Thuiseten: Koken zonder Hubert

Ze kookten altijd samen in hun keukentje. Daarom vergat Marco na de dood van Hubert steeds te eten. Nu kookt hij ter nagedachtenis en als troost.

Hubert maakte een torentje van biet, appel en gesmolten geitenkaas.Beeld Dingena Mol

Wie: Marco Oosterveld (46) verpleegkundig specialist verloskunde en gynaecologie
Waar: Van Oldenbarneveldtstraat
Wat: Torentje van biet, appel en geitenkaas


Het worden lastige feestdagen voor Marco Oosterveld. Zijn man Hubert overleed afgelopen jaar aan slokdarmkanker. Ze waren 22 jaar samen, waarvan negen jaar getrouwd. Zeven jaar wonen ze in dit prachtige huis; in een oud schoollokaal van een voormalige meubelacademie.

Willen we een rondleiding? Kijk, allemaal schilderijen van Hubert. Er moest iets aan de hoge muren, dus begon hij met schilderen. Het is zo'n fijn huis. Er was ook meteen een klik met de buren. Een paar keer per jaar doen ze aan dinnerhoppen. Elke gang wordt in een andere woning genuttigd.

Hubert maakte op zo'n avond het torentje van biet, appel en gesmolten geitenkaas. Bij wijze van voorgerecht. 'De volgende keer maak ik terrine van paling en zalm,' zei hij. Dat is er niet meer van gekomen.

Toen ze elkaar net kenden aten ze, nou ja, gewoon. Halverwege hun relatie werden ze gegrepen door een se­rieuze kookhobby. Hubert verdiepte zich in moleculair koken, hij wilde macarons, kalfswangen en traditioneel Duitse Eisbein maken.

Ze stonden altijd samen in de kleine keuken en liepen elkaar nooit in de weg. Alles wat een thuiskok nodig kan hebben, is er. Als Hubert dacht dat hij een vleesthermometer nodig had, kocht hij de allerbeste. Twee maanden na het afscheid was Marco tien kilo afgevallen. Hij vergat steeds te eten. En Hubert had zo gezegd dat Marco verder moest.

Dus ging Marco weer koken. Eten werd een troost. En wat bleek? De passie voor koken was niet verdwenen. Het is de erfenis. Maar hij kookt het liefst voor anderen. Wacht, hij zal nog even dat filmpje laten zien. Een lachende Hubert in de keuken, bezig met een kreeft. Dat filmpje laat Marco nog geregeld aan mensen zien. Dan is het even alsof Hubert er nog is.

Kerst wordt lastig, ja. Met kerst kocht Marco een boom van drie meter veertig met achthonderd lampjes. Dan versierde hij het hele huis met bloemen. De geborduurde tafellakens en het Rosenthalservies kwamen op tafel. In de kast staan stapels borden. Over de verzameling hebben ze jaren gedaan.

Deze feestdagen gaat hij naar zijn Duitse schoonfamilie. Een paar kerstmarkten doen en dan met zijn schoonzus de keuken in.

Recept
Voorgerecht van biet, appel en gegrilde geitenkaas (Voor 1 persoon)

Ingrediënten
1 gekookte middelgrote biet, 1 ongeschilde appel, 1 (geroosterde) boterham, boter, 1 dikke plak geitenkaas, 1 lenteui in ringen, 1 tomaat in stukjes, balsamico-azijn, mosterd, peper, zout, olijfolie, gemengde sla, geroosterde pijnboompitten. Voor de saus: sap van 1 sinaasappel, een takje tijm, 1 tl honing of iets meer

Bereiding
Wrijf het vel van de biet. Snijd 2 schijven van een paar milimeter dik uit de appel en twee van ongeveer dezelfde grootte uit de biet. Steek het klokhuis uit de appel en bak de schijven appel heel even in een klontje boter in de koekenpan. Steek een circel uit de toast, ter grootte van de appel en bietschijven. Leg de appel en biet om en om op de toas. Leg daarop de geitenkaas en laat onder de grill bruin worden. Pas op voor het verbranden. Doe de ingrediënten voor de saus ondertussen in een steelpan en kook de saus in. Giet door een zeef. Meng de tomaat en de lenteui met de azijn, mosterd, wat peper en zout. Laat een kwartiertje trekken. Roer op het laatst de olie erdoor en daarna de sla. Zet de appel, biet, geitenkaastoren op een bord, leg er sla om heen. Garneer met pijnboompitten en serveer met de sinaasappelsaus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden