Thuiseten: Haringdiner

Je kunt overal in de stad de sterren van de hemel eten, maar de meeste Amsterdammers koken vanavond gewoon thuis. Nienke Denekamp kijkt onder de deksels en in de keukenkastjes. Deze week een speciale aflevering.

Thuiseten bij de pinguïns in Artis. Dierenverzorger Jos de Grauw. © Marc Driessen Beeld
Thuiseten bij de pinguïns in Artis. Dierenverzorger Jos de Grauw. © Marc Driessen

Jos de Grauw (48)
Pinguïnverzorger Artis

Voor een extra feestelijke Thuiseten zijn we te gast in Artis bij de
143 zwartvoetpinguïns die elke dag een driegangenmenu krijgen
voorgeschoteld.

De pinguïns van Artis: hoogstwaarschijnlijk de enige Amsterdammers die het hele jaar in smoking aan tafel gaan en die elke dag twee keer een driegangenmenu krijgen geserveerd.

Dat wil zeggen dat verzorger Jos de Grauw op drie verschillende plekken haringen, met MSC-keurmerk, uitdeelt. De pinguïns staan bij de voederplaats zwijgend te wachten tot het voorgerecht klaar is. Anderen kijken vanaf hun nest toe. Ze krijgen hun eten thuisbezorgd. 'Roomservice!' zegt De Grauw.

Hij krijgt de haring half ontdooid per twintig kilo aangeleverd van de centrale Artiskeuken. In het verblijf van de pinguïns en de jan-van- genten verdeelt hij de haringen - soms geïnjecteerd met vitamines - over afwasteiltjes, doet er een mespunt zout bij, nou ja een flinke schep zout, en een plens water. Klaar! Een volwassen pinguïn eet ongeveer zes haringen per dag. Op een goede dag gaat er bij de pinguïns vijftig kilo vis doorheen, maar soms hebben ze, net als kinderen, geen zin. Dat kan aan de partij haring liggen. Dan komen ze hongerig aanlopen, maar laten ze de vis lusteloos vallen.

Vandaag verdringen de pinguïns zich om de teiltjes. Ze moeten wachten tot de jan-van-genten en ongeveer twintig woest met hun vleugels klappende reigers hebben gegeten. Dan zijn de pinguïns eindelijk aan de beurt. Wie genoeg heeft, gaat voldaan staan uitbuiken: ze gaan een beetje wijd staan, hoog op hun poten en flapperen met hun vleugels.

In de crèche wordt apart gevoerd. Daar zitten dikke kuikens die uit de hand moeten leren eten ons met kraaloogjes aan te kijken. De Grauw grijpt een kuiken en laat een haring in de bek zakken. Terwijl de staart er nog uitsteekt, kijkt het dier verbaasd om zich heen. Waar kwam dat vandaan?

Aan de andere kant van de crèche staan twee pinguïns. Het mannetje is het slachtoffer van een pikincident. Hij is aangevallen door een reiger. Voor de gezelligheid heeft De Grauw er een vrouwtje bij gezet dat het met haar broer deed en hij heeft er meteen maar wat nestmateriaal bijgelegd. Hopen dat het wat wordt.

'Eigenlijk ben je de God van de pinguïns,' zeggen we.

'Nou, meer een datingbureau,' vindt de verzorger.

Hij is nu tien jaar bij de pinguïns. Dat viert hij door tijdens zijn
vakantie vrijwillig in een pinguïnopvang in Zuid-Afrika te gaan
werken. Een langgekoesterde wens.

Haringdiner (voor 143 pinguïns)
25 kilo haring, flink wat zout, koud water

Laat de haring ontdooien. Verdeel de vis over zeven afwasteiltjes.
Gooi in elke bak haring een flinke schep zout en een plens water.

Foto Marc Driessen

Wilt u ook in Thuiseten? Mail dan naar thuiseten@parool.

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden