Thuiseten: Moeilijke rozenkoekjes

Je kunt overal in de stad de sterren van de hemel eten, maar de meeste Amsterdammers koken vanavond gewoon thuis. Nienke Denekamp kijkt onder de deksels en in de keukenkastjes.

vlnr: Yolanda, Elizabeth, Ouaffa en Oum Kaltoum zijn aan het priegelen. © Marc Driessen Beeld
vlnr: Yolanda, Elizabeth, Ouaffa en Oum Kaltoum zijn aan het priegelen. © Marc Driessen

Wie: Oum Kaltoum Jamai (36), lerares Arabisch, getrouwd met Miloud, kinderen Farouk (13), Mohamed (10) en Dona (7) coenkookt.nl
Waar: Balistraat

Het kookboek van de jarige JP Coenschool mocht alles behalve cliché worden. Dus niet de zoveelste couscous, maar wel een Ghanese stamppot en een Australische tajine.

Thuiseten feliciteert de JP Coenschool in de Indische buurt met het honderdjarig bestaan. Er is voor deze gelegenheid een prachtig kookboek gemaakt met de titel Coen kookt.

Het is een boek van de ouders met recepten uit alle windstreken. 'De meeste multiculturele kookboeken zijn nogal obligaat, met hun eeuwige Marokkaanse couscous en Nederlandse stamppot,' vindt Elizabeth, één van de initiatiefnemers.

Zo zwart-wit is de Indische buurt niet. Voor Coen kookt kwam een Marokkaanse aanzetten met het recept van een Franse citroentaart, een Ghanees met een stamppot en een Australische gaf het recept van een tajine.

We zijn op bezoek bij Oum Kaltoum om te zien hoe ze rozenkoekjes van haar Algerijnse oma bakt. Ze leerde ze maken van haar moeder en tantes in Marokko, maar sinds ze in Nederland is, bakt ze vaker met haar vriendin Ouaffa.

Ze ontmoetten elkaar dankzij het schoolproject 'Ouders ontmoeten ouders'. Elke donderdagochtend komen ouders bij elkaar op school, om te koken, te eten en te praten. Soms ruikt de hele school naar koekjes. Nee, de kinderen krijgen dan niets. Er geldt een snoepverbod in de school. Maar weten we wel hoe belangrijk die bijeenkomsten voor de ouders zijn? Ouaffa vertelt dat sommige Marokkaanse vrouwen de hele dag thuiszitten. De school is soms de enige plek waar ze elkaar ontmoeten.

Ouaffa houdt de schaal vast terwijl Oum Kaltoum het deeg ervan langs geeft. Yolanda, vormgever van het boek, wil wel eens weten hoe je die kleurstof gelijkmatig door het deeg krijgt? Nou gewoon, flink doorkneden, zegt Oum Kaltoum. Aha. In opperste concentratie vouwen Oum Kaltoum en Ouaffa vervolgens de prachtigste deegroosjes.

Ouaffa laat de foto's zien van eerder gebakken koekjes. Ze wil wel een cateringbedrijf beginnen en ze krijgt af en toe opdrachten. Morgen maakt ze koekjes met kleine schoentjes voor een geboortefeest.

'Probeer het zelf maar,' zegt Oum Kaltoum. Ze geeft Yolanda voor de grap een speelgoeddeegrollertje. 'Toch zijn het niet koekjes die je met kinderen kunt maken,' zegt Elizabeth. Ze bakt wel eens een appeltaart met haar kinderen, maar het is altijd zo'n gedoe. 'Dit zijn moeilijke koekjes,' zegt Oum Kaltoum.

Rozenkoekjes

Vulling:
300 g amandelen
1 tl oranjebloesemwater
snufje kaneel
150 g poedersuiker
beetje boter
1 el abrikozenjam

Deeg:
500 g bloem
1 ei
125 g boter
4 el poedersuiker
4-5 el oranjebloesemwater
evt. kleurstof
honing

Bereiding:
Blancheer de amandelen 5 minuten, laat ze iets afkoelen, druk ze uit de velletjes en droog ze in een schone theedoek. Maal de amandelen samen met de suiker in de keukenmachine tot het zo fijn is als amandelspijs. Meng er de overige ingrediënten doorheen.

Doe alle ingrediënten voor het deeg bij elkaar en kneed het, eventueel met nog een el water, tot een stevig maar soepel deeg. Laat het, gewikkeld in folie, tien minuten rusten.

Rol het deeg met de pastamachine (stand 6 of 7) tot een dunne lap en snijd met een dop, een borrelglaasje of een Turks theeglas rondjes ter grootte van 4 of 5 cm.

Plak 5-7 rondjes aan elkaar zoals op de foto aangegeven. Plak een rolletje spijs onderaan en vouw de onderkant van de deeglapjes er overheen. Vouw het roosje dicht. Ga zo door tot het deeg op is.

Bak de roosjes 5 minuten in een op 180 graden Celsius voorverwarmde oven. Haal de plaat uit de oven en giet in ieder koekje een theelepeltje honing. Laat afkoelen.

Foto Marc Driessen

Wilt u ook in Thuiseten? Mail dan naar thuiseten@parool.nl

undefined

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden