Rubriek

Thuiseten: Plastic bakjes soep

Ziek zijn is al zwaar genoeg. Omdat gezond koken er dan wel eens bij inschiet, komt vriendin Monique langs met een tas vol boodschappen.

Monique den Ouden (rechts) bakt viskoekjes voor haar zieke vriendin. Beeld Dingena Mol
Monique den Ouden (rechts) bakt viskoekjes voor haar zieke vriendin.Beeld Dingena Mol

Marcella van der Weg (50) journalist, eet met Monique den Ouden (47)
Waar: Eerste Helmersstraat

Wat: Viskoekjes met (soort van) tartaarsaus.

Marcella zit op de helft van acht chemokuren, maar nu is ze een weekje vrij. Ze heeft nog steeds een viezige smaak in haar mond. Toch wil ze eten. Ze wil eigenlijk altijd wel eten. Er gaat tijdens die kuren heel wat chicken vindaloo van Mother India uit de Ter Haarstraat doorheen. Zo scherp. Die gaat als een mes door je keel.

Zoetekauw
Verder is ze door de kanker grappig genoeg ineens een zoetekauw geworden. Vorige week, toen ze zich vrij aardig voelde, heeft ze in haar eentje scones gebakken. Waarna ze zich ook nog naar de winkel sleepte voor clotted cream.

Haar man Erik verzorgt haar perfect, maar toch is het fijn als vriendin Monique iets lekkers komt koken. Ze kan het ontzettend goed, vindt Marcella. Neem de kip met morieljes, de zelfgemaakte saltimbocca. De Toscaanse wittebonensoep, of die van langzaam gegaarde wortelgroente uit het soepenboek van Delia Smith. En ze bakt de allerbeste aardappels.

Plastic bakjeskijken
Wel jammer dat we die vandaag niet kunnen proeven, bij de viskoekjes. 'Nooit twee gebakken gerechten in één maaltijd serveren', zegt Monique. Te vet. Dat is bovendien niet goed voor zieke mensen.

Monique kookt wel vaker voor zieke vrienden. Zieken zijn meestal de hele dag thuis. Ze gooien in het beste geval iets voor zichzelf in de magnetron. Dan zijn ze al ziek en dan eten ze dus ook nog eens slecht. Dus dan fietst Monique met een tas vol boodschappen en een bakje soep door de stad. Monique is altijd op zoek naar nieuwe plastic bakjes, want soms staan al haar bakjes bij anderen in de koelkast. Zelfs als ze op vakantie in Suriname is, moet ze in de winkels even op de afdeling plastic bakjeskijken.

Voeteneind
Hoe zieker Marcella is, hoe vaker Monique komt. Ze rommelt gezellig een beetje in de keuken, terwijl Marcella boven in bed ligt. Daarna eten ze in de slaapkamer, Monique met haar bordje aan het voeteneind. Als ze zich goed voelt, zit Marcella als een koningin op een stoel naast het aanrecht.

Nee, ze vraagt eigenlijk nooit waar Marcella nou eens zin in heeft. Ze kookt waar ze zelf zin in heeft. Maar geen toetjes, want ze zijn hier niet van de toetjes. 'Maar tegenwoordig dus wel!' corrigeert Marcella. Moest Monique niet weer eens wat met taarten gaan experimenteren?


Viskoekjes met (soort van) tartaarsaus
Ingrediënten: 2 aardappelen, bouillonblokje, 500 g kabeljauw (in geval van diepvrieskabeljauw 800 g), 1 ui (heel fijn gesnipperd), 2 eieren, 1 el mosterd, paar takjes bladselderij (fijngesneden), peper, zout, 40 g paneermeel, olijfolie

Voor de (soort van) tartaarsaus: 6 el mayonaise 2 tl mosterd, gesnipperde sjalot, 5 cornichons of 2 kleine augurken (fijngesneden), 1 el gehakte bladselderij, peper en zout. Eventueel wat bieslook en kappertjes.

Bereiding: Kook de aardappelen gaar in water met een bouillonblokje. Kook ze droog en pureer ze (zonder melk en boter). Stoom ondertussen de vis gaar. Meng vis en aardappelen met de eieren, mosterd, selderij, paneermeel en ui naar smaak. Maak verder op smaak met peper en zout. Vorm er zes of acht koekjes van en bak ze in acht tot tien minuten in de olijfolie rondom bruin. Serveer met de saus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden