Thuiseten: koken met Yvette van Boven

Je kunt overal in de stad de sterren van de hemel eten, maar de meeste Amsterdammers koken vanavond gewoon thuis. Nienke Denekamp kijkt onder de deksels en in de keukenkastjes.

Het is niet geheel duidelijk waar Yvettes keuken ophoudt en de rest van het huis begint.Beeld Marc Driessen

Yvette van Boven (43)
woont samen met Oof Verschuren en hond Marie
Nieuwe Uilenburgerstraat

Het kookboek is bijna af. Yvette van Boven hoeft alleen maar wat correcties door te voeren en een paar illustraties te knippen. Er moeten nog wat foto's worden gemaakt, en dan heeft ze in drie jaar tijd drie kookboeken gemaakt.

Eerst was er het boek Homemade, toen Homemade winter en in mei verschijnt Homemade zomer. De recepten zijn een combinatie van de stevige gerechten en baksels uit haar Ierse jeugd, de zomerse recepten van Franse vrienden, aangevuld met wat succesnummers uit haar restaurant Aan de Amstel. Ze vraagt zich bij al het eten dat ze ziet af: kan ik dit zelf maken? Dus zijn er ook recepten voor mosterd, hazelnootpasta, hondenkoekjes en zelfs kaas. 'Dat is helemaal niet moeilijk. Kwestie van doen.'

De boeken zijn een enorm succes. Deel één verscheen al in de VS. Binnenkort komt het uit in Duitsland, Engeland en Frankrijk. Bloggers koken het boek van voor naar achter en proberen de foto's te evenaren. Er zijn honderden foto's gekomen van mensen die willen laten zien hoe goed het wel niet is gelukt. Van 'Brood zonder kneden' alleen al kreeg Yvette dertig foto's binnen. 'Geweldig toch? Dat verwacht je niet.'

Ook het boek zelf is homemade. Naast het bedenken van de recepten deed Yvette ook de styling voor de foto's, de illustraties en de vormgeving. Allemaal thuis. Alleen de fotografie deed ze niet; dat was de afdeling van haar man Oof. 'Als je alles zelf doet, hoef je niet op anderen te wachten of uit te leggen dat je het net anders wilt. Dat is altijd zo ingewikkeld.'

Het is nu een beetje een zooi in de huiskamer. Nou ja huiskamer? Het is een keuken waar ook in gewoond wordt. Er staan fotolampen. Op de grond liggen kleedjes, borden en schalen, die straks op foto's in het boek te zien zijn. Er was ooit het voornemen dat alle dingen die in de keuken horen, daar blijven. Dat lukt even niet. De keukenspullen nemen de rest van het huis over. Ze heeft altijd in een werkplaats gewoond. 'Ik werk altijd. Dat klinkt naar, maar het is leuk.'

Vandaag eet ze alleen. Vaak wordt het dan iets vegetarisch. Ze gaat aan de slag met linzen, bonen, wilde spinazie, gepofte aubergine en ingemaakte citroen. Die citroenen heeft Yvette zelf ingemaakt. Dat is helemaal niet veel werk. Achter de computer eten? Dat doet ze zelden. Het is zonde om dat lekkere eten al werkend weg te werken.



Linzen- en citroenmaaltijdsoep met gepofte aubergine (voor 2 personen)
2 aubergines; 2 el olijfolie (plus iets extra); 1 flinke sjalot (gesnipperd); 250 g rode linzen; 1/2 ingemaakte citroen; 1 kleine teen knoflook; 1 el korianderzaad; 1 theel. komijnpoeder; 1 theel. (hete) kerriepoeder; peper en zout; 1 venkelknol in kleine blokjes, 3 handen vol wilde spinazie (goed gewassen en grof gehakt); 4 el yoghurt; 100 gram feta

Verwarm de oven op de grilstand en op de hoogste stand. Leg 2 aubergines dicht onder de gril en keer ze steeds een kwartslag als het vel zwart is. Verhit in de tussentijd de olijfolie in een pan met dikke bodem. Fruit de sjalot met de linzen op niet al te hoog vuur. Snij het vruchtvlees uit de citroen en hak de schil heel fijn. Voeg het vruchtvlees en de helft van de schil toe aan de pan en bewaar de andere helft voor straks. Voeg de venkel toe en schep al bakkend even om.

Maal de korianderzaadjes in de vijzel met de knoflook en het zout tot poeder. Voeg met de andere specerijen aan de pan toe en laat alles even zachtjes meebakken. Giet er heet water op, zeg 500 ml, en breng al roerend aan de kook. Draai het vuur lager en laat de groenten garen. Giet er water bij als het te dik wordt. Als de soep bijna klaar is, kan de spinazie erbij. Schep het er door en laat het slinken. Breng de soep verder op smaak met peper en zout.

De aubergines zullen intussen zwart en gepoft zijn. Halveer ze voorzichtig en schaap het vruchtvlees eruit. Prak het met een vork en breng het op smaak met wat peper, zout en een drup goede olijfolie.

Dien de dikke soep op in grote kommen, schep er een behoorlijke lepel gepofte aubergine op en overgiet met wat yoghurt en verkruimelde feta. Bestrooi de kommen verder met de achtergehouden fijngehakte citroenschil en maal er royaal peper over.

Foto Marc Driessen, marcdriessen.nl

Wilt u ook in Thuiseten? Mail dan naar thuiseten@parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden