Thuiseten: Fikret geeft alles weg

In Bos en Lommer is hij bekend: slager Fikret. Vorig jaar nog genomineerd voor Amsterdammer van het Jaar omdat hij kilo's vlees aan de armen geeft.

Fikret met dochter Sevval en kleindochter Ayse. Hacer is de baas in huis. Beeld Marc Driessen / www.marcdriessen.nl
Fikret met dochter Sevval en kleindochter Ayse. Hacer is de baas in huis.Beeld Marc Driessen / www.marcdriessen.nl

Wie: Fikret Beydogan (42) en Hacer (42). Kinderen: Elif (24), Omer (22), Sevval (10) en Mustafa (9) en kleindochter Ayse (2)
Waar: Hendrik Dienskestraat

Vorig jaar was Fikret Beydogan, eigenaar van slagerij Sera op de Bos en Lommerweg, één van de genomineerden van de Amsterdammer van het Jaar. Samen met zijn klanten wist hij meer dan duizend kilo vlees te verzamelen om tijdens het Offerfeest aan de armen uit te delen. Bij het islamitische Offerfeest is het gebruikelijk dat er een schaap wordt geslacht.

'En het is niet Allahs bedoeling dat dat vlees allemaal de vriezer ingaat', zegt Fikret. Een derde geef je aan de buren en een derde aan de armen. Maar bij Fikret gaat het al jaren om enorme hoeveelheden. Het wordt via de Voedselbank uitgedeeld en gaat naar Turkije en zelfs Afrikaanse landen. Ook na de verkiezing van vorig jaar is hij de mensen blijven helpen, of het nou Turken zijn of Nederlanders. Iedereen is voor hem gelijk. Wie problemen heeft, wordt geholpen, wie honger heeft, krijgt eten. Dat is zijn geloof. 'Bovendien: als ik iemands probleem oplos, lost Allah tien problemen van mij op. Als je rijk wil worden, moet je de mensen helpen.'

Zijn vrouw Hacer vraagt wel eens waarom Fikret altijd alles maar weggeeft. Maar ze hebben toch genoeg? Kijk nou eens naar die prachtig gedekte tafel. Die staat vol met de heerlijkste dingen. Schalen vol bulgur met kip, koolrolletjes met gehakt, in boter gebakken rozijnen en abrikozen, salade, een peperig vleesgerecht met champignons, knapperige broden en yoghurtsoep.

De gasten mogen eerst aan tafel. Ze eten met Fikret. Hacer kijkt vanaf de bank toe wat de gasten van haar eten vinden en komt zo nu en dan opscheppen. 'Hacer is de baas in huis', legt Fikret uit. Ze bepaalt wat er gegeten wordt. Ze komt elke dag naar de winkel. Maakt de heerlijkste dingen van de dingen die hij niet meer kan verkopen. Tomaten met een plekje, rimpelige aubergines en dingen die over de datum zijn of een kapotte verpakking hebben.

Zijn schoonzus is een goede kok, maar eerlijk is eerlijk: Hacer is beter. Daar is de hele familie het over eens. Zo meteen moet hij naar de winkel. Nog even werken. Hij werkt soms honderd uur per week. 'Werken is zijn grootste hobby', zegt dochter Elif. Ze vindt het jammer dat haar vader vorig jaar niet heeft gewonnen. 'Als er een tweede prijs was geweest, had hij die vast gekregen.' Dat weet ze zeker. Haar vader is zo goed. Altijd met een glimlach. En heel populair in de buurt. 'Iedereen houdt van mijn vader.'

Yoghurtsoep

Ingrediënten: 1 l magere yoghurt, 1 ei, 1 el bloem, olie, handje bulgur of rijst, handje kikkererwten (geweekt of uit blik), scheutje water, zout, gedroogde munt.

Bereidingswijze: Mix yoghurt, ei, bloem en scheutje olie tot een gladde massa. Laat al roerend aan de kook komen. Kook de bulgur en kikkererwten gaar. Breng op smaak met zout. Laat een scheutje olie heet worden in een steelpan of koekenpan. Bak de munt enkele tellen. Serveer de yoghurtsoep met een schepje muntolie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden