Thuiseten: Italiaanse keukenprins

Moeder Marleen is geen ster in de keuken, maar zoon Riemer maakt veel goed. Zijn pizza's zijn een hit. En zal hij ook nog bananenroom maken?

Riemer neemt alle tijd voor zijn pizza. En dat terwijl zijn moeder erg hongerig is. Beeld Maarten Steenvoort
Riemer neemt alle tijd voor zijn pizza. En dat terwijl zijn moeder erg hongerig is.Beeld Maarten Steenvoort

Wie: Riemer Kerkstra (7), zoon van Afke Kerkstra (38) en Marleen Slob (44).
Waar: Rapenburg

Een tijd terug waren we bij Marleen Slob. Ze viel destijds in de categorie 'kan niet koken'. Maakte alleen gerechten met hooguit vijf ingrediënten en recepten van maximaal vier regels. Het gaat inmiddels wat beter met Marleen. Ze verzet zich niet langer tegen het idee dat er aan het eind van de dag eten op tafel moet komen. Ze kookt zelfs één keer in de week. Dat doet haar zevenjarige zoon Riemer trouwens ook.

Riemer kookt geheel zelfstandig uit De zilveren lepel voor kinderen. En dan niet de pasta carbonara. Hij geeft de voorkeur aan wat uitdagender recepten als lasagne. Ja, dat kan hij zelf. Gewoon doen wat er staat.

'Toch is het helemaal geen makkelijk boek, hoor', zegt zijn andere moeder Afke. De zilveren lepel doet bijvoorbeeld niet aan kant-en-klare deegbodems. Het boek is nog iets te moeilijk voor Marleen, schat Riemer, hoewel ze de toetjes misschien wel zou kunnen. Voor Thuiseten klimt Riemer graag op zijn krukje om het deeg voor een 'eenvoudige pizza' te kneden. Als het staat te rijzen, laat hij het kookboek zien. Kijk, het handige eraan is dat de technieken zo goed zijn beschreven. Bijvoorbeeld dat je het deeg moet kunnen uittrekken als een elastiekje. En dat je de dingen kunt snijden met de klauwtechniek of de brugtechniek. Dat kunnen veel volwassenen nog niet eens.

Riemer leest wat recepten voor. Zal hij straks ook nog even de bananenroom maken? Zijn er toevallig oude bananen in huis? Nee, maar wel mascarpone. Marleen vliegt even naar de Spar voor bananen en een citroen.

Intussen maakt Riemer vast de salade caprese van tomaten, buffelmozzarella, basilicum en wat extra vergine olijfolie. Dat is misschien ook wel een leuk receptje voor de Paroollezers.

Riemer bestuift de deegroller nog eens uitgebreid met bloem en rolt het deeg tot bodems. Daarna brengt hij ingewikkelde patronen aan met vegen pastasaus, strepen ham en salami en brokken mozzarella. Erg snel gaat het allemaal niet. Dan moeten we nog eens komen als Riemer lasagne maakt, zegt Marleen. Dat duurt nog veel langer. Ze heeft inmiddels scheurende honger. Oei, er is ook geen Parmezaanse kaas in huis. Moet Marleen nog snel naar de Spar? Nee, zegt Afke. Ze wil nu eten. In de oven met die pizza's.

Riemers pizza

Ingrediënten: 225 g broodmeel of Italiaanse bloem type 00, plus wat extra om mee te bestuiven, 7 g droge gist (1 zakje), 2 eetlepels olijfolie, plus wat extra om de bakplaat mee in te vetten, passata, plakjes ham en salami, mozzarella, Parmezaanse kaas.

Bereidingswijze
1 Je hebt 150 ml warm water nodig, dus doe eerst 75 ml koud water in een maatbeker en voeg dan 75 ml heet water toe. Steek je vinger in het water om de temperatuur te controleren - het moet warm aanvoelen.
2 Zeef de bloem in een heel grote beslagkom en strooi de gist erover.
3 Maak een kuiltje in het midden van de bloem zodat je de bodem van de beslagkom kunt zien. Schenk hier het warme water en de olijfolie in.
4 Meng alles met een houten lepel door elkaar tot je een zacht deeg hebt.
5 Bestuif het werkvlak met wat bloem en leg he deeg erop. Kneed het door het steeds met de onderkant van je hand af te duwen en dan met je vingers weer naar je toe te trekken. Dioe dit ongeveer 5 minuten tot je het deeg als een elastiekje kunt uittrekken.
6 Was en droog de beslagkom. Maak een bal van het deeg, leg deze in de kom en leg er een schone theedoek over. Zet een uur op een warme plek tot de deegbol twee keer zo groot is - kijk hoe hij groeit.
7 Vet met een bakkwastje twee grote bakplaten in met een beetje olie of knip twee stukken bakpapier af die op de bakplaten passen.
8 Strooi een beetje bloem over het werkvlak. Neem de deegbal uit de kom en snij hem met een tafelmes doormidden.
9 Maak de twee helften plat met je handen en een deegroller en maak ze zo groot als een groot plat bord, ongeveer 5 mm dik.
10 Leg het deeg op de bakplaten - misschien heb je hier hulp bij nodig.
11 Verwarm de oven voor op 200 graden. Verdeel met de bolle kan van de lepel 2 of 3 eetlepels passata over elke pizzabodem. Versier de bodems met plakjes ham en salami, mozzarella en geraspte kaas. Bak de pizza's 15 tot 20 minuten.

Uit: De zilveren lepel voor kinderen (Uitgeverij Van Dishoeck)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden