Thuiseten: Even de tijd stilzetten met noten

Ontvelde hazelnoten zijn te koop, maar de noten ontvellen vinden kinderen leuker. Zeker als ze daar in de Moestuinwinkel hazelnootpasta van maken.

null Beeld Dingena Mol
Beeld Dingena Mol

Esther Boukema (49) en Natascha Hagenbeek (42)
www.infomijneten.nl
Waar Moestuinwinkel
Access to tools,
De Rijpstraat

Zestien kinderen zijn aangemeld voor de workshop broodbakken en hazelnootpasta maken in de Moestuinwinkel in de De Rijpstraat. Binnen de kortste keren rennen er toch twintig rond. Zo nu en dan gaat met veel lawaai een rek met handgesmede harken om.

Workshops
'Gekkenhuis,' zegt Natascha Hagenbeek, één van de drijvende krachten achter de Moestuinwinkel. Ook in de winter worden biologische zaden, bodemverbeteraar en tuinhandschoenen van ecologisch bewerkt leer verkocht; en de ingemaakte groente en het fruit dat afgelopen seizoen nog geen tien meter verderop in de buurttuin Landlust is gekweekt. Verder zijn er workshops voor volwassenen en kinderen uit de buurt.

En dan komt er, veel te laat, ook nog een plukje IJburgers aangewaaid. Mogen ze er nog bij? Ach, dat gaat best. Esther Boukema wordt er niet anders van.

Lessen
Ze heeft al heel wat meegemaakt in de jaren dat ze lessen over voeding geeft aan kinderen in de basisschoolleeftijd. Ze neemt de kinderen die de stad nooit uitkomen mee naar de koeien in het weiland en daarna naar de koeien in de koelcel, maar laat ook zien wat er in de stad aan eten te vinden is. Hoe je dingen die je in de supermarkt kunt kopen ook zelf kunt maken. Als ze het etiket van een pot hazelnootpasta - zeventien procent hazelnoten, zeven procent cacao - voorleest, hangen ze aan haar lippen.

En dit is dus brooddeeg. 'Ieuw!' en 'Ulkie!' roepen de kinderen. 'Het lijkt wel slijm!'

'Wie eraan wil voelen, moet zijn handen wassen,' zegt Esther. Krukken vallen om en dan staan tien kinderen met opgestroopte mouwen bij het aanrecht.

Leuk om te doen
Verlangzamen is het toverwoord, zegt Esther. Je kunt ontvelde hazelnoten kopen, maar je kunt ze ook zelf ontvellen. Eerst noten roosteren in een droge pan en dan in een theedoek de vliesjes eraf wrijven. Dat vinden de kinderen leuk om te doen. Net als het malen van de noten in een notenmolen of het fijnmaken van de pasta in een vijzel.

Verlangzamen, dat zou ze ook al die onrustige ouders willen meegeven. Leg die telefoon weg en ga met je kind de keuken in. Niet meteen zo snel mogelijk iets klaar willen hebben. Niet meteen boos worden als de keuken vies wordt. Gewoon even de tijd stilzetten en een handje noten ontvellen. Esther: 'Samen dingen doen, daar snakken kinderen naar.'

Wat:
Brood zonder kneden en hazelnootpasta

Hazelnootpasta
Ingrediënten: 200 g gram ongepelde rauwe hazelnoten, 6 el zoetstof (bv honing, rijstroop, agavestroop, kokosbloesemsuiker, stevia of een combinatie ervan), 20 el (geurloze) arachideolie, 16 el cacaopoeder, 8 el lecithinepoeder, 8 el koe- of rijstmelk

Bereiding:
Pel de hazelnoten en rooster ze 5 minuten in een droge koekenpan. Blijf roeren. Leg ze op een schone droogdoek, vouw goed dicht en wrijf tussen twee handen de vliesjes van de noten. Maal de noten heel fijn in een molentje (of een keukenmachine). Vermeng het met cacao, lecithine, de olie en de zoetstof. Voeg, als het mengsel goed smaakt, 8 eetlepels melk of rijstmelk toe. Om een goed smeerbare pasta te krijgen doe je het mengsel over in een vijzel. Door het mengsel een paar minuten stevig te vijzelen duwen krijg je een goede dikte. Schep deze pasta in een schone pot en plak er je eigen etiket op. Bewaar de hazelnootpasta in de koelkast.

Broodje zonder kneden (Voor 1 brood)
Ingrediënten: 450 gram tarwebloem (of bv de helft bloem en de helft volkorenmeel), 2 (afgestreken) tl zout, 1/4 tl droge gist, 300 ml lauw water, 1 el (appel- of rijst)azijn. En eventueel 3 handjes rozijnen of vijg in stukjes en 2 handjes grofgehakte hazelnoten.

Bereiding:
Doe het meel in een plastic bak die goed afsluitbaar is. Voeg de gist en het zout erdoor. Als je een noten-rozijnenbrood wil maken, doe dan ook de hazelnoten en de rozijnen erbij. Meng in een kommetje één eetlepel appel- of rijstazijn van goede kwaliteit door het lauwe water. Roer goed door en giet over het meel.

Meng nu snel en krachtig de ingrediënten door elkaar met een lepel of een pannenlikker. Probeer niet alle klontjes weg te krijgen. Doe de plastic bak dicht en zet minimaal 8 uur weg, op een rustige plek, bij kamertemperatuur.

Bestrooi, na acht uur, een grote snijplank met een dikke laag bloem. Stort de deegbal voorzichtig op de bloem. Keer de bal voorzichtig om zonder er diep in te knijpen. Duw met de muis van je hand de bal plat en vouw hem dubbel. Duw opnieuw en vouw weer dubbel. Herhaal dit tot je het deeg in totaal acht keer hebt dubbelgevouwen. Zorg dat er voldoende bloem op de plank ligt zodat het deeg niet vastplakt. Doe terug in de plastic bak. Doe de deksel weer op de bak en laat tenminste twee uur tot een nacht rusten. (Niet langer dan achttien uur.)

Knip een stuk bakpapier ter grootte van de bodem van een gietijzeren pan, die met de deksel erop in de oven past. Zet de lege gietijzeren pan met de deksel vijf minuten in een op 180 graden Celsius voorverwarmde oven. Haal met ovenwanten de pan uit de oven. (Dit niet door kinderen laten doen)

Leg het stuk bakpapier op de bodem en stort het deeg erop. Strooi er een beetje bloem over en geef twee diepe knipjes met een schaar in het deeg. Doe de deksel erop en bak in 30 minuten in de oven. Haal de deksel eraf en bak nog 20 minuten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden