Thuiseten: Meneer Gehakt

Je kunt overal in de stad de sterren van de hemel eten, maar de meeste Amsterdammers koken vanavond gewoon thuis. Nienke Denekamp kijkt onder de deksels en in de keukenkastjes.

De binnenkant van een gehaktbal wordt zwaar overschat, vindt Michiel. © Marc Driessen Beeld
De binnenkant van een gehaktbal wordt zwaar overschat, vindt Michiel. © Marc Driessen

Michiel Eijsbouts (32), tekstschrijver en redacteur van tv-programma's, asbisschop van de Rokerskerk, enfant terrible.
Marnixstraat

Ook debuterende schrijvers moeten eten. Michiel Eijsbouts maakt gehaktballen en hij snijdt er een frietje bij. Omdat dat het enige is wat hij kan, afgezien van roerei maken. En omdat het goed voer is voor de gezonde Hollandse vrijgezel. Morgen verschijnt Dat zei mijn vrouw vannacht ook al, een roman in dialoogvorm over twee medewerkers van kopieerwinkel Toppie Copy, die de hele dag dingen tegen elkaar zeggen die hun vrouw vannacht ook zei. De uitgever haalde er hele lappen uit die echt te flauw waren. Eijsbouts krijgt net een mail met het ontwerp van de Dat zei mijn vrouw vannacht ook al-bierviltjes. Michiel is nog niet tevreden. Hij mist nog een plaatje van, bijvoorbeeld, neukende neushoorns.

Gek ja, dat zo'n boek er dan ineens is. Nu is hij schrijver. Zijn we het aan het lezen? Echt? Oei. Een vader van een vriend vond het hilarisch, maar dat ook totaal vreemden het boek lezen, daar moet hij aan wennen. Als straks blijkt dat de mensen het ook nog kopen, maakt hij nog een boek. Een AKO zal het wel niet worden, maar een NS Publieksprijs moet lukken. 'Dan krijg je dus een eersteklas jaarkaart, hè?'

De schrijver, tevens Asbisschop van de Rokerskerk, steekt een sigaartje op. Tijd voor een Friese Doorroker! Roken is inderdaad niet goed voor je smaak. Hij kan sowieso weinig proeven. Het gaat hem om de textuur. Het binnenwerk van zo'n bal is bijzaak. Toch krijgt hij nooit klachten. Zelfs verstokte vegetariërs komen hier om een bal tot zich te nemen.

Alle ingrediënten komen van de Lidl. Heel charmant dat je nooit precies weet wat ze wel en niet hebben. Michiel kocht er gehakt van het merk Oldenlander - gegarandeerd van koeien die ongelukkig zijn geweest - en ketjap anus en een grote zak consumptieaardappelen, grappig genoeg van het merk Bestseller. Allemaal Duits, dus goed! Michiel draait kleine ballen want het gaat om de korst. Dat sommige mensen juist voor een zachte gehaktbal kiezen, komt als een verrassing. Dat zou de oude heer Gehakt nooit goed vinden.

Wat moeten we eigenlijk voor beroep vermelden? Debutant? Publicist? Michiel trekt een vies gezicht. Asbisschop van de Rokerskerk? Spreektaalmeester? stelt hij voor. Beroepsprovocateur? Nee, vindt Hanna, een vriendin die op bezoek is. Gewoon, enfant terrible.

Gehakballen

Ingrediënten:
500 g rundergehakt
3 beschuiten (verkruimeld)
2 eieren
1 teen knoflook (fijngesneden)
1 ui (gesnipperd)
1/2 tl paprikapoeder
1/2 tl nootmuskaat
Ketjap manis
1tl sambal oelek
Peper en zout
Paneermeel
Vloeibare margarine of boter

Bereiding:
Klop de eieren in een kom, samen met de ketjap en de sambal. Voeg ui, knoflook, zout, peper en de rest van de specerijen toe. Kneed het eimengsel door het gehakt en vermeng met de verkruimelde beschuiten. Draai er vijf ballen van en rol ze door het paneermeel. Laat een half uur opstijven in de koelkast.

Braad de gehaktballen in de margarine of boter en laat ze zonder deksel op de pan gaar en knapperig worden.

Foto Marc Driessen

Wilt u ook in Thuiseten? Mail dan naar thuiseten@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden