Thuiseten: een overdadige maaltijd

In het Rijks geeft Lidwien culinaire rondleidingen. Want eten konden ze in de gouden eeuw. En daar krijg je trek van. Haal die gans maar uit de vriezer.

null Beeld

Lidwien van Grieken (48) Sybo (52), Lieuwe (12) en Jelmer (14) uit de Eerste Helmersstraat.
www.fabulousfoodfan.nl/fabulous-forgotten-food/


Overweldigend, zoveel als er te zien is in het nieuwe Rijksmuseum, vindt kunsthistoricus Lidwien van Grieken. Ze was er vorige week om, voor het eerst sinds de heropening, een culinaire rondleiding te geven.

Al die overdadige stillevens uit de gouden eeuw! Het is nauwelijks te belopen in één rondleiding. Zeker als er zes dames achter je aanrennen die alles willen weten over de symboliek van uitgedroogde citroenen en oude kazen (vergankelijkheid), de moot zalm (vrouwelijke geslachtsdelen) en buisjes peper en zout (rijkdom). Jammer dat De schuttersmaaltijd (1648) nu een minder prominente plek heeft. Er is zoveel over te vertellen, zegt Lidwien.

Tot haar vreugde is De welvoorziene keuken (1566) van Joachim de Beuckelaer na jaren weer op zaal. Het toont een enorme uitstalling van allerhande gevogelte, wild en groente. Het moet niet alleen laten zien hoe knap de schilder kan schilderen. In een religieus doorkijkje op de achtergrond wordt de kijker gewaarschuwd zich niet te veel over te geven aan de aardse genoegens.

Maar de toeschouwer krijgt dankzij dit schilderij dus ook een goed beeld van de dingen die mensen in 1566 aten. Er werden zo te zien al olijven geïmporteerd. Mensen kenden bloemkool, artisjok, bramen, abrikozen, meloen, citroenen en aten kippen, snippen, ganzen, eend, fazant en duif. Het is zeer onwaarschijnlijk dat al die ingrediënten in de doorsnee zestiende-eeuwse keukens te vinden waren.

Het spijt Lidwien, maar over het Thuiseten in de gouden eeuw is dan ook weinig te zeggen. Er zijn wel een paar geschreven documenten over etiquette en eetgewoontes, maar die beschrijven bijzondere gelegenheden. De dagelijkse gang van zaken was niet interessant genoeg om te vereeuwigen.

Vanwege al dat gevogelte op die oude schilderijen hebben Lidwien en haar man Sybo ganzenborsten uit de vriezer gehaald. Gekregen van een Friese jager. Ze gaan in de rookoven. Ja hoor, perfect roze! Sybo frituurt er kroketten van Schipholganzen bij en zelfgemaakte biofrieten.

Sybo heeft een biosnackbar op het Staringplein. Lidwien kookt artisjokken, maakt een salade en een dressing. Het aanrecht ligt vol met heerlijkheden. Lidwien jaagt Mambo weg, die bijna met zijn voorpoten in de ganzenborst staat. Het wordt een overdadige maaltijd. Zo eten ze heus niet elke dag.

Ingrediënten gerookte ganzenborst
2 ganzenborsten, een zoutkruidenmengsel, bv met zout, lavendel en zeewier.

Bereidingswijze
Zet de rookoven op het fornuis en laat roken. Bestrooi de ganzenborsten met het kruidenmengsel en leg ze in de rookoven. Laat ze tien minuten roken en dan nog even nagaren, tot ze mooi roze zijn. Serveer met bv artisjokken en salade met een mosterddilledressing, ganzenkroketten van De keuken van het ongewenste dier en uiteraard met biofriet van Sybo.




Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden