Thuiseten: Niet te opgeklopt doen over eten

Tachtiger Hedda kan alles nog en werkt gewoon door, nu aan een film over Kriterion. Haar kinderen komen geen soep brengen, ze komen soep eten.

Hedda van Gennep is halverwege de tachtig maar uiterst vitaal. Ze maakt bijna dagelijks soep met telkens andere ingredienten. Beeld Dingena Mol

Wie: Hedda van Gennep (84), filmmaker
Waar: Van Eeghenstraat
Wat: vegetarische soep

Het was tien jaar geleden: Hedda van Gennep stond bij het aanrecht en bukte zich om een deksel te pakken. Kon ze niet meer omhoog komen. Toen is ze gaan zwemmen. Drie keer in de week baantjes trekken in het Zuiderbad om het lichaam in stand te houden. Tussen oude mensen. Nou ja, ze is zelf natuurlijk ook oud. Ze wuift de complimenten weg. Ze ziet er wèl uit als een oud mens.

Toch kan ze alles nog. Haar kinderen, die in de straat wonen, komen haar geen soep brengen; ze komen soep eten. Ook het werk gaat gewoon door. Onlangs kreeg ze geld van het Mediafonds voor de research voor een documentaire over de roerige geschiedenis van bioscoop Kriterion.

Films
Hoeveel films heeft ze wel niet gemaakt? Poeh. Ze is in 1968 begonnen. Dus. Ze werkte voor het vrouwenprogramma Kijk haar, maakte feministische en historische documentaires. Een paar jaar geleden zond de VPRO haar film De staat van ontkenning uit, een aanklacht tegen de Nederlandse staat die informatie achterhield en feiten verdraaide over het Nederlandse aandeel in WOII, Indië, Srebrenica en Irak.

Een film over voedsel? Nee joh! Ze kijkt vies. Dat opgeklopte gedoe over eten is iets van de laatste tijd. Ze heeft laatst eens geprobeerd een gerecht uit een kookboek van Ottolenghi te maken. Ze moest zo vaak in het boek kijken dat het eten mislukte.

Moeder
Ze kookt omdat een mens toch moet eten. Best leuk om te doen, hoor. Het wordt nooit vies. Haar moeder kon heel goed koken. Ze kon van niets iets heel lekkers maken. Ook hier in deze keuken. Hedda is jaren bezig geweest de lagen linoleum weg te bikken die over die mooie tegels lagen.

Vegetariër
Morgen komt een vegetariër eten. Die krijgt ook soep. Hedda doet een greep in de groentela. Er ligt prei, wortel, gember, knolselderij, peterselie en koriander. Ha, wat ziet zij daar? Hedda houdt triomfantelijk een zakje omhoog. Tien spruitjes! Alles kan in de soep. Een liter water en een vegetarisch blokje erbij en koken maar. Straks gaat de staafmixer erdoor.

Boodschappen
Ook de boodschappen doet Hedda zelf. Op de Albert Cuyp of bij groenteman John Doodeman op de Overtoom. In het Vondelpark is nog wel te fietsen. In de stad durft ze het soms niet. Nee, dat ligt niet aan de leeftijd. Dat komt doordat iedereen de hele tijd door rood fietst!

Vegetarische soep
Ingrediënten: 1 prei, 1 winterwortel, 1/4 selderijknol, 1 vingerkootje gember, 10 spruitjes, paar takjes koriander en peterselie, 4 stronkjes bimi, paar takjes tijm en rozemarijn, 1 blokje tuinkruidenbouillon, kookroom, peper en zout

Bereiding: Schil en snijd de groente in stukken. Zet op met een liter water, de kruiden en een bouillonblokje. Laat een uur koken, of tot het gaar is. Vis de takjes uit de pan en pureer. Breng eventueel op de juiste dikte met water en breng op smaak met peper en zout. Serveer met een scheutje kookroom.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden