Thuiseten: Een pizza als een vulkaan

Of Noa en Olivia het lekker gaan vinden, is de vraag. Illustrator Harmen van Straaten doet in elk geval zijn stinkende best op een pizza Stromboli.

Harmen krijgt de nodige hulp. De spinazie en olijven vallen niet echt in goede aarde. Beeld Maarten Steenvoort
Harmen krijgt de nodige hulp. De spinazie en olijven vallen niet echt in goede aarde.Beeld Maarten Steenvoort

Wie: Harmen van Straaten (55) bakt met Noa (10) en Olivia (7) van Bekhoven
Waar: Groenburgwal
www.janiseenheld.nl

Aan de vooravond van de Kinderboekenweek bakt Harmen van Straaten, schrijver en illustrator van het Kinderboekenweekgeschenk, nog even een pizza Stromboli. De pizza is een knipoog naar het boekenweekgeschenk Je bent super... Jan!, waarin de ouders van Jan op mysterieuze wijze verdwijnen. Dit alles door toedoen van buurman Stromboli, die eigenlijk gewoon meneer Van der Put heet.

Inmiddels is van dat boek een hoorspel gemaakt. Dat is nog nooit gebeurd met een boekenweekgeschenk. Een ideetje van Harmen. Zo had hij in de aanloop naar de Kinderboekenweek nog wel een paar ideetjes. Dus is hij nu aan het repeteren met cabaretier Pieter Derks voor de voorstelling Een super... show in De Kleine Komedie en er is ook nog een kindervoorstelling rond zijn boek Tim en de boot naar Timboektoe. Voor heel kleine kinderen komt de rode brandweerwagen uit de Spuit Elf-boeken levensgroot in de Bijenkorf te staan.

Gedurende de bijna twee weken die de Kinderboekenweek duurt, bezoekt Harmen scholen, boekwinkels, tv-programma's en het Kinderboekenbal. Tussendoor moet ook nog even een nieuw boek af. Het wordt een gekkenhuis de komende tijd. Hij heeft er heel veel zin in.

De pizza, een opgerolde Amerikaanse variant die in de oven kan openbarsten als een Italiaans vulkanisch eiland, is een beetje een experiment met een internetrecept. Hopelijk gaat dat goed.

'Besmeer de bodem met tomatensaus,' staat in het recept. 'Pakken jullie even een mes uit de la?' vraagt hij aan Noa en Olivia, de kinderen van zijn redacteur Mascha. Dan kan het grote beleggen beginnen. Of Noa en Olivia van spinazie houden, wil Harmen weten. Nee? En van ansjovis? Ook niet. En olijven?

'Het zijn eigenlijk allemaal dingen die kinderen niet lusten,' legt Mascha uit.

'Wacht maar af!' belooft Harmen. Anders haalt hij zo nog wel even een pizza Margherita bij de pizzeria om de hoek. Hij rolt de Stromboli dicht en manoeuvreert het gevaarte op de bakplaat. De pizza's liggen heelhuids in de oven. Toch net een vulkanisch eiland? Daar dreigt de eerste al open te barsten. Oef, het ziet er naar uit dat ze gaan lukken.

Heeft iedereen eigenlijk wat te drinken? Kinderen nog wat cranberrysap? Proost! Op de Kinderboekenweek!

Pizza Stromboli van Harmen

Ingrediënten: pizzadeeg voor 4 pizza's, van de pizzeria of zelfgemaakt. Voor de tomatensaus: olijfolie, teen knoflook, blik tomaten op sap Voor de vulling: bv een pluk spinazie (ontdooid en goed uitgeknepen), ui in ringen, blikje ansjovis en/of tonijn uit blik, salami, olijven, geraspte kaas, mozzarella, oregano, peper.

Bereidingswijze: Fruit voor de tomatensaus de knoflook in wat olie. Voeg het blik tomaten toe en laat aan de kook komen. Op een zacht vuurtje een half uur laten inkoken.
Verwarm de oven voor tot 175 graden Celsius. Rol de helft van het deeg uit, zo groot als een bakblik. Besmeer met een dunne laag tomatensaus en beleg de pizza naar keuze. Rol de pizza op en til voorzichtig op een hete bakplaat. Maak zo nog een stromboli. Bestrijk de rollen met olijfolie en bak in ongeveer 40 minuten gaar en bruin.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden