Thuiseten: Garnalenkroketten

null Beeld

Je kunt overal in de stad de sterren van de hemel eten, maar de meeste Amsterdammers koken vanavond gewoon thuis. Nienke Denekamp kijkt onder de deksels en in de keukenkastjes. In PS van de Week vindt u een uitgebreid verslag, hier de recepten.

Wie: Ewout van de Bult (31), recruitment consultant
Waar: Willemsparkweg
Gezinssamenstelling: Samenwonend met Vivian (27). Vrienden: Jorn, Charlotte en Victoria (7 weken)
Wat: Garnalenkroketten

(9 stuks)

Ingrediënten:
2 blaadjes gelatine
60 g boter
1 sjalot (fijngesneden)
75 g + 100 g bloem (gezeefd)
400 ml visfond
3 takjes peterselie (fijngesneden)
200 g gekookte en gepelde Hollandse grijze garnalen
4 eiwitten
50 g paneermeel

Bereiding:
Week de gelatine 5 minuten in wat koud water. Smelt de boter in een antiaanbakpan en bak de sjalot 2 minuten. Roer de (75 g) bloem door de boter en kook het mengsel onder voortdurend roeren 1 minuut zachtjes. Voeg al roerende de fond toe tot een dikke saus ontstaat en kook op laag vuur 2 minuten. Blijf roeren. Breng op smaak met (cayenne)peper en zout.

Roer de uitgeknepen gelatine door de massa en haal de pan van het vuur. Roer de peterselie erdoor. Roer de garnalen erdoor. Laat afkoelen en dek af met plastic folie. Laat minimaal 2 uur in de koelkast opstijven.

Doe de 100 g bloem in een diep bord. Klop in een ander diep bord de eiwitten los met een scheutje water. Doe ook het paneermeel in een diep bord.

Vorm kroketjes van de ragout en wentel ze achtereenvolgens door de bloem, het eiwit en het paneermeel. Zorg ervoor dat de bloemlaag niet te dik is, maar wel over het geheel verdeeld wordt, evenals het paneermeel.

Laat de kroketten in de koelkast 20 minuten drogen of bewaar ze tot gebruik in de vriezer. Verwarm de frituur tot 170ºC en bak de kroketten in kleine porties.

Foto Marc Driessen

Wilt u ook in Thuiseten? Mail naar thuiseten@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden