Thuiseten: Onhandige keukenprinses

Gasten vinden het amusant, het gekluns van Margit in de keuken. Er is één gerecht dat nooit mislukt en nog lekker is ook: eitje-in-het-groen. Hoera, we hebben weer iemand gevonden die eigenlijk niet kan koken.

Margit Willems. Beeld Maarten Steenvoort
Margit Willems.Beeld Maarten Steenvoort

Wie Margit Willems (57) beeldend kunstenaar en redacteur Z!krant, Anneke de Soete (54)
Waar: Kuinderstraat

Och, er is al zoveel mis gegaan in de keuken van Margit. Neem nou zo'n recept. Je hoeft alleen maar te doen wat er staat. Maar wat doet Margit? Ze slaat meteen aan het variëren en doet dingen die niet in dat recept staan. Dan krijg je dus soesjes die zo hard zijn dat er met geen mogelijkheid meer slagroom in te krijgen is. De gasten vinden dat grappig. Ja, ze kan er zelf ook wel om lachen. Maar toch. Welke smaken bij elkaar passen, zit gewoon niet in haar hoofd. Ze kan tot Annekes afschuw rustig voorstellen om een schep kerrie in een Italiaanse maaltijd te doen.

Eén ding kan Margit Willems wel maken: eitje-in-het-groen. Het is een recept uit het boek waar ook jan-in-de-zak in staat. Als ze voor mensen moet koken staat er eitje-in-het-groen op het menu. Margit zag het een vriendin doen en ze dacht: dat moet ik aankunnen. Ze wilde het vooral kunnen omdat het er zo mooi uitziet. Kijk, ze heeft het gerecht geschilderd, het resultaat hangt aan het keukenkastje. Zodat we vast kunnen zien hoe het gaat worden. Dat is toch prachtig, zo'n schaal met van die witgele eitjes op een felgroen weilandje. Als kind had ze een kleedje in die kleuren. Dat is misschien het probleem.

Margit raakt tijdens het koken teveel verstrikt in het beeld. Dat was al zo toen ze op kamers zat. Ze bakte een paprika en een venkel, omdat die zo mooi bij elkaar pasten. Dat moest haast wel lekker zijn, maar het was niet te eten. Bij eitje-in-het-groen is ze trouwens ook voorzichtig aan het variëren geslagen. Eerst kwamen de gebakken champignons erbij, maar wel onder de spinazie. Ook strooit ze tegenwoordig uit de losse hand wat geraspte kaas over de eieren voordat ze de oven ingaan. Dat is een lekkere toevoeging, hoewel het enigszins ten koste van het beeld gaat.

Ze is er nog niet uit. De kaas dan maar in de spinazielaag verstoppen? Best een interessant idee. Dan maar geen korstje op de kaas. Stiekem is het toch wel leuk, koken. De soep wordt ook steeds beter, zeggen ze. Dus is Margit de laatste twee jaar voorzichtigjes aan vaker gaan koken. Maar eerlijk is eerlijk, de 28 jaar daarvoor heeft Anneke het gedaan. 'Tss,' sist Anneke vanuit de kamer. 'Nog maar net met koken begonnen, en nu al in de krant!'

Eitje-in-het-groen voor 3 personen

Ingrediënten: 2 pakken diepvriesspinazie, 1 uitje (gesnipperd), 2 tenen knoflook (gehakte), olijfolie, doosje champignons (in schijfjes), nootmuskaat, 6 eieren, geraspte kaas

Bereidingswijze: Kook de spinazie en laat uitlekken. Druk het vocht eruit. Bak ondertussen de ui in een beetje olijfolie. Voeg knoflook, en daarna de champignons toe, maak op smaak met peper en zout. Verdeel over de bodem van een ovenschaal. Bedek met een laag spinazie. Maal er wat nootmuskaat over. Druk goed aan. Maak met een lepel kuiltjes in de spinazie en breek de eieren erin. Bestrooi met geraspte kaas en wat paneermeel. Zet in een op 180 graden Celsius voorverwarmde oven tot de eieren gaar zijn en het korstje bruin is. Margit heeft het gerecht zelfs geschilderd (zie boven op het keukenkastje).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden