Thuiseten: Familiesoep van de crèchekok

Marieke Bikkers kookt voor hongerige kinderen en hun werkende ouders. De pompoenflapjes gaan als een tierelier, nu de Twentse humkessoep nog.

Marieke met Alex en hun dochter Kaat. Vandaag kookt ze voor 22 mensen. Beeld Marc Driessen
Marieke met Alex en hun dochter Kaat. Vandaag kookt ze voor 22 mensen.Beeld Marc Driessen

Marieke Bikkers (44) kok en kunstenaar
woont met
Alex (50), Kaat (3) en Eva Oele (15)
Westerdok

Het Westerdok is de dichtstbevolkte kilometer van Nederland. Toch is het een dorp. Vanuit de keuken van Kindercentrum Westerdok zwaait Marieke Bikkers naar iedereen die over het plein loopt. Aan de overkant woont ze zelf. Kijk, daar waar haar vriend en dochtertje met de buurvrouw staan te praten, bij die picknicktafel.

Marieke kookt een paar dagen in de week voor het kinderdagverblijf en de buitenschoolse opvang. Ze verzint maaltijden voor een euro per kind, en houdt rekening met halal-eters, vegetariërs en voedselallergieën. Als de kinderen haar zien, gaan de armen in de lucht en roepen ze: "Eten!"

Daarnaast kookt Marieke op maandag maaltijden voor de ouders die uit hun werk komen aanvliegen. Met onder de ene arm een kind en onder de andere een maaltijd vliegen ze verder. Meestal zijn het gerechten die je niet snel maakt op een doordeweekse dag. De pompoenflapjes zijn populair, maar ook de shepherd's pie, de couscous, de Spaanse gehaktballetjes en de linzenballetjes gaan hard.

Normaal levert Marieke tussen de dertig en vijftig maaltijden. Vandaag hebben maar 22 mensen ingetekend. Dat heeft vast te maken met het uiterst exotische gerecht. Humkessoep. Humke is Twents voor boon en humkessoep is een zomersoep die Mariekes moeder maakte als er sloten sperziebonen van het landje van oom Bertus kwamen, waar hij ook moos, tuffel, siepelkes en prie verbouwde. Ofwel boerenkool, aardappelen, uien en prei.

Nu maakt Marieke humkessoep als de sperziebonen in de bonus zijn. En dan met een bouillon van kippen- in plaats van runderpoulet, zoals het eigenlijk hoort. Nu ze in de krant komt, heeft ze even naar Oldenzaal gebeld of ze het verder wel goed doet.

Nee dus. De sperziebonen moeten snij- of stokbonen zijn. De bloemkool blijft onaangeroerd liggen, die hoort ab-so-luut niet in de soep, zei Mariekes moeder. Ze beweerde ook 'ineens' dat het hummekessoep is en niet humkessoep. Marieke kon het niet geloven. Haar hele leven hebben ze het over humkessoep gehad. Een belronde langs familie leerde dat haar moeder toch echt gelijk heeft.

En dan te bedenken dat haar moeder zelf in plaats van worst gehaktballetjes in de hummekessoep doet. Hoogstwaarschijnlijk als enige in heel Nederland.

http://dekokvanwesterdok.blogspot.com

Twentse humkessoep of hummekessoep op z'n Amsterdams
(zes personen)

Ingrediënten: 1 kilo kippendijen, 1 ui, 5 wortels, 3 preien, tijm, rozemarijn, laurier, zout, 6 aardappels (geschild en in blokjes), halve knolselderij (geschild en in blokjes), 500 g sperziebonen (schoongemaakt), (eventueel handje gedopte tuinbonen), 2 preien (in ringen), 2 (bij voorkeur vers)e rookworsten, blik van 400 g boterbonen en blik van 400 g witte bonen, bladpeterselie

Bereiding: Breng 1 kilo kippendijen in 4 liter water tegen de kook aan. Schep het schuim eraf. Voeg een ui, een wortel en een prei in stukken toe en een bouquet garni van tijm, rozemarijn en laurier toe. Laat minimaal drie uur trekken. Zeef de bouillon en laat in een grote pan. Schil de aardappels, de knolselderij en wortels en snijd ze in blokjes. Voeg ze aan de bouillon toe en laat ze weer aan de kook komen. Voeg na een half uur de bonen en rest van de prei in ringen toe. Laat twee rookworsten in de soep warm worden en snijd ze in stukjes en doe terug in de soep. Giet de blikbonen af, spoel ze af en laat ze even in de soep opwarmen. Serveer de soep met bladpeterselie, brood en kruidenboter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden