Thuiseten: Eén grote familie

Toen vrijwilliger Yvonne net begon met koken, waren de bewoners van Oudezijds 100 wat meewarig. Maar haar vegakip is niet te versmaden.

Vrijwilliger Yvonne gaat altijd op koopjesjacht. Ze heeft veel eters, maar het kookbudget is beperkt. Beeld Maarten Steenvoort
Vrijwilliger Yvonne gaat altijd op koopjesjacht. Ze heeft veel eters, maar het kookbudget is beperkt.Beeld Maarten Steenvoort

Wie: Yvonne Liew-On (44), componist/tekstschrijver
Waar: Oudezijds Achterburgwal
www.oudezijds100.nl

Yvonne Liew-On is vrijwillige kok van Oudezijds 100, een open en vrolijk klooster pal naast de Casa Rosso. Wat daar zestig jaar geleden als een particulier opvangproject begon, is uitgegroeid tot een communautaire gemeenschap. Ongeveer zeventig volwassenen en kinderen wonen verspreid over tien panden in de buurt. Sommigen vast, anderen tijdelijk. Er is een hele roedel vrijwilligers die in- en uitvliegen om bijvoorbeeld te komen koken.

Voor Yvonne, die ook nog eens voor drie andere opvangprojecten met religieuze grondslag in de stad kookt, is het een uit de hand gelopen hobby. Voordat ze ook maar één stukje vegetarische kip had gebakken was ze aangenomen door broeder Sjoerd. Er moest, vond hij, vaker een vegetarische maaltijd op tafel verschijnen.

In het begin had ze een tafel vol lange gezichten, maar nu worden de mensen blij als ze Yvonne in de keuken zien staan. Een extra uitdaging is het lage budget. Voor veertig euro moet je voor zo'n 35 mensen koken. Dat vereist creativiteit, dus is Yvonne al de hele week op koopjesjacht. Zeventien mensen staan er voor vandaag op de lijst. Zijn dat er twintig geworden? Oei! Nou ja, het kan. Het is zo'n geweldig project, dat zoveel mogelijk aandacht moet krijgen. Dat ze hier zomaar mag koken. In deze prachtige keuken!

Hoewel: een afwasmachine is er niet. 'Juist niet!' zegt zr Rosaliene Israël, communiteitslid en predikant. De afwas is juist een moment dat ze elkaar spreken. Bij Oudezijds 100 is eten meer dan voedingsstoffen naar binnen werken. Het is het leven vieren. Voor sommige mensen zijn de maaltijden een houvast in hun terugkeer naar een regelmatiger leven. Zeg maar zoals een avond- en ochtendgebed een houvast kunnen zijn.

Rosaliene ziet een hernieuwde belangstelling van jonge mensen voor het gemeenschapsleven. Ze weet zo een paar plekken in de stad waar mensen met een christelijke achtergrond zijn gaan samenwonen. Neem het Kleiklooster in Zuidoost en de initiatieven van de Elthetokerk in de Javastraat. Als gezin neem je niet snel een hulpbehoevend iemand in huis. In een groep gaat dat makkelijker.

Rosaliene dekt de tafel en Yvonne schept het eten in dekschalen. Ook over die schalen is nagedacht. Het is belangrijk dat mensen voor elkaar opscheppen. 'Net als in een groot gezin,' zegt Rosaliene.

Zilvervliesrijstgerecht met vegetarische kip in Provençaalse kruidensaus (voor 4 personen)

Ingrediënten
Voor de marinade: 300 g Vegetarian Chicken Pieces KC-23 (ontdooid - te koop in Aziatische toko's), 1 tl zout, 1 tl versgemalen zwarte peper, snufje nootmuskaat, 1 tl gemberpoeder, 1 el kardemompoeder, 1 tl knoflookpoeder, 1 tl Provençaalse kruiden, 1 tl gedroogde lavas, 1 tl gedroogde dragon, 1 tl gedroogde koriander, 1 el worcestershiresauce, 1 el walnotenolie, 1 el truffelolie, 1 el madeira, 3 el zonnebloemolie.
Voor de rijst: 400 g zilvervliesrijst, 1 flinke prei (in schijfjes), 3 halve paprika's in blokjes (rood, groen, geel), 4 blokjes vegetarische tuinkruidenbouillon, halve liter gekookt water, halve tl korianderpoeder, 2 el zonnebloemolie.
Voor de saus: 1 flinke aubergine, 1 flinke courgette, 3 halve paprika's in blokjes (rood, geel, groen), 3 flinke tomaten, 1 tl zout, 1 snuf versgemalen zwarte peper, half potje knoflookpasta, 1 tl paprikapoeder (mild), 4 kleine blokjes vegetarische tuinkruidenbouillon, halve l gekookt water + wat meer om de saus te binden, 2 el maïzena.

Bereidingswijze
De marinade: Doe alle ingrediënten in een kom en laat minimaal 12 en maximaal 24 uur afgedekt in een koelkast marineren.
De rijst: Los de tuinkruidenbouillonblokjes op in het gekookte water. Verhit ondertussen de olie in een grote pan en bak de prei en de paprika een minuut. Schep de rijst erdoor en bak even mee. Bestrooi met het korianderpoeder. Giet de bouillon erbij en vul aan met water tot de rijst een vingerkootje onderstaat. Kook de rijst in ongeveer 30-40 minuten gaar. Voeg zo nodig steeds wat water toe om droogkoken te voorkomen.
De saus: Verhit de olie in een braadpan en bak de vegetarische kip in 5 minuten beetgaar. Schep uit de pan en houd apart. Snijd de groente in stukjes. Doe nog wat olie in de braadpan en bak de aubergine, al roerend, op een hoog vuur. Bak daarna de courgette een paar minuten mee, en daarna de paprika en tomaat. Bestrooi het geheel met zout, peper, paprikapoeder en roer er de knoflookpasta doorheen. Bak het geheel nog een paar minuten op middelhoog vuur al roerend bijna gaar. Doe dan de vegetarische kipstukjes erbij en de bouillon. Laat het geheel aan de kook komen en laat op een zacht vuurtje pruttelen. Meng de maïzena met 3-4 eetlepels water en giet het bij de saus. Roer tot het de juiste dikte heeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden