Thuiseten: in de war van armeluisgerecht

De pasta met bonen van Rosetta en Simone is een variatie op het recept van Rosetta's vader en de pasta fazool van The Sopranos. En onweerstaanbaar.

Rosetta (links) en Simone.Beeld Marc Driessen

Wie: Rosetta Senese (47) en Simone Berghuys (47), beeldredacteuren
Waar: Veerstraat

Vriendinnen Rosetta en Simone maken samen pasta met bonen. Het is een variatie op het oeroude Italiaanse armeluisgerecht pasta e fagioli, bij kijkers van de serie The Sopranos beter bekend als pasta fazool. De vader van Rosetta nam het recept mee toen hij eind jaren vijftig de boerderij in zijn geboortedorp Oliveto Citra verliet. Via Zwitserland en Duitsland kwam hij in Nederland terecht. In Amsterdam liet Mario Senese zich strikken door de moeder van Rosetta. De pasta e fagioli zette hij op de kaart van zijn restaurants Isola Bella aan het Thorbeckeplein en Il Boccalino in de Utrechtsestraat. Toen Rosetta ging studeren, kookte ze het gerecht in de keuken van haar studentenhuis.

'Als je bonen kookt', zei haar vader, 'moet je venkelzaad en kruidnagels meekoken.' Maar verder voegde Rosetta zoveel andere ingrediënten toe dat haar pasta met bonen weinig meer te maken had met de Italiaanse pasta e fagioli.

Meteen de eerste keer dat middelbare schoolvriendin Simone kwam eten kreeg ze een groot bord. Ze was zo in de war van dat lekkere eten dat ze de rest van de avond haar mond heeft gehouden. Dat is nu 30 jaar geleden. Simone heeft nog altijd een stuk spek in de vriezer en een kast vol bonen en pasta, en er waren tijden dat ze het een keer per week at. De ex van Simone maakt het nog steeds en haar nieuwe vriend inmiddels ook.

Een keer per jaar gaan Rosetta en Simone samen naar de boerderij in Oliveto Citra in Campania om de familieleden van Mario te bezoeken. Ze hebben inmiddels banen op kantoren en in ziekenhuizen, maar ze werken zich daarnaast nog steeds uit de naad op de boerderij. Ze verbouwen olijven, druiven en San Marzano-tomaten, zo ongeveer de beste tomatensaustomaten ter wereld. Daarna maken ze hun eigen olijfolie, wijn en krankzinnige hoeveelheden flessen gepasteuriseerde passata di pomodoro. Het was Simone die een paar jaar geleden op het idee kwam de overproductie voor vrienden en familie in Nederland mee te nemen. Eén mailtje en ze reden met een door de assen zakkende auto vol flessen passata en olijfolie en koffers vol citroenen terug naar Nederland. Op de jaarlijkse passataparty komen de mensen hun bestelling halen waarna de passata uit Oliveto Citra zich als een olievlek over Amsterdam verspreidt. Eigenlijk net als het recept van de pasta met bonen.

Pasta met bonen voor twee personen
(2 personen)

Ingrediënten: olijfolie, 75 gram rookspek (in blokjes), 75 gram blokjes pikante salami, 2 tomaten (in kleine stukjes), 1 middelgrote ui (gesnipperd), 2 tenen knoflook (gehakt), 1 runderbouillonblokje, snuf gedroogde oregano, 3 kruidnagels, 1 tl venkelzaad, ongeveer 7,5 dl water, eventueel 2 aardappelen (in blokjes), eventueel 1 chilipepertje, 2 kopjes gedroogde witte bonen (24 uur van tevoren geweekt in water, of 1 blik van 400 g), eventueel 100 gram verse doperwten, 1 kleine courgette (in blokjes), zout en peper naar smaak, 140 gram pasta, bv linguine, in stukjes, basilicum, geraspte parmezaanse kaas

Kook de geweekte bonen gaar. Zet een ketel met water op. Bak spek in een beetje olie op een niet al te hoog vuur. Doe de ui en de knoflook erbij en laat het zacht worden. Voeg de tomaat, de salami, de kruiden, het pepertje, het bouillonblokje, een deel van het gekookte water en de aardappel toe. Doe, als de aardappel bijna gaar is, de rest van het water en kook de pasta bijna gaar. Doe nu de bonen en de doperwten erbij, en op het laatst de courgette. Steeds zo nodig een scheut water toevoegen. Er moet uiteindelijk flink veel vocht overblijven, zoals in een dikke soep. Naar smaak zout en peper toevoegen. Serveren met basilicum en parmezaanse kaas.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden