Thuiseten: Patatje met kaas

De koffer van Dessi Damianova zit altijd vol eten als ze in haar geboorteland  is geweest. Bulgaars eten blijft favoriet, vooral als haar vader te gast is.

De vader van Dessi schilt aardappels voor de patat met Bulgaarse kaas. Beeld Marc Driessen / www.marcdriessen.nl
De vader van Dessi schilt aardappels voor de patat met Bulgaarse kaas.Beeld Marc Driessen / www.marcdriessen.nl

Wie: Dessi Damianova (40), man Yasha (42), dochter Nora (11) en zoon Samuel (8), vader Ksotadin (85)
Waar: Nicolaas Maesstraat

De Bulgaarse keuken? Veel verder dan de sjopska, een Griekse salade zonder olijven, kwamen we niet. Maar nu is er een Bulgaars kookboek. Dat zou wel eens het eerste in het Nederlands geschreven Bulgaarse kookboek kunnen zijn.

Voor de Bulgaarse Dessi Damianova, die tien jaar geleden voor de liefde naar Nederland kwam, is het een feest der herkenning. Moussaka en met rijst gevulde wijnbladeren zijn niet alleen Grieks, maar ook heel Bulgaars.

De gegrilde en ontvelde puntpaprika's? De moeder van Dessi had er dozen vol van in de vriezer liggen. En tarator, koude soep met komkommer en Bulgaarse yoghurt - niet te vergelijken met de Bulgaarse yoghurt die in Nederlandse supermarkten ligt. Het pompoengebak heeft ze met kerst nog gemaakt.

En ja, dat is inderdaad patat met geraspte kaas. Nederlanders vinden dat gek. Die kaas heet sirene en lijkt op feta, maar is wat kruimeliger. Niet zo sponzig als de feta die je hier koopt. Veel beter dan feta.

Dessi neemt de sirene mee uit Bulgarije, samen met tsjoebritsa, een kruid dat het midden houdt tussen munt, bonenkruid en tijm. Ze komt iedere keer weer met potjes aan, zegt echtgenoot Yasha. Van haar tantes krijgt ze ljoetenitsa mee. Dat is een pittige spread van tomaat en paprika. Kun je ook pizza's mee maken of op de boterham smeren, sirene erover heen raspen en dan even in de oven.

Maar hebben ze die spullen dan niet in de Bulgaarse winkel in de Johan Huizingalaan? Vast wel. Ze hebben daar ook goeie Bulgaarse worstjes, heeft Dessi gehoord. Maar als je vier keer per jaar in Bulgarije komt, neem je die spullen toch gewoon mee? Haar ouders kwamen zelfs met koffers vol tomaten en komkommers naar Nederland.

Ze eten best vaak Bulgaars. Een paar keer per week, als er verse sirene in huis is. De 85-jarige vader van Dessi, die de wintermaanden in Amsterdam logeert, schilt de aardappels voor de patat met geraspte kaas.

Gisteren stond er een keer Hollandse pot op het menu: andijviestamppot. Maar Dessi's vader vond het maar raar, die rauwe andijvie door de aardappels. 'Voor mijn vader is dat gewoon sla.'

Vinen kebap

Ingrediënten: 800 g lamsvlees, zout, olijfolie, paprikapoeder, tsjoebritsa en peper, 2 rode uien, rode, bij voorkeur Bulgaarse wijn.

Bereidingswijze: Snijd het vlees in stukken en laat het een half uur in een halve liter koud water staan waarin 1 theelepel zout is opgelost. Laat het goed uitlekken en bak het vlees aan in een beetje olijfolie. Strooi er wat paprikapoeder, tsjoebritsa en peper over. Snijd de uien in plakken en bak even mee. Voeg de wijn toe en laat met de deksel op de pan 20 minuten sudderen. Voeg zo nodig zout toe. Serveer met witte rijst en uiteraard met vooraf een shopskasalade.

De opbrengst van het boek 40 Bulgaarse recepten komt ten goede aan een centrum voor jongeren met een fysieke beperking of een mentale achterstand in Dalbok Dol (Centraal Bulgarije).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden