nacht gelopen, zijn kapot als ze bij Sheldon binnenlopen. Op straat leven is bovendien heel duur. Reken maar uit. Als je op straat een frikandel koopt, kost dat 1,50 euro. Maar een doos frikadellen die je thuis kunt bewaren kost 0,99 euro.

Zelf heeft hij ook op straat geleefd. Een paar jaar. Toch is hij altijd blijven koken, in ruil voor onderdak. En nu woont hij in Zuidoost en is hij kok. Wat begon als dagbesteding, werd vrijwilligerswerk en binnenkort wordt het een reguliere baan. Dan hoeft hij geen uitkering meer.

'Dat is toch geweldig!' roepen we. 'Ach ja,' relativeert Sheldon. 'Dan ga ik dus eigenlijk doen wat ik al deed.'

Gehaktballen
(20 grote ballen)

Ingrediënten
2 grote uien, 3 kilo halal gehakt, zout, peper, 2 zakjes Italiaanse gehaktkruiden (Verstegen), 2 zakjes gehaktmix (Minced meat, Euroshopper), knoflookpoeder, 4 eieren, margarine (Gouda's glorie), 5 zakjes rundvleesjus (Albert Heijn huismerk)

Bereiding
Snipper de uien en meng ze met het gehakt, de gehaktkruiden, de knoflook peper en zout en de eieren. Zet twee grote pannen op het vuur. Smelt in beide een half pakje margarine. Braad de ballen rondom flink bruin, gedurende een kwartier. Doe alle gehaktballen in de grootste pan. Vul de lege pan met anderhalve liter water. Breng het aan de kook, roer het aanzetsel los. Doe de inhoud van vier of vijf zakjes rundvleesjus in het water. Laat met een garde roerend aan de kook komen en dik worden. Giet de jus over de ballen. Stoof de ballen verder gaar.

Foto Marc Driessen

Wilt u ook in Thuiseten? Mail dan naar thuiseten@parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden