Thuiseten: Een beetje van jezelf en..

De Turkse gastarbeider Ali Dag trouwde met de Amsterdamse Wilna. Hun eten is niet Turks en niet Nederlands. Ze koken wat ze lekker vinden.

Ali maakte de salata en Wilna de kip met groenten. Beeld Het Parool/Marc Driessen
Ali maakte de salata en Wilna de kip met groenten.Beeld Het Parool/Marc Driessen

Wie: Ali (72) en Wilna Dag (65)

Waar: Van Reigersbergenstraat

De foto van Ali Dag hangt op billboards door de hele stad. Het is de aankondiging van een fototentoonstelling over het leven van Turkse pioniers in Amsterdam. Op de foto is het 1964. De kersverse Turkse gastarbeider staat met zijn Nederlandse verloofde Wilna op de pont. Strak in het pak, want hij had gehoord dat dat moest in Nederland. Hij is net een filmster, zoals hij daar rokend tegen de reling leunt. Hij lijkt inderdaad wel wat op Karlheinz Böhm uit Sissy, vindt Wilna.

Ali kwam met een vliegtuig met Turkse jongemannen naar Amsterdam om in de Fordfabriek te werken. Hij werd ondergebracht in een barakkenkamp aan de IJdijk, maar verhuisde al snel naar een kosthuis. Hij ontmoette Wilna op straat, bij het uitlaten van de hond van de hospita. 'Laat hem maar bovenkomen,' zei de moeder van Wilna. Ze wilde niet dat jongelui op straat hingen, in verband met de buren. Het heeft Wilna nooit een bal geïnteresseerd wat de mensen dachten.

Ali vond Amsterdam meteen een fantastische stad. Hij miste alleen het eten van thuis. Het water loopt hem nog steeds in de mond als hij naar Turkse kookprogramma's kijkt. 'Dat kan ik allemaal niet maken,' zegt Wilna, terwijl ze gele rijst in de pan doet. Als ze in een recept het woord kurkuma tegenkomt, stopt ze met lezen. Ze maakt nu gele rijst met kip en groenten. Of hutsemuts. Of het Turks is? Ali en Wilna eten niet Turks of Nederlands. Ze eten wat ze lekker vinden.

'Kijk, dit is pas Turks,' zegt Wilna. Ze zet schalen pindarotsen, sinassnippers en jamkoeken neer. We mogen nemen zoveel we willen. Ali maakt salata. De kleinkinderen zeggen: 'Dat kan alleen opa.' Niets moeilijks aan, vindt Ali. 'Iedere Turkse huisvrouw kan het.'

In 1972 kreeg hij een Nederlands paspoort en sindsdien is hij Nederlander. Hij loopt de moskee binnen, gaat bidden en loopt weer naar huis. Hij blijft er niet de hele dag hangen, zoals andere Turkse mannen doen. Wilna en Ali hebben niet alleen Turkse en Nederlandse kennissen, maar ook Spaanse en Indonesische. 'Maar ik ben niet zo iemand die overal maar op de koffie gaat,' zegt Wilna.

In hun volkstuin staan gewone dingen. Snijbonen, sperziebonen en boerenkool voor de stamppot. Die eten ze met een biefstukje. Niet met varkensvlees.

De fototentoonstelling over Turkse pioniers is nu te zien in Nieuw Dakota in Amsterdam-Noord.

Hutsemuts

Ingrediënten: 250 g kipfilet in blokjes, olijfolie, 2 uien en 1 teen knoflook (gehakt), 1 worteltje in schijfjes, 1/2 paprika (in blokjes), 1 prei (in ringen), 1/2 bakje champignons (in stukjes), 1/2 pak gele rijst, 1/2 pakje kruidenmix roerbakmie (Honig), peper, zout

Bereidingswijze: Bak de kip in wat olie in een hapjespan. Bak ui en knoflook even mee, en daarna de rest van de groente. Laat met een scheutje water en de kruiden stoven. Kook ondertussen in een andere pan de rijst gaar. Roer het kipgroentemengsel erdoor. Voeg naar smaak peper en zout toe.

Salata

Ingrediënten: komkommer, ui, tomaat, radijsjes, takje peterselie, takje selderij, citroen, peper en zout, olijfolie, azijn, teentje knoflook, sambal oelek.

Bereidingswijze: Snijd de komkommer, ui, tomaat, radijsjes in kleine stukjes. Hak de peterselie en de selderij fijn. Maak een dressing van de overige ingrediënten.

Ali Dag toen hij net in Amsterdam woonde. Beeld
Ali Dag toen hij net in Amsterdam woonde.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden