Thuiseten: een avondje koosjer

Joods studentenhuis vlnr: Judith, Rachel, Ralph en Floor. © Marc Driessen Beeld
Joods studentenhuis vlnr: Judith, Rachel, Ralph en Floor. © Marc Driessen

Je kunt overal in de stad de sterren van de hemel eten, maar de meeste Amsterdammers koken vanavond gewoon thuis. Nienke Denekamp kijkt onder de deksels en in de keukenkastjes.

Rachel (22), Ralph (21), Naomi (18), Floor (21), Judith (19), Debra (23), Yael (19) en Jur (21) Studentenhuis in De Pijp

Vorige week vierden we chanoeka in het Joodse studentenhuis. Chanoeka is het feest van het licht, waarbij gedurende acht dagen kaarsen worden aangestoken en in olie gebakken gerechten als latkes (aardappelkoekjes) en soefganiot (gevulde oliebollen) worden gegeten.

Maar in het studentenhuis staat rijst op het menu. Vandaag kookt nieuwe bewoner Ralph. Het is voor het eerst dat hij hier kookt, en dat hij dus koosjer moet koken. En champignonsoepsaus is het enige dat hij kan maken. Eigenlijk hoort er kip in, maar ze hebben geen koosjere kip bij Albert Heijn. Waar het recept vandaan komt? Geen idee. Het was er ineens. In het Joodse studentenhuis hebben ze twee aanrechten: één voor de koosjere gerechten en één voor de niet-koosjere. In het koosjere deel zijn aparte kastjes met serviezen voor melkgerechten en voor vleesgerechten. Er zijn drie pannensets, serviezen en bestekken in omloop die - ook in de afwas - volstrekt gescheiden moeten blijven.

Dat is niet ingewikkeld als je het gewend bent. Het ziet er aan de koosjere kant aanmerkelijk schoner uit, valt ons op. Ja hallo! Dat krijg je als maar één bewoner gebruikmaakt van de koosjere keuken en zeven bewoners de andere keuken moeten delen. Rachel is eigenlijk de enige die in de koosjere keuken staat.

'Maar bij gezamenlijke wekelijkse maaltijden en bij feestdagen wordt ook aan de koosjere kant gekookt,' zegt Rachel.

'Eigenlijk alleen als jij mee-eet,' zegt Judith tegen Rachel. Bij Judith thuis aten ze, zeg maar, 'koosjer koosjer'. Voor zichzelf kookt ze niet-koosjer, hoewel ze weet hoe het moet. Rachel vindt het niet lastig om vol te houden nu ze uit huis is. Het komt er in haar geval op neer dat ze vegetariër is.

Ralph verdeelt de champignonsoepsaus over twee pannen rijst en voegt voor de smeuïgheid olijfolie toe. De meisjes klappen een tafel uit.

Maar waar is iedereen? Er wordt een rondje ge-sms't. Na een half uur schuift Jur aan. Hij heeft tijdens het studeren even een dutje gedaan, want dat had hij verdiend - vond hij zelf.

'Jongens, laten we de kaarsen even doen,' zegt Rachel. De jongens doen hun keppeltjes op en het loflied Maoz Tsoer wordt gezongen. Daarna pakt Rachel haar jas. Ze moet nog oppassen in Amstelveen.

Ralph heeft één recept op zijn repertoire. Maar waar is iedereen?

Rijst met champignonsoepsaus voor tien

Ingrediënten:
1 zakje gesneden champignons (200 g)
zout
peper
Italiaanse kruiden
cajunkruiden
1 liter romige champignonsoep
1,5 kilo rijst
olijfolie

Bereiding:
Kook de rijst gaar. Bak de champignons in een koekenpan en kruid met zout, peper, de cajun- en Italiaanse kruiden. Laat de soep warm worden. Roer de champignons erdoor. Meng de saus met de rijst en voeg zonodig een scheutje olie toe. Serveer met bijvoorbeeld een salade van avocado, gerookte zalm, komkommer en tomaat.

Foto Marc Driessen

Wilt u ook in Thuiseten? Mail dan naar thuiseten@parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden