Thuiseten: Het eten is nooit perfect

Clemens Blaas (52) bestuurder HVO Querido, hulpverleningsorganisatie Knokkestraat

De kinderen stellen eisen: geen knoflook en liever geen paddenstoelen.Beeld Marc Driessen

Clemens Blaas kookt voor zijn gezin. Hij is bestuurder van HVO Querido, een hulporganisatie voor daklozen, verslaafden en mensen in nood.

Clemens Blaas (52) bestuurder HVO Querido, hulpverleningsorganisatie Knokkestraat

"Zal ik de oven even aanzetten?" vraagt zijn vrouw Susanne. Dat is een hint. Clemens zit midden in een verhaal over het Stoelenproject waarvoor hij laatst, samen met andere bestuurders uit de gemeentelijke zorgsector, voor daklozen in de Marnixstraat kookte. Een particulier initatief waarbij groepjes van vrienden of collega's voor honderd euro boodschappen doen en vervolgens voor vijftig daklozen koken (www.amsterdamverbindt.nl). Heel sympathiek, vindt Clemens. Niet alleen omdat daklozen en illegalen een gezonde maaltijd krijgen, maar ook omdat kansrijken in aanraking komen met minder kansrijken.

Hoewel Clemens dagelijks met de minder kansrijken spreekt, was hij toch geshockeerd toen hij het eten stond uit te delen. Hij herkende gezichten van wel tien jaar geleden. Daklozen die kennelijk al die tijd niet zijn aangeraakt door de hulpverlening. Toen hij de daklozen zag binnenkomen, dacht hij ook: zou hier geen kok tussen zitten? Bij HVO Querido vinden ze dat mensen zelf de regie moeten krijgen en dat ze voor zichzelf, nee, voor elkaar moeten koken.

Het koken zelf stelde niet zoveel voor, hoor. Hij moest een enorme berg paprika's snijden voor de chili con carne, één van de altijdgoedgerechten. Het is bij het Stoelenproject niet de bedoeling dat je kalfsschenkel gaat staan stoven voor een ossobuco. Vonden ze het lekker? Het vulde, dus ze vonden het lekker.

Thuis kookt Clemens avontuurlijker. Hij is een ambachtelijk kok, met een voorkeur voor Italiaanse en Aziatische gerechten. Op vrijdag keren de studerende kinderen weer even terug op het nest en dan kookt Clemens voor het hele gezin: bruschetta als voor- en risotto als hoofdgerecht. Er ligt een eisenpakket op de keukentafel. Zijn dochter wil geen knoflook omdat ze op vrijdagavond aan ballroomdansen doet, zijn zoon liever geen paddenstoelen. Tijdens het eten wordt het eten besproken. Het is nooit perfect en Clemens krijgt altijd wel een paar tips.

"Je vergeet te vertellen dat je voortdurend vraagt of het wel lekker is," zegt zijn vrouw Susanne. De risotto, met knoflook omdat Leanne toch niet thuis eet, is goed gelukt. Daar is iedereen het over eens. "Hm," zegt Clemens. "Leanne had het te peperig gevonden. En dan had ze gelijk gehad."

Recept:
Risotto van Clemens (4 personen)

Ingrediënten: 1 ui (gesnipperd), 2 tenen knoflook (gesnipperd), olijfolie, 330 g risottorijst, 1,5 liter groentebouillon, hand diepvries doperwten, 300 g tomaat (ontveld en in blokjes gesneden), 80 g parmezaanse kaas

Bereidingswijze:
Fruit ui en knoflook in olijfolie. Bak de rijst mee totdat de korrels glazig zijn. Voeg de tomaten toe en een paar lepels bouillon. Voeg steeds een paar lepels bouillon toe, net zo lang tot de rijst gaar is. Laat de doperwten ontdooien en gaar worden in de risotto. Roer de helft van de kaas door de risotto. Maak op smaak met zout en peper. Bestrooi met kaas.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden