Thuiseten: Even 75 huwelijksservetten naaien

Marieke heeft een naaischool, organiseert feestjes, blogt, runt een webshop en een huishouden met een kind van twee. En dan kookt ze ook nog lekker.

Marieke (l) heeft net voor haar cursisten gekookt Beeld Dingena Mol
Marieke (l) heeft net voor haar cursisten gekooktBeeld Dingena Mol

Wie: Katelijne Davids (53), beeldend kunstenaar en dichter. www.facebook.com/katelijne.davids
Waar: Frederik Hendrikstraat
Wat: Vis voor de poes/Portugese vis a la Katelijne

Overal waar je kijkt in de naaischool van Marieke Hendriks (31) staan naaimachines, kasten met garen, stapels stoffen en dozen met bandjes en knoopjes. Zes dagen en vijf avonden in de week geeft ze hier naailes aan twee mannen en een heleboel vrouwen en kinderen.

Mensen willen tegenwoordig kleren zelf maken, zegt Marieke. De meesten hebben echter nog nooit achter een naaimachine gezeten. Dus geeft ze basislessen, maar ook een 'new-mama-cursus' voor wie kinderleggings en rompers wil maken, een Mad men-cursus voor fiftiesjurken en een cursus patroontekenen.

Tussendoor organiseert ze kinder- en vrijgezellenfeestjes en een modeshow op het vernieuwde Makassarplein, blogt ze voor het naaimachinemerk Bernina, runt ze een webshop en houdt ze haar website, Facebook, Twitter en Pinterest bij.

Op vrijdagavond is er naaicafé, dan komen cursisten die met een project bezig zijn. Een voormalig cursist die gaat trouwen, wil op een avond 75 servetten voor het huwelijksdiner afwerken. Dat wordt nog een sprintje trekken. Iemand anders tekent een rok en weer iemand anders gaat een halter aan een rood-witte vintagejurk zetten. Ze is thuis al even bezig geweest, maar er ging iets fout met die rits. Marieke zal na het eten wel even kijken.

Ze heeft tussen de bedrijven door ook gekookt. In een soort keukenkast met een magnetronoven, een elektrisch plaatje en een broodrooster heeft Marieke een vegetarische lasagne gefabriceerd en een pastasalade met zelfgemaakte pesto.

Op het plaatje staat een saus van verse aardbeien te pruttelen, voor de cheesecake die ze - eerlijk is eerlijk - gisteren thuis al heeft gemaakt. Is toch handig voor de cursisten die direct uit hun werk komen of uit Haarlem en Utrecht? 'Oef, dat was lekker,' zegt een cursist. En dan moeten ze nog achter de naaimachine.

Na zo'n diner moet je eigenlijk gewoon op de bank gaan liggen. De servettendames scheppen nog een keer op. Hoe combineert Marieke het allemaal: een eigen zaak en 's avonds werken, terwijl ze thuis ook nog een dochter van twee heeft? En dan ook nog een heerlijke lasagne serveren.

Marieke haalt de schouders op. Het valt allemaal wel mee. Moet ze ook nog de afwas doen? Ach ja, die doet ze zo even tussendoor. Geen probleem.

Recept:
Vegetarische lasagne à la iek

Ingrediënten:
1 courgette, 1 aubergine, 1 ui, 1 rode puntpaprika, 1 zak spinazie, bakje cherrytomaatjes, 2 bolletjes mozzarella, verse bieslook, 1 fles Grand Italia Sugo Casa Picanto saus, 1 bakje Boursin cuisine, 150 ml melk, zakje geraspte kaas, pakje lasagnevellen, peper en zout Verwarm in een grote pan de tomatensaus, de boursin en melk.

Bereiding:
Snijd de aubergine en courgette in plakje van ongeveer een halve cm. Leg ze op (een vel bakpapier op) de ovenplaat. Besprenkel met olie en bak ze in een op 225 graden Celsius voorverwarmde oven. Snijd ui en paprika in stukjes en fruit ze in een koekenpan. Vet een ovenschaal in met olie. Schep een beetje van de saus in de ovenschaal en leg er een laag verse spinazie en een laagje lasagnebladen op. Leg daarop een schep saus en een laag groente met tomaten en mozzarella. Bouw zo een lasagne. Eindig met een laagje groente en de geraspte kaas. Zet de lasagne 45 minuten in de oven op 180 graden Celsius. Serveer op een handje rauwe spinazie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden