Thuiseten: Koken met een grapje

Bij lunchrestaurant De Gravin valt er altijd wat te lachen. Als chef-kok John de eieren laat schrikken, bijvoorbeeld. Maar nu moet er hard gewerkt worden.

Nienke Denekamp
Ramon (l): 'Ze doen hier nooit moeilijk. Zelfs als het even niet goed met je gaat.' Beeld Maarten Steenvoort
Ramon (l): 'Ze doen hier nooit moeilijk. Zelfs als het even niet goed met je gaat.'Beeld Maarten Steenvoort

Wie: John (34), kok, Gisella, stagiair (23), Michael (50), Ramon (30) en Rob (50)
Waar: Derde Schinkelstraat
www.deregenboog.org

Kok Michael heeft vanochtend de aardappels doormidden gesneden. Verder heeft hij koffie en thee gezet en de sla gemaakt. Het zijn eenvoudige dingen, maar eenvoudige dingen moeten ook gebeuren. Michael is één van de koks van de keukenbrigade van De Gravin, het lunchrestaurant van re-integratieproject De derde Schinkel. Dit project, onderdeel van De Regenboog Groep, richt zich op mensen die in een isolement zitten. Door in de keuken, in de boekbinderij, de drukkerij en het naaiatelier van De derde Schinkel te werken, slaan ze een brug naar de volgende stap, misschien wel een betaalde baan.

Kok Rob mixt beslag voor de brownies voor een jarige en Michael geeft er een vuile pan van langs. Ramon snijdt de worst in plakjes en peutert er daarna het plastic van af.

Er heerst een geconcentreerde stilte in de keuken, of is het verlegenheid? 'Wil je zien hoe ik de eieren laat schrikken?' zegt chef-kok John. 'Boeh!' roept hij in de pan. Er wordt hard gelachen.
'Het is fijn dat we hier samenwerken', vindt Michael. 'Dat je het niet alleen hoeft te doen.'

'En dat ze hier niet moeilijk doen als het even niet zo goed met je gaat', zegt Ramon.

En dan is het tien voor half een. 'Michael, borden!' roept John. 'Ramon, eieren pellen!'

John haalt een bak met kippenpootjes uit de oven. Nu moet er snel gewerkt worden, want als de geuren loskomen, loopt het hele gebouw uit. Let maar op.

Ramon doet razendsnel wat sla op een bordje en geeft het door aan Rob. Rob legt de kip erbij, en stagiair Gisella de gebakken aardappels. Nog geen minuut later kan Michael het bijna niet meer bijbenen, met het uitdelen van de borden.

'Kip of vegetarisch?' vraagt hij streng.

'Wat is het vegetarische menu?' wil één van de gasten weten.

'Met zonder kip', zegt Michael. Al weer een goeie grap.

Er zijn vandaag wel veertig mensen, denkt John, met een benauwde blik op de snel slinkende hoeveelheid aardappels. Gelukkig hoeft Rob niks, want anders lust hij thuis geen eten meer. Hij wacht op het afwassen. De ene na de andere eter komt de keuken binnen om te zeggen dat het lekker was. Het beste moment van de dag. De keukenbrigade glimt van trots.

Kip en krieltjes uit de oven

Ingrediënten: Kippenpoten en vleugels, garam masala (of kerrie), ketjap manis, peper, zout, krieltjes, rozemarijn, tijm.

Bereidingswijze: Haal het vel van de kip en was de kip in water of azijn. Maak een marinade van de masala (of kerrie), ketjap, peper en zout en laat de kip hier een uurtje in marineren. Vet een ovenschaal met olie in en leg de kip erin. Laat de kip op 200 graden gaar worden. Kook ondertussen de krieltjes halfgaar. Doe ze met wat olijfolie, een paar takjes tijm en rozemarijn, zout en peper in de oven tot ze goudbruin zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden