Thuiseten: Een bakfiets vol bonen

Thuiseten gaat deze maand lekker in de tuin dineren. Bij Gaston helpt iedereen mee in de moestuin. Ondertussen puilt de schuur steeds meer uit.

Gaston en dochter Iris proeven de zelfgeteelde tuinbonen. Beeld Marc Driessen / www.marcdriessen.nl
Gaston en dochter Iris proeven de zelfgeteelde tuinbonen.Beeld Marc Driessen / www.marcdriessen.nl

Wie: Gaston Dolmans (46), bodemkundige, Irma (45), Léon (8) en Iris (6).

De familie Dolmans staat op het punt op vakantie te gaan. De kratten met het eten voor onderweg kunnen zo in de auto worden gezet. Ook de moestuin op tuinpark Amstelhof, niet ver van hun woning in Oost, is vakantieklaar. En de tuinder is tevreden. De gerooide aardappels liggen vuistdik in kistjes in de schuur. De tuinbonen liggen dubbelgedopt in de vriezer. De sjalotten en de witte en rode uien liggen onder een afdakje. Vorig jaar hebben ze tot en met maart eigen uien gegeten. En dit jaar is er nog meer. Minstens zo tevreden is Gaston met de aarde die hij bij het oogsten weer eens kon inspecteren.

Daar kijkt hij als bodemkundige natuurlijk heel anders naar dan de doorsnee tuinder.

Het was een moeilijk lapje grond, zeer arm in nutriënten. Het had jaren braak gelegen en was nauwelijks om te spitten. Niet echt een tuin voor beginners, zeiden ze bij de vereniging. Het eerste jaar heeft Gaston hard gewerkt op deze tweehonderd vierkante meter. Hij heeft eindeloos stronken uitgegraven en onkruid getrokken. Gelukkig weet hij wat planten en de grond nodig hebben. Hij voegde wat compost toe, wat kalk, wat gedroogde koemest. Moet je nu, drie jaar later, eens kijken. De grond is diepzwart en krijgt een steeds mooiere structuur. Kijk maar eens hoe een klompje in je hand verkruimelt. Dat rolt toch lekker weg? Bij elke schep komen meer dan twintig regenwormen tevoorschijn. Meer dan twintig!

Gaston heeft ook een duizelingwekkend aantal culinaire hobby's, blijkt als we in de keuken staan. Hij stookt niet alleen eau-de-vie en calvados, maar maakt ook worst. In het najaar gaat hij op paddenstoelenjacht. We zien grote stopflessen vol gedroogde plakjes zwammen en boleten.

Hij haalt een zakje tuinbonen uit de vriezer, voor een bonensalade die hij laatst per ongeluk bedacht. Ze werden uitgenodigd voor een buurtbarbecue en moesten iets meenemen. De salade, met pecorino en marjoraan, bleek een succes.

De tuinbonenoogst van dit jaar is zijn allergrootste trots. De eerste bonen waren eind mei volgroeid en sindsdien zijn er bakfietsen vol van geoogst. De kinderen hielpen graag mee met plukken. Nou ja, ze vonden het vooral leuk om daarna met hun skelter een aanhanger vol groente in de buurt te verkopen. Het is hier net een dorp. De poezen liggen op straat te slapen.

Tuinbonen met pecorino

Ingrediënten
400 g dubbelgedopte tuinbonen (is ongeveer 1,5 kilo bonen in de dop), blaadjes van 3 of 4 takjes marjoraan, wat krullen pecorino, olijfolie, zout en citroensap,

Recept
Kook de bonen beetgaar. Spoel ze af met koud water. Droog ze met een schone theedoek. Maak een dressing met olijfolie, citroensap en wat zout. Doe de dressing door de bonen. Voeg de pecorino en de marjoraan toe.

Gaston in de moestuin met zijn bonen. Beeld Marc Driessen / www.marcdriessen.nl
Gaston in de moestuin met zijn bonen.Beeld Marc Driessen / www.marcdriessen.nl
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden