Thuiseten: De ultieme verleiding

De vonk sprong over toen Francisca haar beroemde saus maakte. Isabel had nog nooit zoiets lekkers geproefd. En dat allemaal dankzij twee kilo tomaten.

Francisca met haar grote troef: een pan hemelse tomatensaus. Daarmee wist ze het hart van Isabel te veroveren. Beeld Dingena Mol
Francisca met haar grote troef: een pan hemelse tomatensaus. Daarmee wist ze het hart van Isabel te veroveren.Beeld Dingena Mol

Wie: Francisca Wals (23), student filosofie en economie en Isabel Felice da Silva (26), grafisch ontwerper
Waar: Haarlemmer Houttuinen

Francisca Wals maakt de lekkerste tomatensaus. Met die saus veroverde ze een jaar geleden haar vriendin Isabel.

Dat ging als volgt. Francisca en Isabel reden naar de Utrechtse Heuvelrug voor een herfstwandeling. Dat was spannend, omdat ze net een beetje met elkaar aan het gaan waren. Het was nog niet helemaal duidelijk waar het heenging. Dubbel spannend was dat Francisca nog maar net haar rijbewijs had. Ze wilde laten zien dat ze kon rijden. Ze hield zich stoer, maar het was best eng.

Kwamen ze op de terugweg ook nog eens in een eindeloze file terecht. En toen bleek bovendien dat Isabel 's avonds een vriend te eten zou krijgen.

Shit! dacht Francisca, maar ze bood aan om te koken. Ze wist meteen: tijd voor de lekkerste tomatensaus. Het was een schot in de roos. Alles ging op. Zo heeft ze Isabel veroverd en ze zijn nog steeds straalverliefd. Nou ja, ze had om eerlijk te zijn al eens eerder een troef op tafel gezet. Sushi. Die was ook niet slecht, al zegt Francisca het zelf.

Al met al was het een goede veroveringsstrategie. Je zou kunnen zeggen dat het een soort tweetrapsraket was. En dat liefde inderdaad door de maag gaat.

Het geheim van de saus is de krankzinnige hoeveelheid tomaten die erdoor moeten. Anderhalve kilo gewone en dan nog een halve kilo cherrytomaten, met vellen en al.

Voor al die tomaten zijn, althans in de keuken van Isabel, twee pannen nodig. Francisca draait het gas open. Het is nu zaak de boel flink in te koken. Straks gaan er nog een scheut wijn, slagroom en een heleboel verse kruiden bij. Klaar!

Isabel is zelf niet echt een kok. Ze kan precies drie dingen. Een tonijnpasta, een risotto en iets Indiaas.

'Je hebt laatst ook een zalmwrap gemaakt!' vult Francisca aan. Maar dat telt niet, vindt Isabel.

Ze mag wel eens helpen, op voorwaarde dat ze niet weer tijdens de voorbereidingen alvast de helft opeet. Dat heeft Francisca haar snel afgeleerd.

Als Francisca aan Isabel vraagt wat ze 's avonds wil eten, is het altijd: pasta met die ene saus. Jammer dat het zo'n lelijk woord is: saus.
Ze hebben er nog niet echt een naam voor.

Tomatensaus? Hmm. Dat dekt de lading ook niet ­helemaal.

Die ene saus

Ingredienten: olijfolie, 4 rode uien (gesnipperd), 1,5 kilo tomaten (in vieren), 0,5 kilo cherrytomaten (in helften), 1 bakje Italiaanse verse kruiden van AH (zonder de rozemarijn), 2 schepjes suiker, 1 glas wijn erbij, 100 ml slagroom.

Bereidingswijze: Fruit in een grote pan de uien in wat olijfolie en bak de tomaten mee. Breng op hoog vuur aan de kook en laat twintig minuten inkoken. Haal ondertussen de blaadjes van de Italiaanse kruiden en hak ze fijn. Voeg toe aan de saus en laat net zolang koken tot er een dikke saus ontstaat. Doe de wijn en de suiker erdoor en laat nog tien minuten pruttelen. Op het allerlaatst de slagroom. Serveer met gekookte pasta.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden