Thuiseten: Een levensreddend broodje

Robert dacht dat zijn moeder met haar uitvinding het universum had veroverd. Dat Broodje gat allang bestond, mocht de pret niet drukken.

Robert Lagendijk is specialist in het maken van Broodje Gat. Agnes van den Amdel helpt hem een handje Beeld Dingena Mol
Robert Lagendijk is specialist in het maken van Broodje Gat. Agnes van den Amdel helpt hem een handjeBeeld Dingena Mol

Broodje gat. De moeder van Robert Lagendijk bedacht dit gerecht in de zomervakantie van 1975. Ze zaten in het huis van een Schots gezin. In een keukenkastje vonden ze ronde stekertjes, in verschillende maten, met zo'n handvat eraan. Dat is om een gat in een boterham te maken, verzon de moeder van Robert. Ze bakte de boterham in een Schotse koekenpan. In het gat brak ze een ei. Dat was de geboorte van Broodje gat.

We maken Robert erop attent dat googelen op 'boterham + gat + ei' 394.000 hits geeft. De combinatie 'bread + hole + egg' levert zelfs 13.300.000 resultaten op. Het blijkt dat Broodje gat ook bekendstaat als 'Egg in a basket', 'Rocky Mountain Toast', 'Moon Toast'. In de Amerikaanse serie Friends wordt het aangeduid met 'Eggs with the bread with the hole in the middle'.

Het verbaast Robert allemaal niets dat de uitvinding van zijn moeder het universum heeft veroverd. De Lagendijkjes hebben het evangelie tenslotte flink uitgedragen. Als je het in 1975 googelde, kreeg je geen enkele hit.

Nee, maar serieus. Robert heeft altijd gedacht dat ze alleen bij hem thuis zulke eieren bakten. Tot hij vijftien jaar later in een kibboets in Israël zag dat iedereen zijn ei zo at. Toen moest hij concluderen dat zijn moeder iets had uitgevonden wat allang bestond.

Robert bakt waar we bijstaan even drie versies. De oerversie met ei, één met spek en een indrukwekkende dubbeldekker met spek, kaas en tomaat. Het is een boterham die zowel overdag als diep in de nacht kan fungeren als een volledige maaltijd. Ideaal bij katers. Een lifesaver. Robert is er zijn studententijd op doorgekomen. Heeft wel eens overwogen om met een bakplaat in Paradiso te gaan staan.

De beginnend Broodjegatbakker moet niet gaan freaken met bruin brood of al te biologische producten, adviseert Robert. Bij de Febo krijg je ook geen friet van opperdoezers. Het is een snack en het moet een snack blijven. Dus gewone witte boterhammen nemen en een flinke kluit margarine. Zo mogelijk de dooier heel laten en niet vergeten het uitgestoken stukje brood mee te bakken.

Het leukst is als er veel mensen komen eten. Dan bakt Robert eieren precies zoals de mensen ze willen. Zal hij de pan soms nog even een slinger geven?

Broodje gat recept

Ingrediënten: 1 witte boterham, margarine, 1 ei, beetje geraspte parmezaanse kaas, peper en zout

Bereiding
Steek met een borrelglas een gat uit de boterham. Laat een flinke klont magarine in een koekenpan smelten. Leg de boterham in de pan. Breek een ei in het gat. Draai de boterham om als de onderkant bruin is en het ei enigszins is gestold. Bak ondertussen ook het uitgestoken gat aan beide kanten. Strooi de kaas over de boterham. Doe de deksels even op de pan tot de kaas is gesmolten. Voeg naar smaak zout en peper toe.

Broodje gat met spek recept

Ingrediënten: witte boterham, margarine, 3 repen ontbijtspek 1 ei, geraspte parmezaanse kaas, peper en zout

Bereiding:
Steek met een borrelglas een gat uit de boterham. Laat een flinke klont magarine in een koekenpan smelten. Leg de repen spek in de pan. Leg daarop de boterham met het gat. Breek een ei in het gat. Draai de boterham om als de spekonderkant bruin is en het ei enigszins is gestold. Bak ondertussen ook het uitgestoken gat aan beide kanten. Strooi de kaas over de spek. Doe de deksels even op de pan tot de kaas is gesmolten. Voeg naar smaak zout en peper toe.

Dubbel broodje gat recept

Ingrediënten: 2 witte boterhammen, margarine, 3 repen ontbijtspek, 1 ei, 1 tomaat in plakken, 1 dikke plak kaas, geraspte parmezaanse kaas, peper en zout

Bereiding
Steek met een borrelglas een gat uit een van de boterhammen. Laat een flinke klont magarine in een koekenpan smelten. Leg de repen spek in de pan. Leg daarop de boterham met het gat. Breek een ei in het gat. Leg op de boterham, om het gat de tomaat en daar bovenop een plak kaas en daarop de tweede boterham. Draai het geheel voorzichtig om als het spek bruin is en het ei enigszins is gestold. Bak ondertussen ook het uitgestoken gat aan beide kanten. Strooi de kaas over het spek. Doe de deksels even op de pan tot de kaas is gesmolten. Voeg naar smaak zout en peper toe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden