Thuiseten: Koken met Sinatra

Je kunt overal in de stad de sterren van de hemel eten, maar de meeste Amsterdammers koken vanavond gewoon thuis. Nienke Denekamp kijkt onder de deksels en in de keukenkastjes.

Hans en Sinatra staan altijd samen in de keuken. En nee, Sinatra krijg niets. © Marc Driessen

Wie: Hans van Willigenburg (69)
Waar: Keizersgracht, wonend met Sinatra

'Nu stil!' zegt Hans tegen zijn teckel Sinatra. Sinatra is een beroemde hond. Twee miljoen kijkers waren er getuige van dat Hans hem kreeg, nadat hij de duizendste aflevering van Koffietijd! had gepresenteerd. Het is twaalf jaar later en gisteren vierde Hans alweer het tienjarige bestaan van De hulplijn, het radioprogramma op RTV Noord-Holland dat hij tussen twee en vier presenteert. Elke werkdag! We begrijpen dat uitgebreid koken er op die dagen niet van komt.

In het weekeinde kookt hij graag. Voor Thuiseten heeft Hans twee slimme recepten: een voorafje en een dessert. Het recept van de visschelp kreeg hij 38 jaar geleden van de eerste schoonmoeder van zijn zusje. Een Waalse uit Luik. Toen moest hij er drie achter elkaar leegeten, omdat andere gasten op het laatst waren verhinderd. Het recept heeft zich als een olievlek verspreid over zijn vriendenkring, hoewel die schelpen nauwelijks meer te krijgen zijn. Ja, in België.

Het dessert proefde hij voor het eerst in een restaurant in Italië. Hij dacht dat hij gek werd. De kok wilde het recept eerst niet geven, maar deed dat uiteindelijk toch.

Het handige van de gerechten is dat je ze beide van tevoren kan maken. Dus je kunt zo lang mogelijk bij je gasten blijven zitten. Het is zo ongezellig als je in je eentje in de keuken staat. Toen Mies Bouwman laatst kwam eten, liet hij tot overmaat van ramp een fles olijfolie op de tegels vallen. Het werd een enorm gedoe. Hele vloer onder de olie en die hondenpoten tussen al dat glas. Toen Hans op handen en voeten bezig was om de boel schoon te boenen, aarzelde Mies niet en hielp gewoon mee.

Hans zet de schelpen in de oven. Sinatra komt even kijken. 'Nee, dat is niet voor teckels. Nee, we gaan nu niet ballen. Ja, je krijgt eten.' Als de fotograaf een foto wil maken van de etende Sinatra, mag hij wel opschieten. Binnen enkele secondes is de bak leeg. De hond houdt ook van koken, zegt Hans. 'Al sta ik drie uur in de keuken, Sinatra staat erbij. Heus niet omdat hij eten wil, want hij krijgt niets. Hij vindt het gezellig.' Aan één ding heeft Sinatra een hekel: herrie. Dus als Hans de aardbeien pureert, zet Sinatra het op een blaffen.

'Ik moet ook de eiwitten stijfslaan en de slagroom kloppen, dus je bent nog niet van me af,' zegt Hans tegen Sinatra.

Gegratineerde visschelp

Ingrediënten:
Boter
1 el bloem
melk
300 g rauwe zalm (in stukjes, rode kwaliteit, in blik kan ook)
100 g Hollandse garnalen
hardgekookt ei (gehakt)
helft van een klein blikje tomatenpuree
150 g gruyère
Verder nodig: vijf sint-jacobsschelpen

Bereiding:
Maak een dunne roux met een el boter, een el bloem en scheut melk. Voeg vervolgens de vis, de tomatenpuree, het ei, de helft van de kaas toe. Laat al roerend gaar worden. Roer net zo lang tot de kaas gesmolten is en het een dikke massa is.

Vul iedere beboterde sint- jacobsschelp met 2 el van de massa. Bestrooi met de rest van de gruyère en laat bruin worden in een op 200 graden Celsius voorverwarmde oven.

Aardbeiendessert uit Italië

Ingrediënten:
500 g aardbeien
sap van een citroen
10 el suiker + 1 el suiker
2 eiwitten
1 bekertje slagroom (300 ml)

Bereiding:
Laat aardbeien klein gesneden en suiker een paar uur marineren in het citroensap. Pureer de aardbeien met het vocht met een staafmixer. Mix in een andere kom de eiwitten stijf. Sla daarna de slagroom lobbig.

Meng de aardbeien en de slagroom, voeg tot slot de eiwitten toe. Roer niet te lang zodat de lucht erin blijft. Giet de massa in glazen en zet ze afgedekt in de vriezer. Haal desgewenst een half uur een voor consumptie uit de vriezer.

Foto Marc Driessen

Wilt u ook in Thuiseten? Mail dan naar thuiseten@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden