Rubriek

Thuiseten: koken in het hospice

Romy en Constance koken bijna iedere dag in het hospice aan de Plantage Middenlaan. Het is een afdeling, helemaal boven in het Sint Jacob, waar tien uitbehandelde zieken hun laatste maanden kunnen doorbrengen.

null Beeld Dingena Mol
Beeld Dingena Mol

Wie: Constance Schippers (64), voedingsassistent en Romy Cocu (56), vrijwilliger
Wat: broodje Surinaamse kip
Waar: Plantage Middenlaan

Jaarlijks nemen in het hospice ongeveer honderd mensen, zeg maar, afscheid van het leven. Toch wordt er niet gefluisterd in de woonkeuken, waar Constance en Romy aan een lel van een IKEA-aanrecht alles klaarmaken wat de bewoners maar willen eten.

Hier wordt echt niet alleen maar over de dood gepraat. Aan de houten keukentafel wordt over het weer gepraat, om grappen gelachen en kousenband in stukjes gesneden. En als iemand zin heeft om nog een keer aardappels te schillen, dan halen Constance en Romy een zak aardappels. Ook al staan er geen aardappels op het menu.

Eten is hier van levensbelang. Het sleept de bewoners door de dag. Op nummer 1 staat soep. Er staat altijd wel een soep in de koelkast. De dames hebben alle soepen wel een keer gemaakt. De soep kan desnoods midden in de nacht worden opgewarmd, en worden gepureerd voor bewoners met slikproblemen.

Baklucht
Heel belangrijk: Soep ruikt lekker. Om dezelfde reden scoren pannenkoeken hoog. De baklucht verspreidt zich over de hele afdeling, zodat ook de mensen die niet meer kunnen eten er wat aan hebben. In de top vijf staan verder smoothies, salades en de Surinaamse broodjes, naar een recept van Constance, die half-Surinaamse kinderen heeft.

Indien gewenst doen Constance en Romy aan laatstewenskoken. Zo bakten ze een koekenpan vol gamba's met knoflook. Ze hebben ook wel eens sushi laten komen. Dan dek je de tafel met servetten en kaarsen voor iemand die er een uur later niet meer is. 'Nee, dat is toch mooi?' vindt Romy. Ze ziet het als een verrijking van haar leven. Dat je dat voor iemand kan betekenen.

Ondertussen gooit ze een schep suiker bij de azijn voor de komkommer die bij de Surinaamse kip wordt geserveerd. Thuis gebruikt ze zoetstof, maar in het hospice is dat niet nodig. Hier doet niemand aan de lijn. Constance bakt de kip. Ook het verplegend personeel komt op de geur af. Een nieuwe bewoner zit verderop in haar kamer een beetje onwennig voor zich uit te kijken. Ze weet het nog niet, maar ze zit straks aan een volle keukentafel een broodje Surinaamse kip te eten. 'Als ze daar dan tenminste zin in heeft,' zegt Constance.

Surinaamse kip
Ingrediënten:
Olijfolie, 2 teentjes knoflook, halve ui, 2 blikjes (à 400 g) tomatenblokjes, 2 blikjes (à 185 g) tonijn, handje zwarte olijven, hand spinazie, peper en zout.

Bereiding:
Was de kousenband en snijd in kleine stukjes. Snijd de kip in stukjes, bestrooi met peper en zout. Bak in wat olie. Voeg de masala en de tomaat toe. Laat meebakken. Doe de bonen erbij, de blokjes en een kopje water. Leg er voorzichtig een Madame Jeannette op. Pas op dat deze hete peper niet openspringt. Laat sudderen tot de kip en de bonen gaar zijn. Bestrooi met nootmuskaat. Eet met een broodje, zure komkommer en eventueel een hete sambal.

Komkommer in zuur
Ingrediënten:
1,5 komkommer, 2 rode uien, natuurazijn, rode wijnazijn, vijf kruidnagels, 1 laurierblad, 1 el suiker, zout en peper.

Bereiding:
Snijd de komkommer in dunne plakken en de uien in ringen. Meng met de rest van de ingrediënten en laat een half uurtje intrekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden