Thuiseten: Creole Christmas Cake van Delia Smith

Je kunt overal in de stad de sterren van de hemel eten, maar de meeste Amsterdammers koken vanavond gewoon thuis. Nienke Denekamp kijkt onder de deksels en in de keukenkastjes.

Julia's schoonmoeder is er gek op, dat komt door al die krenten en sukade. © Marc Driessen Beeld
Julia's schoonmoeder is er gek op, dat komt door al die krenten en sukade. © Marc Driessen

Julia Kroes (60) getrouwd met Gerard, uitwonende dochters Marialaan, Zwanenburg

Wie dit jaar een Engelse christmascake wil maken, mag wel opschieten. De cake moet zes weken in een afgesloten trommel op smaak komen. De Britten beginnen ergens vanaf september al op internet naar recepten te zoeken. Dat weten we uit de Wheel of hunger, een razend interessante grafiek die we op de Guardian-site vonden en die laat zien welke recepten Engelsen in welke maand van het jaar googelen.

De christmascake is het startschot van de kerstperiode, zegt Julia Kroes, oorspronkelijk uit Bradford. Als je uit school kwam en de achterdeur opendeed, rook je het al. Kijk, de cake van haar moeder zag er net zo uit als op het plaatje in het boek van Delia Smith. In een dikke laag wit glazuur, met zilveren decoratie, hulstbladeren uit de tuin, een kerstman er bovenop. Hoewel het een heel dure cake was, bakte haar moeder hem elk jaar. Vanaf begin december mocht hij worden aangesneden. Als de huisarts een huisbezoek bracht, kreeg hij een plakje. Dan stond de moeder van Julia er bij te kijken wat hij ervan vond.

Zelf bakt Julia liever de Creole Christmas Cake, ook een recept van Delia, maar een ontdekking van haar broer. Hij maakt hem elk jaar voor haar. De cake is juist zo lekker omdat er niet alleen rum, maar ook cognac, port, cherry brandy en Angostura bitters ingaan. Haar Nederlandse schoonmoeder van 93 is er ook dol op. Dat komt door al die krenten en sukade. Dat is een ouderwetse smaak.

De Creole Cake is bovendien makkelijk te maken. Veel makkelijker dan die klassieke christmascake van haar moeder. De vruchten hebben een week in de drank in de koelkast gelegen. Eén keer per dag schudden. Nu is het een kwestie van samenvoegen, even mixen en vier uur in de oven op 140 graden Celsius. 'Succes cake!' roept Julia hem na. Vroeger maakte ze er tientallen, voor alle buren in Zwanenburg, maar ze heeft nu andere dingen te doen: schilderen bijvoorbeeld. De moderne mens heeft er geen tijd meer voor.

O ja, de ovendeur moet dus absoluut dicht blijven gedurende die vier uur. Anders zakt de cake in. Dat heeft voor heel wat Britse echtelijke drama's gezorgd. Dan heeft zo'n vrouw de hele dag in de keuken gestaan. Trekt haar man bij het thuiskomen de ovendeur open om erachter te komen wat er zo lekker ruikt.

Julia's schoonmoeder is er gek op, dat komt door al die krenten en sukade. Foto Marc Driessen

Creole Christmas Cake van Delia Smith

Ingrediënten vulling:
3 grote eetlepels rum
3 grote eetlepels cognac
3 grote eetlepels cherrybrandy
3 grote eetlepels port
3 grote eetlepels water
1 1/2 theelepels Angostura bitters
1/2 theelepel gemalen kaneel
1/2 theelepel gemalen nootmuskaat
1/2 theelepel gemalen kruidnagel
1/2 theelepel zout
1 1/2 theelepels vanille-extract
1 grote eetlepel donkere schenkstroop
450 g rozijnen
225 g krenten
110 g gewelde gedroogde pruimen (ontpit en gehakt)
50 g bigarreaux (fijn gesneden)
110 g sukade
50 g gemengde noten (gehakt)

Ingrediënten beslag:
250 g zelfrijzend bakmeel
250 g bastardsuiker
250 g roomboter (op kamertemperatuur)
5 grote eieren (kamertemperatuur)

Bereiding:
Doe, een week voor het bakken, alle ingredienten voor de vulling in een pan. Breng al roerend aan de kook en laat 15 minuten zacht sudderen. Blijf roeren. Laat helemaal afkoelen. Laat afgesloten in een bakje of luchtdichte container een week in de koelkast staan. Iedere dag even roeren of schudden.

Mix de suiker en boter en voeg de bloem en eieren beetje bij beetje toe tot alles goed gemengd is. Schep nu vruchten beetje bij beetje door de massa. Giet het mengsel in een spriongvorm (doorsnee 20 cm) dat al met bakpapier bekleed is (heel belangrijk!) en maak de bovenkant van de cake glad met de achterkant van een lepel.

Bak de cake drie uur in het midden van de oven (ovendeur niet openen tijdens het bakken), haal de cake eruit en dek de bovenkant af met een dubbele laag keukenpapier en zet het weer een uur in de oven. Laat de cake 45 minuten in het cakeblik afkoelen, haal het eruit en plaats het op een rooster. Als hij helemaal is afgekoeld, kan het in dubbele lagen keukenpapier plus aluminiumfolie in een luchtdichte blik of doos worden bewaard. Laat een week of vijf, zes op smaak komen.

Foto Marc Driessen

Wilt u ook in Thuiseten? Mail dan naar thuiseten@parool.nl

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden