Thuiseten: De perfecte linzenburger

Luna en Marieke praten onderling altijd over eten. Zo'n linzenburger krijg je ook niet in één keer perfect. Daar gaan heel wat experimenten aan vooraf.

Luna (l) en Marieke lopen elkaar nooit in de weg Beeld Suzanne Blanchard
Luna (l) en Marieke lopen elkaar nooit in de wegBeeld Suzanne Blanchard

Wie: Studenten Marieke de Wit (21) en Luna Ramaker (20)
Waar: Vespuccistraat

Luna en Marieke kookten voor het eerst samen toen ze in groep acht van de Kinkerbuurtschool zaten. In het afscheidsreceptenboek staan ze vereeuwigd met een pastasalade, met als ze zich dat goed herinneren rauwe paprika, olijven, veel Yofresh en een heel stomme foto.
Daarna verloren ze elkaar uit het oog, maar na de middelbare school ontmoetten ze elkaar weer op een feestje. De volgende dag belde Luna. Ze zei: 'Als je echt op salsales wilt, ga ik mee.' Dus gingen ze samen op salsales. Marieke was de man en Luna was de vrouw. Ze stonden de hele tijd op elkaars tenen.

Inmiddels koken ze soms wel drie keer per week samen. Eerst aten ze een hele tijd risotto's of knolgroente uit de oven. Na hun reis door Thailand en Cambodja maakten ze alleen nog maar curry's. Net zo lang tot het goed was. Nu zitten ze in een burgerperiode. Het lievelingsgerecht van nu is de pompoen-linzenburger. Domweg zelfbedacht, met een beetje inspiratie van restaurant Burgermeester. De recepten komen niet uit kookboeken, maar ze ontstaan aan de telefoon, meestal rond een uur of vijf.

'Wat doe jij met het eten?' zegt de één.

'Zullen we weer eens een vegetarische burger maken?' zegt de ander.

'Met kikkererwten?' vraagt de één. 'Was die de vorige keer niet wat droog? Misschien nu eens iets met linzen proberen?' Als er overeenstemming over is, moeten ze ook nog iets verzinnen zodat de burger smeuïg wordt en niet te melig. Luna en Marieke kunnen het heel lang over eten hebben aan de telefoon. Uiteindelijk is er dan het recept van een pompoen-linzenburger met geitenkaas en rozemarijn, komijn en citroenschil, met toppings als gebakken appel en gebakken uienringen.

'De knoflook moet er nog in,' zegt Marieke, die kijkt hoe Luna uien bakt.

'Heb ik al gedaan,' zegt Luna.

Er is wel een verdeling van de werkzaamheden. Marieke snijdt de ingrediënten en Luna bakt, maar eigenlijk doen ze alles samen. Even proeven. Luna en Marieke kijken elkaar aan. Moet er meer komijn in? Luna gooit boter in de pan, dus Marieke moet nu wel burgers gaan rollen. Kan Luna even een beschuitje kruimelen? Het is een woud van armen boven het aanrecht. Maar elkaar in de weg lopen, doen ze niet. Nee, in de keuken hebben ze nog nooit op elkaars tenen gestaan.

Pompoenlinzenburgers met geitenkaas van Luna en Marieke Ingrediënten: 1 halve ronde pompoen (geschild en in stukjes), 1 rode ui (fijngesneden), 1 blikje linzen (425 ml), 2 tenen knoflook (in plakjes), 100 g zachte geitenkaas, rozemarijn, 1 tl komijnzaad, 1 tl citroenschil (geraspt), peper en zout op smaak, 2 verkruimelde beschuiten, roomboter en olijfolie voor het bakken, 4 hamburgerbroodjes Garnering: 1 appel (in dunne partjes, gebakken in boter), 1 ui (in ringen, gebakken in boter), ijsbergsla, repen paprika, tomaten, mayonaise

Bereidingswijze: Kook de pompoenstukjes gaar en laat ze uitlekken. Fruit ondertussen de fijngesneden ui en de knoflook in olie. Laat de linzen uitlekken. Prak in een ruime schaal een deel van de pompoen, linzen, het uiknoflookmengsel en de zachte geitenkaas met een vork fijn. Meng er de komijn, rozemarijn, citroen door en maak goed op smaak met peper en zout. Prak er eventueel meer pompoen door. Er moet een stevig en smakelijk mengsel ontstaan. Maak 4 burgers en druk ze plat in het beschuit. Laat wat olie en boter heet worden in een grote koekenpan en bak de burgers op een laag vuur aan beide kanten bruin. Voorkom met twee spatels dat ze uiteen vallen. Leg ze op de broodjes en eet ze met zoveel mogelijk toppings. Vergeet niet servetten naast het bord te leggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden