Thuiseten: Eigen groente en een scheutje wodka

Op het Afrikanerplein kweken buurtbewoners zelf groente. Kasia gaat even bieslook plukken. En daarna aan de slag met haar moeders paddenstoelen.

Kasia komt uit Polen, maar Pools koken doet ze zelden, dat is veel te veel werk Beeld Maarten Steenvoort
Kasia komt uit Polen, maar Pools koken doet ze zelden, dat is veel te veel werkBeeld Maarten Steenvoort

Wie? Kasia Bruning (35)
Wat? Communicatiemedewerker
En? Getrouwd met Wim Bruning (36), zoon Olivier (1)
Waar? Ben Viljoenstraat

Eerst was het een vies hondenveldje, een mijnenveld waar je heel erg goed moest kijken waar je liep. Sinds een paar jaar is het Afrikanerplein een weelderige tuin, met slingerpaden van houtsnippers en bankjes waar je even in de zon kunt zitten soezen. Dertig buurtgenoten bewerken er een stukje grond. Er is een gezamenlijke kruidentuin, een bijentuin en een bloementuin. Er staan nog minstens tien buurtgenoten op de wachtlijst en in navolging zijn op meer plekken in de buurt ook buurttuinen opgedoken.

In de volgende straat staat een nederzetting van bakken die daar vorige week nog niet was. Ondanks een paar afdrukken van gymschoenen komen de eerste plantjes op. Ook de geveltuinen schieten als paddenstoelen uit de grond, zegt Kasia Bruning tevreden.

De Transvaalbuurt is zo veel groener dan toen ze er in 2008 kwam wonen. Ze geeft een rondleiding langs de tuintjes op het Afrikanerplein. Sommige buren hebben nog niet geanticipeerd op de onkruidexplosie na het voorzichtige zonnetje van afgelopen week.

Haar eigen akker ligt er keurig bij. Nog geen tien vierkante meter, maar er groeien bloemkool, groene kool, broccoli, radijzen, diverse slasoorten, prei, ui, knoflook, courgettes, wortels, bonen, aardbeien, en natuurlijk bietjes. Die zijn voor de borsjt zeker? Kasia komt uit de buurt van het Poolse Krakau, maar Pools koken doet ze zelden. Toen ze op haar negentiende in Amsterdam aankwam, kon ze nog niet koken, en in haar studententijd at ze, zoals alle studenten, gewoon pasta. Het bereiden van de traditionele gerechten als bigos en pierogi, daar ben je dus drie dragen mee bezig. Die eet ze wel weer bij haar moeder. Pools eten smaakt beter in Polen.

We zijn in de tuin om radijsjes te plukken, maar vooral bieslook, voor de pasta met eekhoorntjesbrood en wodka. Klinkt Poolsig, maar is het niet. Het recept komt, als ze zich niet vergist, uit een Belgisch kookboek. Ze wilde iets maken met de grote hoeveelheden paddenstoelen die haar moeder in het bos vindt en die ze in gedroogde vorm meekrijgt. Smaakt toch wat Poolsig, maar staat in een half uur op tafel.

Ach, is ze toch de bieslook vergeten te plukken. Wim loopt wel even naar de tuin. Komt terug met een bosje en een twijfelend hoofd. Of dit nou bieslook is? Met van die paarse bloemen? Die heeft de bieslook van de Albert Heijn niet.

Pasta met Pools eekhoorntjesbrood en wodka

Ingrediënten:
250 gr pasta (tagliatelle of pappardelle), 150 gedroogde eekhoorntjesbrood, scheutje Poolse wodka, olijfolie, teentje knoflook, sjalotje (gesnipperd), 200ml gevogeltefond, 200ml room, truffelolie, 1 eetlepel pesto (zelfgemaakt of uit een potje), peper en zout, parmezaanse kaas, verse bieslook

Bereidingswijze:
Laat de/het gevogeltefond, samen met de wodka, tot de helft inkoken. Voeg de room en de truffelolie toe en laat opnieuw inkoken tot gewenste dikte. Voeg de pesto toe en hou het vervolgens warm op een laag pitje. Bak ondertussen het eekhoorntjesbrood, samen met wat fijngesnipperd sjalotje en knoflook in wat olijfolie. Voeg dit mengsel bij de saus en laat de smaken even vermengen. Breng op smaak met peper en zout.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden