Thuiseten: De zomer in een glas

We zijn uit Thuiseten bij Martine Kamsma, de vrouw die eigenlijk te recalcitrant is om recepten te volgen, maar die toch van alles wil maken. Ze is volledig in de ban van vlierbloesemsiroop.

Martine Kamsma maakt vlierbloesem limonade Beeld Maarten Steenvoort
Martine Kamsma maakt vlierbloesem limonadeBeeld Maarten Steenvoort

Zomer in een glas, zo verschrikkelijk lekker. De koelkast en de vriezer liggen vol. Op het aanrecht staan weer vijf brandschone literflessen. In een grote Creuset vol suikerwater drijven bloesem en stukken citroen. Volgende week moet er nog een pan worden gemaakt. Maar wanneer is die vlier eigenlijk uitgebloeid? Dat is een onrustig idee. Vorig jaar heeft ze de hele buurt afgefietst voor de laatste bloesem.

De vlier op de Ertskade staat voorlopig volop in bloei, met bloemschermen zo groot als putdeksels. Dat kan bijna niet verboden te plukken zijn, zoveel als daar staat. Als buren een opmerking maken, kunnen ze een fles krijgen. Dochter Brecht komt binnen drie minuten met een volle kom terug.

Er circuleren op internet de meest uiteenlopende manieren om siroop te maken, van mensen die allemaal denken dat ze het beste recept hebben. Volgens sommige recepten moeten de bloemetjes per stuk van de zogenaamde bittere stelen worden geplukt, volgens anderen moeten de siroop bij volle maan worden begraven. Sommigen voegen één eetlepel citroenzuur toe, anderen tien scheppen. De ene siroop moet maximaal twaalf uur trekken, andere juist dagenlang. Martine volgt het recept van Joël Broekaert dat vorig voorjaar in NRC Handelsblad stond, met twintig ongewassen schermen bloesem, twee liter water, twee kilo suiker en drie citroenen. Ongeveer. Ze doet het allemaal net iets anders. Twintig schermen? Nou ja, gewoon een pan vol. Met of zonder stelen? Ja, die knipt ze er 'een beetje' vanaf. Ook neemt ze meer water, citroenen en citroenzuur.

Ach, het mooie is dat het geen bal uitmaakt hoe je het doet. Nee, ook niet of je de siroop al dan niet in de koelkast laat trekken. Als de koelkast vol staat, neem je gewoon het recept dat zegt dat de siroop uitsluitend op kamertemperatuur op smaak komt.

Willen we ook de zelfgemaakte gembersiroop proeven? Ook geweldig toch? Martine staat nog maar aan het begin. Er moet nog veel meer zijn. Misschien is het tijd om groente te gaan wecken. Dan moet er dus ook gesteriliseerd en gepasteuriseerd worden. Misschien steekt dat allemaal wel iets te nauw.

Vlierbloesemsiroop is op vele manieren te maken en iedereen zegt dat ie het beste recept heeft. Volgens Martine maakt het geen bal uit hoe je het doet.

Martines vlierbloesemsiroop:

Ingrediënten: ongeveer 20 schermen vlierbloesem of een flinke pan vol, 2 tot 5 eetlepels citroenzuur, 2 of 3 liter water, 1 kilo suiker per liter water, 3 tot 4 citroenen in stukken, sap van 1 citroen.

Bereidingswijze: Was de schermen of schud ze alleen uit. Knip de stelen er een beetje van af. Breng ondertussen het water in de grootste pan aan de kook. Doe als het water borrelt het gas uit. Gooi de vlierbloesem in het kokende water. Laat er daarna de suiker in oplossen, en roer er het citroensap en de stukken citroen doorheen. Laat tussen de twaalf uur en de drie dagen op kamertemperatuur of juist op een koele plek trekken.

Breng een pannetje water aan en kook tussen de 3 en 5 minuten een schone theedoek mee. Hang de doek in een zeef en laat uitdruipen. Vis de citroenen en de bloesem uit de siroop en gooi ze weg. Zeef de siroop door de doek en giet daarna in flessen, die op 70 graden in de afwasmachine hebben gestaan of die eerst met kokend water en soda zijn omgespoeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden