Thuiseten: de saffraanpolitie

Çaglar Özer laat zich niet foppen door nepsaffraan. De specerij, die hij uit Afhanistan en Iran haalt, gaat de ergste griep te lijf. En het is nog lekker ook.

Nienke Denekamp
Çaglar Özer laat zich niet foppen door nepsaffraan. De specerij, die hij uit Afhanistan en Iran haalt, gaat de ergste griep te lijf. En het is nog lekker ook. De saffraandraden van Çaglar gaan in de muntthee met honing. Beeld Marc Driessen / www.marcdriessen.nl
Çaglar Özer laat zich niet foppen door nepsaffraan. De specerij, die hij uit Afhanistan en Iran haalt, gaat de ergste griep te lijf. En het is nog lekker ook. De saffraandraden van Çaglar gaan in de muntthee met honing.Beeld Marc Driessen / www.marcdriessen.nl

Wie: Çaglar Özer (34) management consultant
Waar: Spitsbergenstraat
www.saffraanrecepten.nl

We mogen kiezen van saffraanimporteur Çaglar Özer. Een risotto Milanese of een dessert met avocado, walnoten en honing? Alle ingrediënten staan klaar om tot een heerlijk saffraangerecht te worden verwerkt.

Ach, hebben we niet zo'n zin in eten? Net voor de tweede keer de griep gehad? Wacht, dan maakt Çaglar wel even een heilzame muntthee met gember en saffraan. Saffraan is een medicijn tegen zo'n beetje alles, begrepen we al van zijn site. Goed tegen hoofdpijn, slapeloosheid, hoge bloeddruk, huidproblemen, tandpijn, dysenterie, mazelen, koorts, geelzucht, cholera, diabetes en infecties aan de luchtwegen.

Zelfs 0,03 gram per dag heeft volgens Çaglar al een positieve werking op de gezondheid. Het geeft, hoe zal hij het zeggen, een soort helderheid in je hoofd. Het is het verschil tussen troebel en helder water. Net wat we nodig hebben.

Uit blikken en Tupperwaredozen komen de voorraden, afkomstig uit Afghanistan en Iran. Het zijn de Rolls-Royces onder de saffraan. Çaglar verkoopt zo'n vijf kilo per jaar, via Amsterdamse winkels en via de website. Donkerrode draden die bitter en zoet tegelijk smaken, en die duizend keer zo intens ruiken als het stro in ons eigen keukenkastje. Çaglar wil dat de mensen de echte saffraan leren kennen, niet die veel te dure supermarktversie.

Saffraan is niet alleen maar dat spul dat de paella geel maakt. Saffraandraden zijn de stampers van de crocus sativus, een krokus die niet van het Nederlandse klimaat houdt. Elke bloem heeft drie rode stampers. Een gram saffraan bevat tussen de 430 en 470 van die stampers. Dat heeft Çaglar zelf geteld.

Te weinig mensen weten wat ze met saffraan kunnen doen. Je moet de smaak even los laten komen, bijvoorbeeld in een beetje warm water. Dan is het heerlijk, niet alleen in paella en risotto, maar ook in combinatie met eieren, vis, aardappels en pompoen.

Çaglar voert gesprekken met een Amsterdamse bakker over het gebruik van saffraan in ijs. En dit zijn capsules met 0,1 gram gemalen saffraan. Precies genoeg voor een groot glas muntthee zoals die op de Amsterdamse terrassen worden verkocht. Eigenlijk jammer dat hij de saffraan ook nog verkoopt. Hij wil niet dat de mensen denken dat het maar een verkooppraatje is.

Muntthee met saffraan

Ingrediënten: kokend water, verse munt, 10-15 draden saffraan, 2-3 dunne plakjes gemberwortel (geschild), eventueel honing.

Bereidingswijze: Doe de munt en de gember in een glas. Schenk het kokende water erbij. Laat een paar draden saffraan in de thee zakken en laat de thee acht minuten trekken. Voeg desgewenst honing toe. Beterschap!

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden