Thuiseten: Een blije kroket

Een levende kroket die een kroket maakt. Het is nogal een gek plaatje. Merel is ambassadeur van Kwekkeboom. En zo'n warm pak is best te doen.

Zelf een kroket maken valt nog niet mee voor Merel. Vriendin Jantine vindt een bitterbal ook goed. Beeld Maarten Steenvoort
Zelf een kroket maken valt nog niet mee voor Merel. Vriendin Jantine vindt een bitterbal ook goed.Beeld Maarten Steenvoort

Wie: Merel van den Engel (29) accountmanager
Waar: Amstelveenseweg

Dat ze bij Kwekkeboom op zoek waren naar een krokettenambassadeur was ons niet ontgaan. Op zo'n beetje elke krantenredactie in Amsterdam kwam afgelopen zomer zo rond lunchtijd een persoon in krokettenpak met hete kroketten en persberichten langs. Allemaal om te vieren dat deze kwaliteitskroket nu ook in de supermarkt te krijgen is.

Merel van den Engel wou dat krokettenpak aan. Haar vriendinnen Jantine en Charlotte lagen dubbel bij het idee. De vriendinnen begonnen een Retteketet Janet Kroket-Facebookpagina. Gekke dingen doen ze wel vaker, maar dit sloeg alles. Toen ging het ineens hard met de stemmen. Voor ze het wist had Merel het halfjaarcontract binnengesleept, met een riant salaris en meer kroketten dan ze ooit op zou kunnen.

Toen moest ze dus echt in dat pak, maar wat blijkt? Het is leuk! De mensen worden blij van een kroketje, merkt Merel als ze op beurzen, krantenredacties en evenementen komt. Ze verheugt zich - echt, serieus - op de Week van de Croquet in oktober. Het scheelt ook dat vriendin Jantine overal mee naar toe gaat.

Vorige week was Merel voor het eerst op tv, bij Carlo en Irene van Life4you. Dat was trouwens minder geslaagd. Ze voelde zich toch een beetje lullig, toen ze in dat pak met kleine pasjes de trap af moest, met een dienblad kroketten. Tot overmaat van ramp waren Geer en Goor er ook, die in het echt ook heel onaardig zijn. Tegen zo'n beetje iedereen. Nee, dat doet ze niet nog een keer.

Zelf een kroket maken is er nog niet van gekomen, moet Merel bekennen. Wel heeft ze de meesterbakker van Kwekkeboom aan het werk gezien.

'Maar die man is zo goed, dat is bijna niet te volgen,' zegt Joost Elshof, junior brand manager van de firma Royaan, waar ze niet alleen de Kwekkeboom Croquet, maar ook de versie van Van Dobben verkopen. Hij wil niet opscheppen, maar hij kan dus proeven of de Kwekkeboomkroket van de menukaart wel echt een Kwekkeboomkroket is.

Hij laat aan Merel en Jantine zien hoe je met ragout en het Kwekkeboompaneermeel een kroket draait. Geheim: ook de zijkanten goed paneren, want anders loopt de kroket leeg. Hij doet het nog één keer voor. Best lastig, vindt Merel. 'Dan maken we toch bitterballen?' zegt Jantine. Maar dat is geen optie, vindt Merel. 'Ik sta toch zeker niet in een bitterballenpak?'

Krokettenrecept van Kwekkeboom

Ingrediënten
Voor de bouillon: 500 gr runderpoulet, paar takjes peterselie, 2 of 3 laurierblaadjes, 1 wortel, 1 ui en een liter water.
Verder: 60 g boter, 60 g bloem, 2 eieren, 150 gr paneermeel, 1 el melk, nootmuskaat, worcestersaus, peterselie, slagroom, peper en zeezout.

Bereidingswijze
Zet de ingrediënten voor de bouillon op en trek, in drie uur tijd een bouillon. Zorg dat de liter tot een halve liter verdampt. Laat afkoelen. Snijd het vlees in stukjes van 1 x 1 cm. Smelt de boter in een pan met een dikke bodem. Roer de bloem er doorheen. Dit heet een roux. Laat drie minuten garen tot het mengsel er zanderig aanvoelt en wit uitslaat. Voeg al roerende de koude bouillon toe totdat er een gladde ragout ontstaat. Spatel vervolgens het vlees en de peterselie erdoor en laat het 4 minuten zachtjes doorkoken. Breng de ragout op smaak met peper en zout, nootmuskaat, een scheutje worcestersaus en slagroom. Schep de ragout in een bord en laat het minimaal 4 uur afkoelen.

Doe de paneermeel in een diep bord. Doe in een ander bord de geklutste eieren. Maak met een ijsschep een balletje ragout en haal deze door de paneer. Rol er vervolgens een kroket van. Haal de kroket door het eimengsel en paneer nogmaals. De kroketten moeten aan alle zijden goed bedekt zijn. Draai kroketten tot de ragout op is. Laat de kroketten minimaal 2 uur opstijven in de koelkast. Frituur de kroketten in 5 minuten goudbruin op 180 graden.

Een Kwekkeboomkroket wordt gemaakt met eigengemaakt paneermeel en kruidenmix. Daarom is het niet mogelijk de kroket exact na te maken. Dit recept komt, aldus Kwekkeboom, aardig in de buurt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden