Thuiseten: Hermans vriendschapskoek

Je kunt overal in de stad de sterren van de hemel eten, maar de meeste Amsterdammers koken vanavond gewoon thuis. Nienke Denekamp kijkt onder de deksels en in de keukenkastjes.

Brecht (m) kreeg het beslag van Isis (l). Zusje Noor mocht helpen. Foto Marc Driessen Beeld
Brecht (m) kreeg het beslag van Isis (l). Zusje Noor mocht helpen. Foto Marc Driessen

Brecht van Weerdenburg (8)
woont met Martine (37) en Noor (6) in de Wisselstraat

Het was niet de vraag óf Herman zou langskomen, maar wanneer, bij de familie Kamsma-Van Weerdenburg. We hebben het over Herman de vriendschapscake. Hij komt als een bubbelend zuurdesemgoedje in een potje, met een recept erbij, op bezoek. Hij woont in een kom met een doek erover, in de huiskamer. Als de ontvanger de aanwijzingen op het bijgeleverde recept opvolgt, kan hij Herman op de negende dag in vijven verdelen. Vier delen geeft hij aan zijn beste vrienden en van het vijfde deel bakt hij op de tiende dag een vriendschapskoek.

Zo zwerft Herman al jaren over de wereld. Hij is nergens te koop, kan alleen worden doorgegeven. Kinderen vinden dat stoer, ouders vinden het vies. Hoe oud is Herman? Waar heeft Herman uitgehangen? Hoeveel kinderen hebben over Herman heen geademd?

'Koken met kinderen is sowieso een beetje vies,' zegt moeder Martine. We staren in de kom. Langs de randen is het gistmengsel een beetje hard geworden. Het ziet eruit als snot. 'Maar snot is groen,' zegt Noor, die ondertussen alle potloden slijpt. Haar zus Brecht is de eigenaar van Herman. Ze heeft hem elke dag twee of drie keer doorgeroerd en ingrediënten toegevoegd als in het recept stond dat Herman 'krijste van de honger'. Ze schept Herman in bakjes. Eén voor Hannah en Lieke en één voor haar zusje Noor. Zelf kreeg ze Herman van haar vriendin Isis. Ze zaten samen in groep 1 en 2. Isis verhuisde toen van Sporenburg naar IJburg, maar ze bleven toch samen spelen omdat ze zulke goeie vrienden zijn. 'Ze is erg gezellig,' vindt Brecht. En ze duimen allebei. Isis overdag en Brecht 's nachts. 'Nee,' zegt Isis. 'Ik duim ook 's nachts, maar alleen als ik niet slaap.'

Voor Herman is het vandaag dag negen en tien tegelijk. Hij wordt niet alleen verdeeld, maar ook gebakken. Heel nauwkeurig wordt het recept niet gevolgd. We nemen geen olie, maar boter, beslist Martine. De chocola en de kaneel laat ze ook achterwege. Noor gaat op de grond liggen huilen. 'Ik mocht toch ook een eitje tikken?' zegt ze. 'Nou, dan doen we toch gewoon nog een ei?' zegt Martine.

Voorzichtig proeven we het beslag. 'Best lekker,' zegt Martine tegen Noor. Dan kan Herman in de oven. Een uur staat in het recept. Dat is wel heel lang, zegt Martine. Iets korter kan vast ook wel.

Hermans gebruiksaanwijzing
Dag 1: Vandaag heb je Herman gekregen. Laat Herman in een grote glazen of plastic kom zitten zodat hij lekker kan groeien. Herman mag niet in de koelkast en heeft geen deksel nodig. Gewoon afdekken met een droogdoek is genoeg. Hij groeit op kamertemperatuur.
Dag 2 en 3: Roer Herman 2 of 3 keer goed door
Dag 4: Herman krijst van de honger. Geef hem snel 2 dl melk, 200 gr bloem en 250 gr suiker
Dag 5 t/m 8: Roer Herman 2 of 3 keer per dag goed door
Dag 9: Herman heeft reuzenhonger! Geef hem nogmaals 2 dl melk, 200 gr bloem en 250 gr suiker. Verdeel hem nu in vijf porties en geef er vier aan je beste vrienden, met een kopie van dit recept.
Dag 10: Herman valt bijna flauw van de honger. Geef hem voordat hij in de grote, hete oven gaat nog wat te eten: 3 eieren, 150 gr bloem, 2 tl kaneel, 100 g fijngehakte chocolade, 200 gr suiker, 100 gr fijngehakte noten, 1 el bakpoeder, 1 dl olie

Roer Herman nu goed door zodat hij een sterke jongen wordt. Giet hem in een ingevette bakvorm, net tot de helft. Na 1 uur in de oven (voorverwarmd op 170 graden) kun je Herman opeten. Eet smakelijk en geniet van je vriendschap!

Foto Marc Driessen, marcdriessen.nl

Wilt u ook in Thuiseten? Mail dan naar thuiseten@parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden