Thuiseten: Echte Surinaamse pindasoep

Je kunt overal in de stad de sterren van de hemel eten, maar de meeste Amsterdammers koken vanavond gewoon thuis. Nienke Denekamp kijkt onder de deksels en in de keukenkastjes.

Wendy en Shirley (r.) maken pindasoep volgens moeders recept. Foto © Marc Driessen Beeld
Wendy en Shirley (r.) maken pindasoep volgens moeders recept. Foto © Marc Driessen

Shirley Groot (45), Wendy Zaalman (31) en Hilda Zaalman (69)
Merlijnstraat
www.sisabroodjes.nl

De zusjes Wendy en Shirley bezorgen Surinaamse lunchbroodjes aan bedrijven in West. Medewerkers van de Belastingdienst, een afdeling van Ymere, Delta Lloyd, de VU, het personeel van kinderdagverblijf Impuls: allemaal bestellen ze wel eens een rotirol of een broodje bakkeljauw, kip of pom. De zusjes zijn net een jaar bezig. De buurt was booming, verderop verscheen zelfs een Thais restaurant. Maar Surinaamse broodjes waren niet te krijgen en een bezorgservice was er al helemaal niet. Shirley en Wendy bestelden Surinaamse puntjes bij de Turkse bakker, ze zetten een vrieskist in de schuur, schroefden nog een magnetronplank in de keuken en ze waren in bedrijf.

Ze hebben net minibroodjes gelanceerd, handig tijdens vergaderingen en gisteren hebben ze voor het eerst borrelhapjes geleverd. Het is allemaal net te managen. Het bedrijf mag een beetje groeien, maar niet te veel. 'Nee zeg, dan moeten we een ondernemingsplan gaan schrijven,' zegt Wendy met een vies gezicht. Ze kunnen net met zijn tweeën in het keukentje van Wendy staan. Dat gaat prima, hoor. Er kunnen zelfs nog een journalist en een fotograaf bij en een moeder die niet geïnterviewd wil worden, maar die wel wil vertellen hoe je echte Surinaamse pindasoep moet maken. 'Met piment en laurier natuurlijk! Gezouten kalfsstaart of kalfskrabbetjes, ook heerlijk!'

Hun moeder Hilda helpt een handje. Ze maakt lastige dingen als pom, pastei en de garnalen met kousenband. 'Ze is de beste kok van de familie,' vinden Shirley en Wendy. 'De leerlingen hebben de meester overtroffen,' zeg Hilda bescheiden. Nee, nee, ze wil echt niet op de foto, want het is het bedrijf van haar dochters. Ze vlucht de keuken uit.

Wendy roert de pindakaas door de soep. Shirley snijdt het uitgekookte zoutvlees. Eén van de klanten vroeg of ze ook soep konden leveren. 'Dus ik zeg: 'Ik gooi het in de ideeënbus,' zegt Shirley. Ze moeten eerst maar eens goed afsluitbare bakjes zien te vinden. Nederlanders houden van pindasoep. Dat komt natuurlijk omdat ze zijn opgegroeid met die pindakaas. Als de Nederlandse man van Shirley uit het buitenland terugkomt van zijn werk, zegt hij: 'Ppp.' Dan wil hij dus pom, pastei en pindasoep. 'En bruine bonen!' roept Hilda vanuit de kamer.

Pindasoep
Ingrediënten: 100 g zoutvlees, 400 g kippenpoten, 3 liter water, 6-7 pimentkorrels, 1 ui (gesnipperd), paar takjes bladselderij, 2-3 laurierbladen, bouillonblokjes, 2 potten pindakaas van 350 g, 1 Madame Jeanette-peper

Kook het zoutvlees een uur uit in laagje water. Trek ondertussen in een andere pan bouillon van de kip en 3 liter water. Snijd het zoutvlees in stukjes en voeg het, samen met de piment, ui, selderij, selderij en de bouillonblokjes aan de bouillon toe. Haal het vlees van de botten en doe het terug in de pan. Los in een kom de pindakaas op in een beetje hete bouillon. Doe het terug in de pan en laat al roerend aan de kook komen. Leg de peper erop (niet stukprikken!) en laat de soep nog 15-20 minuten pruttelen. Maak op smaak met zout of bouillonblokjes. Verwijder de peper. Eet de soep met een schepje gekookte rijst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden