Thuiseten: Een nieuw tv-talent

Je kunt overal in de stad de sterren van de hemel eten, maar de meeste Amsterdammers koken vanavond gewoon thuis. Nienke Denekamp kijkt onder de deksels en in de keukenkastjes.

Koken op een kookstel van 760 gram is kicken, vindt Baldrick. © Marc Driessen Beeld
Koken op een kookstel van 760 gram is kicken, vindt Baldrick. © Marc Driessen

Baldrick Buckle (39) (zand)kunstenaar
Florijn, Zuidoost
Alleenwonend
baldrickbuckle.posterous.com

Baldrick Buckle is nomadisch aangelegd. Hij wil graag onderweg zijn.
Zelfs in de trein naar Utrecht zitten is al goed. Afgelopen zomer wandelde hij met een rugzak van 12451 gram van Noord-Schotland naar Zuid-Engeland. Tweeduizend kilometer. Daar deed hij twee maanden over.

Oké, vijf of zes dagen nam hij vrij, om een berg te beklimmen of zijn moeder in Yorkshire te bezoeken, maar verder liep hij dagelijks veertig kilometer. Zijn voeten deden de hele tijd pijn en hij had de hele dag honger.

Hij at als er eten was. Als hij toevallig langs een winkel liep of langs een fish and chips shop. Dan nam hij patat, ook al had hij net ontbeten. Hij verbrandde zo veel calorieën dat hij elke dag kon ontbijten met drie chocoladebrownies. Verder had hij instantpap bij zich en ander emergencyfood, zoals aardappelpuree, gedroogd fruit en pasta. En heel vieze risotto van de nepkok Ainsley Harriott. Dan was er even een vlaag van heimwee naar de risotto van thuis. Maar je kunt geen halve kilo arboriorijst meezeulen. Weten we wel hoe zwaar Parmezaanse kaas eigenlijk is?

Dankzij een filmpje op zijn blog zien we wat er gebeurt als Baldrick een kleine puffball, oftewel een reuzenbovist, in de berm ziet. De camera besluipt de paddenstoel. We zien een hand en een mes in beeld, en een van een boer gekregen knob of butter. Niet veel later ligt de paddenstoel in keurige blokjes in een lichtgewichtpannetje. "It smells amazing," roept Baldrick alsof hij dagelijks een culinaire natuurdocumentaire voor de BBC presenteert.
Maar het was ook een geweldig moment. Die indringende geur van paddenstoel en truffel! Hij had al zo lang niets echt lekkers gegeten.
Zout en peper? Welnee, dat zeul je toch niet mee?

Baldrick laat zien hoe je echte risotto op een Trangia Stormcooker van 760 gram maakt. Het is een kwestie van blijven roeren en de hele tijd de temperatuur aanpassen. Het duurt vrij lang, dus de bouillon maakt hij voor het gemak even met water uit de waterkoker. Zo fijn dat je thuis in één beweging het gasfornuis of de waterkoker aan kan doen, zonder een hele rugzak uit te hoeven pakken.

Toch was het koken het beste moment van de dag. De tent stond, dus het mocht regenen. Radiootje aan. Dan was het verder een beetje dom in een pannetje roeren en eten.

Paddenstoelenrisotto

Ingrediënten:
2 sjalotten
Olijfolie
2 portobello's
Twee kopjes risottorijst
1 liter hete bouillon van een bouillonblokje
Boter
Parmezaanse kaas
Truffelolie
Bieslook
Peper en zout

Bereiding:
Snipper de sjalotten en fruit ze met een snufje zout in de olijfolie tot ze zacht maar niet bruin zijn. Bak de portobello's tot ze zacht zijn. Voeg de rijst toe en bak ze tot de korrels glazig zijn. Blus af met een scheutje bouillon. Voeg net zo lang lepels bouillon toe tot de rijst gaar is. Roer geraspte kaas door de risotto en daarna een ferme klont boter. Breng op smaak met zout en peper. Garneer de risotto met wat truffelolie en bieslook.

Foto Marc Driessen

Wilt u ook in Thuiseten? Mail dan naar thuiseten@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden