Thuiseten: Een spannende hamburger

Je kunt overal in de stad de sterren van de hemel eten, maar de meeste Amsterdammers koken vanavond gewoon thuis. Nienke Denekamp kijkt onder de deksels en in de keukenkastjes.

Neeltje en Koen krijgen kookles. Moeder Cécile strooit met gouden tips. © Marc Driessen Beeld
Neeltje en Koen krijgen kookles. Moeder Cécile strooit met gouden tips. © Marc Driessen

Coen (13) en Neel (10) Hagenaars
Kerkstraat

Ze koken uit een kookboek van Angry birds. Dat is, voor wie het nog niet weet, een computerspelletje dat ongeveer honderd miljoen keer werd verkocht. Coen en Neel leggen nog even uit hoe het gaat.

'Oké, je hebt dus een vogel,' zegt Neel. 'Neehee, een heleboel vogels!' zegt haar broer Coen.

'Dus je moet met een katapult met die vogels naar wiebelige bouwwerken schieten waar varkens in zitten die eieren hebben gestolen,' vatten we na een tijdje samen.

'Schorten aan,' zegt hun moeder Cécile, want we maken de hamburgers van bladzijde 66, maar wel van biologische half-om-half. Neeltje is een flexitariër. Dat betekent dat ze soms geen vlees eet. Als ze wel vlees eet, moet het biologisch zijn.

Coen zet vast een grote witte zonnebril op. Hij staat op het punt om een ui fijn te snijden. Cécile heeft wat trucs. Als je een opgevouwen droogdoek onder een snijplank legt, glijdt de plank niet weg. Een ui snipperen is makkelijker als je hem eerst half doorsnijdt. Voor Neel die een tomaat en komkommer in ragdunne plakjes moet snijden, weet ze ook iets slims. Ze veegt met het mes in één beweging de gesneden groente in een kom. Ze zal meteen uitleggen hoe je de sla in een droogdoek kunt droogslaan. Neeltje loopt naar buiten en klapwiekt de sla droog. 'Goed die punten vasthouden! Pas op voor de ramen!' roept Cécile. 'Zo goed, mama?' vraagt ze.

'Supergoed, Neel!' zegt Cécile.

Het is voor het eerst dat Cécile kookles geeft. Coen en Neeltje koken vaker met hun vader. Dat zijn trouwens niet echt kooklessen. 'Dan doe je iets en dan vertelt hij hoe het wel moet.' Coen wil net zo goed leren koken als zijn vader. Dat is handig als je gaat studeren. Hij drukt met een spatel op de hamburgers. Dat sist zo leuk. De hamburgers zien er echt goed uit, vindt hij. Bijna net zoals in zijn lievelingsrestaurant Burgermeester.

In Angry birds bad piggies' egg recipes staan ook recepten waarvan je je af kunt vragen of ze geschikt zijn voor kinderen, zoals bearnaise- of hollandaisesaus. Coen en Neel zijn vooral te spreken over de grappige plaatjes. Neel vertaalt de flaptekst. 'De keuken is je pig eh stal en het leven is goed. Dus ga aan de slag en breek een ei, of twee.'

Angry birdshamburgers
(voor five piggies)

Ingrediënten:
500 g gehakt (runder of halfom)
6 eieren
Paneermeel
Peper
Zout
1 fijngesnipperde ui
Olijfolie
Sla
Tomaat
Komkommer
5 hamburgerbroodjes
Mayonaise
Ketchup

Bereiding:
Maak het gehakt aan met peper en zout, een ei, wat paneermeel en kneed de ui erdoor. Vorm vijf hamburgers. Snijd de broodjes door en leg ze onder de grill.

Bak ondertussen de hamburgers aan beide kanten gaar op een grillplaat of in de koekenpan in een beetje olijfolie. Bak in een andere pan vijf eieren.

Maak een wiebelig bouwwerk van de broodjes met hamburgers, een ei, sla, tomaat, ketchup en mayonaise.

Foto Marc Driessen

Wilt u ook in Thuiseten? Mail dan naar thuiseten@parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden