Thuiseten: Eten van een ontbijtbordje

Regina is nooit heel mager geweest, maar vorig jaar woog ze ineens 118 kilo. Met een BMI van 42 viel ze in de categorie morbide obesitas. Ze probeerde het ene na het andere dieet, maar niets werkte. Als Regina naar een glas water keek, kwam ze al aan.

Regina kookt meestal uit het hoofd en met wat ze in huis heeft.Beeld Het Parool/Marc Driessen

Wie: Regina Spanjaard (39), personeelsadministrator bij GVB. Moeder van Dionysia (19) en D'juerero (14)
Waar: Bakkerswaal

Toen ging ze dankzij een vervette en vergrote lever van haar stokje. Ineens lag ze voor een gastric bypass, een darmomleiding, in het Sint Lucas Andreas. Bij de intakegesprekken met artsen, psychologen en diëtisten zei ze alleen maar: 'Ik wil nog overgrootoma worden.'

Sinds ze uit de narcose wakker werd, heeft ze geen honger meer gehad. Ze kan maar een fractie eten van wat ze vroeger at. Ze eet tegenwoordig van ontbijtbordjes. Ze hebben in het ziekenhuis een knop omgezet, waar ze zelf niet bij kon. In het laatste half jaar is ze veertig kilo afgevallen. Mensen die haar een tijdje niet hebben gezien, staan soms met open mond te kijken. En toch is ze nog steeds niet aan het idee gewend dat ze geen dikke vrouw meer is.

Ze mag eigenlijk alles eten. Ja, echt. Maar sommige dingen vallen niet goed. Gesmolten kaas en pasta bijvoorbeeld. Een zak patat krijgt ze niet weg. Na vijf frietjes kan ze niet meer. Dat is de andere kant van de medaille.

Echt anders is Regina niet gaan koken. Ja, ze werkt meer met groenten, want daar moet ze er veel van eten. Dat is lastig in haar geval. Ze is niet dol op tomaten bijvoorbeeld. Maar gelukkig is ze creatief in de keuken en heeft ze toch een manier gevonden om ze te eten. In de jus! Uitje en knoflookje fruiten, twee tomaten en een blokje bouillon erbij, wat ketjap en dan pureren.

Ze kookt meestal uit haar hoofd. Eerst even kijken wat voor groenten er zijn en welke sauzen in de kast liggen. Dan gewoon doen. Soms heeft ze heel rare combinaties. Denkt ze: heel benieuwd waar ik uitkom. Dat is heel Surinaams, uit je hoofd koken. De vaders van haar Dionysia en D'juerero konden heel lekker koken. Die kookten niet uit een boek. Ze zeiden: "Ik doe het één keer voor en dan doe je het voortaan maar zelf."

Een enkele keer moet ze het bezuren. Bijvoorbeeld na het eten van Surinaamse worst of Madame Jeanette-peper. Daarna is het racen naar het kleinste kamertje. Maar dat heeft ze er dan voor over.

Voor de marinade: 50 ml. ketjap, 3 eetlepels azijn, zwarte peper, 1 teen knoflook (in stukjes), cayennepeper

Doe de ingrediënten voor de marinade in een afsluitbare kom en roer de blokjes kipfilet er goed doorheen. Laat twee uur marineren. Kook de rijst gaar. Fruit de ui en de paprika en voeg daarna het vlees met de marinade toe en bak het gaar. Roer de witte kool erdoor. Roerbak alles ongeveer 5 minuten, of tot het gaar is. Schep de rijst door het kipmengsel. Schep op het laatst de mais erdoor. Breng op smaak met peper en knoflookpoeder.


Pittige rijst met kipfilet, witte kool, paprika & maïs (4 personen)

Ingrediënten: 1 pak rijst, 300 g kipfilet (in blokjes), olijfolie, 1
grote ui (gesnipperd), 1 rode paprika (in stukjes), 250 gram witte
kool (in reepjes), 1 klein blikje maïs (uitgelekt), zwarte peper,
knoflookpoeder

Voor de marinade: 50 ml. ketjap, 3 eetlepels azijn, zwarte peper, 1
teen knoflook (in stukjes), cayennepeper Doe de ingrediënten voor de
marinade in een afsluitbare kom en roer de blokjes kipfilet er goed
doorheen. Laat twee uur marineren. Kook de rijst gaar. Fruit de ui en
de paprika en voeg daarna het vlees met de marinade toe en bak het
gaar. Roer de witte kool erdoor.

Roerbak alles ongeveer 5 minuten, of tot het gaar is. Schep de rijst
door het kipmengsel. Schep op het laatst de mais erdoor. Breng op
smaak met peper en knoflookpoeder.

thuiseten@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden