Thuiseten: Pizzeria Nina

Je kunt overal in de stad de sterren van de hemel eten, maar de meeste Amsterdammers koken vanavond gewoon thuis. Nienke Denekamp kijkt onder de deksels en in de keukenkastjes.

Jacqueline en Piet zijn niet meer gewenst in de keuken: Nina kan het zelf. © Marc Driessen Beeld
Jacqueline en Piet zijn niet meer gewenst in de keuken: Nina kan het zelf. © Marc Driessen

Nina Luijken (13)
Ouders Piet en Jacqueline van der Laarse, zusje Malee (14)
Maria Dermoûtlaan, Amstelveen

We moesten echt eens even in Amstelveen komen kijken. De dertienjarige Nina kan helemaal alleen pizza bakken. 'Ze heeft het van haar vader,' zegt haar moeder Jacqueline. Ze wijst naar een grote stapel boeken van Engelse tv-koks in de keukenkast. Toen Nina op de lagere school zat, kwam hij al smaaklessen in de klas geven. Dan liet hij de kinderen het verschil tussen een aantal tomaten proeven. Gingen ze in de klas pizza bakken in de pepernotenoventjes.

Hij zocht al een tijdje naar het ideale recept voor de pizza en experimenteerde met Italiaanse bloem en fijn griesmeel in de broodmachine. Hij ontdekte dat het recept van Bill Granger wel heel dicht bij de perfecte pizzeriapizza komt. Nina hielp hem wel eens. Van de ene dag op de andere zei ze tegen haar vader: 'Laat mij maar even.' En nu bakt ze alleen. Mag Piet ook niet meer in de keuken komen. Hoeft ze ook geen tips. Op zaterdagavond zitten de gezinsleden op de bank voor de televisie en bestellen ze bij Nina. De één een pizza margherita, de ander een pizza met ham en blauwe kaas, of toch maar tonijn. Een voor een krijgen ze om de zeven minuten een pizza. Soms komen opa en oma speciaal voor de pizza's op bezoek.

Nina staat als een volleerde pizzabakker het deeg op een stuk bakpapier uit te rollen. Met de achterkant van een lepel verdeelt ze even later tomatensaus over een aantal deeglappen en legt er plukjes mozzarella op. De lappen kunnen kan zeven minuten de oven in. Ze heeft eigenlijk geen tijd om te praten.

'Het is uiteraard een heel bijzonder kind,' zegt Jacqueline. Ze kent niet veel dertienjarigen die zelf zo pizza's kunnen bakken. Mensen zeggen wel eens tegen Jacqueline: 'Hoe kom jij aan die VPRO-kinderen?' Het is kennelijk nogal exotisch dat kinderen kunnen koken.

Zeven minuten later gaat de wekker af. Behendig sleept Nina een loeihete pizza op een bord. Ze snijdt hem in punten en schuift het bord naar haar vader. Hij mag ze distribueren. Ze kijkt hoe de gasten eten.

'Moet je zelf niet een stukje?' vragen we aan Nina.

'Nee,' zegt Nina, 'ik weet hoe ze smaken.' Nou oké, één hapje dan. Net wat ze al dacht. Hij is ontzettend goed.

'Eten, papa,' zegt Nina. 'Anders wordt je pizza koud.'

Ingrediënten voor het deeg:
500 g bloem
Zout
Zakje gedroogde gist (7 g)
1,5 el honing
300 ml lauw water
50 ml olijfolie

Ingrediënten voor het beleg:
1 pot tomaten (bv arabbiata) en bv mozzarella
Tomaat
Parmezaan
Basilicum
Tonijn
Ham,
Blauwe kaas

Bereiding:
Maak een deeg volgens de gebruiksaanwijzingen op de broodbakmachine.* Verdeel het deeg in vieren. Rol een bol deeg uit op een stuk bakpapier, bestrijk met twee el tomatensaus en beleg de pizza naar wens. Til de pizza met bakpapier en al op de hete bakplaat in de oven en bak in 7-10 minuten op 220 graden Celsius. Bestrijk met een beetje olijfolie.

* Of kneed met de hand en laat het deeg een uur rijzen. Kneed het nogmaals, verdeel in vieren en laat het deeg weer twintig minuten rijzen.

Foto Marc Driessen

Wilt u ook in Thuiseten? Mail dan naar thuiseten@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden