Thuiseten: Heimwee naar Kroatië

De jam, maar ook het glaasje šljivovica doen Goca en Branco terugverlangen naar hun geboorteland, waar Branco's oom altijd zijn eigen varkens slachtte.

null Beeld Maarten Steenvoort
Beeld Maarten Steenvoort

Goca (40) en Branco (42, grafisch vormgever) Kinderen Marco (17) en Sacha (10), Kuinderstraat.

Halverwege de jaren negentig kwamen Goca en Branco naar Amsterdam. Vanuit Vukovar in Kroatië. Dat kunnen we beter niet googelen, want dat levert alleen maar afschuwelijke oorlogsbeelden op. Niet te geloven hoe vaak Kroatië onder de voet is gelopen.

Al die oorlogen hebben hun sporen nagelaten. Ook culinaire, zegt Goca. Dat dan weer wel. In het westen doet de Kroatische keuken aan de mediterrane denken. Op de plaatjes in haar Kroatische kookboek herkennen we variaties op Italiaanse gerechten, maar ook dingen die we wel eens bij Turken of Grieken aten.

In het oostelijke gedeelte waar Goca en Branco vandaan komen eten ze, net als in Hongarije, veel paprika's, zoetwatervis, maar vooral vlees. "Er is altijd vlees in onze keuken." Branco kneedt de kruiden door anderhalve kilo gehakt. Anderhalve kilo, dat is toch niet zo veel?

Het Nederlandse vlees bestaat voor de helft uit water. Dat verdampt allemaal in de pan. Hij denkt met heimwee terug aan het Kroatische vlees. In Kroatië is anderhalve kilo vlees gewoon anderhalve kilo vlees.

De oom van Branco maakte zijn eigen spek en worsten, slachtte zijn eigen dieren. Toen Branco heel klein was, hield hij het staartje vast. Toen hij wat groter was, hield hij het pootje vast. En zo verder. Dat is heel normaal in Kroatië. Iedereen heeft wel eens een varkentje aan het spit.

Nog een glaasje ?ljivovica? Die is door dezelfde oom gestookt. De oom is onlangs overleden, maar zijn ?ljivovica is er nog. "Zo is het leven," zegt Goca, met een kritische blik op het gehaktmengsel. Zitten daar twee eieren in? En een paar flinke lepels vegeta? Dan is het goed.

Branco heeft ook familie in Dalmatië. En daar komt dan weer uitstekende olie vandaan en heel goede wijn. De jam van de vijgen van zijn tante uit Dalmatië bewaart hij als goud in de koelkast.

Goca en Branco gingen weg uit een oorlogsland, maar tegenwoordig is het hun vakantieland. Ze gaan van het strand naar een restaurant en dan weer terug naar het strand. Het is altijd mooi weer en de kinderen zijn altijd vrolijk. Waarom wonen we eigenlijk in Nederland, vragen ze zich dan af.

Overweegt Branco wel eens over om terug te gaan? "Elke dag," zegt Branco. Terwijl Branco 1,5 kilo gehakt aan het kneden is, begint Goca aan de paprika's.

Ingrediënten Fairane snicle
500 gram gehakt (half-om-half), 2 boterhammen zonder korst (geweekt in water of melk), 1 ui, fijngehakte peterselie, 1 el vegeta (of 1 blokje tuinkruidenbouillon), 1 ei, peper, 1 tl zuiveringszout (bicarbonaat of baking soda), bloem, olie.

Bereidingswijze: Hak of rasp de ui en meng met alle ingrediënten. Kneed goed. Draai acht ballen en druk ze vervolgens plat. Bestuif ze met bloem en bak ze in de koekenpan in weinig olie.

Ingrediënten Satara
5 eetlepels olijfolie, 2 of 3 uien, 500 gram paprika, 500 gram tomaten, zout, peper, 1 eetlepel vegeta (of 1 blokje tuinkruidenbouillon)

Bereidingswijze: Snijd de schoongemaakte paprika's, tomaten en uien in stukken. Verhit wat olie in een koekenpan en fruit de uien even. Voeg daarna de paprika's toe. Doe als de paprika zacht is de tomaten en de vegeta erbij. Laat sudderen tot het vocht grotendeels is verdampt. Voeg naar wens zout en peper toe. Serveer warm of koud bij de ?nicle en aardappelpuree of gekookte aardappelen. Voor een betere smaak drink je slivovitsj tijdens de voorbereiding.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden