Thuiseten: caloriebom

Patatje kapsalon is een hit in de Nederlandse snackwereld. Nooit van gehoord? Dat is niet zo vreemd. Het is Rotterdams cultureel erfgoed. Een lunchgerecht in de vorm van een aluminium bak vol patat, shoarma of kebab, knoflooksaus, sweet chilisaus, sambal, kaas en ook nog wat sla.

Een 7,5, oordeelt kapsalonexpert Tobias in snackbar Cito. Beeld Marc Driessen

Tobias van Deursen
(32), online marketeer
Snackbar Cito, Kinkerstraat

De Kaapverdische eigenaar van kapsalon Tati uit de Rotterdamse wijk Delfshaven liet het zo'n tien jaar geleden voor het eerst maken in de Turkse snackbar El Aviva. Als hij zijn bestelling telefonisch doorgaf, zei hij: 'Doe maar een kapsalon.' Dan wisten ze bij El Aviva genoeg. De snack werd ondanks, of dankzij, de 1800 calorieën een succes en verspreidde zich als een olievlek over Rotterdam en Nederland. Op de Hyves¬pagina hebben zich al 6000 vrienden gemeld. De vraag waar je in Amsterdam een goede kapsalon kunt eten, ontaardt op Hyves in een discussie of een kapsalon buiten Rotterdam wel kapsalon mag heten.

'De beste kapsalon hoeft niet per se uit Rotterdam te komen,' vindt Tobias van Deursen uit Nijmegen. Zijn favoriet komt van snackbar de Pits Stop in zijn eigen straat. Daar zag hij op internet dat de domeinnaam www.frietkapsalon.nl nog vrij was. Voordat hij zijn kapsalon op had, had hij de naam al laten vastleggen. En voordat hij het wist, was hij met vrienden en vrienden van vrienden bezig een landelijk kwaliteitsonderzoek op te zetten.

Waar we in Amsterdam een goede kapsalon kunnen eten? Tobias heeft veel goeds gehoord over Cito in de Kinkerstraat. Het is er druk. 'Dat is alvast een goed teken.' Eén van de belangrijkste dingen is dat de kapsalon razendsnel wordt samengesteld. Door de sla, de sauzen en de gesmolten kaas wordt de friet snel zompig. Om die reden kan de kapsalon niet te lang onder de grill. Hij laat zich ook niet bezorgen.
Bij Cito is de kapsalon goed. 'Een 7,5,' zegt Tobias. De patat is knapperig, de shoarma goed gekruid. 'Jammer van de jonge kaas,' vindt Tobias. Die kan niet tegen de dominant gekruide shoarma op. Ook mist hij de sweet chili, want hij houdt van een zoetje in zijn kapsalon. Maar dat is persoonlijk.

We nemen zelf een kleintje kapsalon. Toch nog zo'n 1200 calorieën, schatten we.

Ongezond? Weten we dat het gezonder is om na het het drinken een friet kapsalon te eten, dan om niets te eten. 'Uh-huh,' zeggen we.
Doner kebab of shoarmavlees (genoeg om een halve aluminium ovenschaaltje te vullen), friet (goed doorbakken, niet te zacht, genoeg voor een halve aluminium ovenschaaltje), sla, knoflooksaus, sambal, kaas (Goudse kaas of mix van Goudse kaas met mozarella, bovenkant bak volledig bedekken)

Kapsalon:
aluminium bak,
shoarmavlees of kebab
knoflooksaus
patat, sla
sweet chilisaus
sambal
gesmolten kaas

Bak de doner kebab of shoarma lekker krokant en gebruik lekker veel kruiden. Vervolgens bak je de friet op 180 graden celsius tot deze knapperig en goud geel is. Let op: De friet mag niet te slap zijn, want door de sauzen die later worden toegevoegd zal de friet enigszins zachter worden. Voeg de friet en het vlees samen in een aluminium ovenschaaltje en zorg dat de friet onderop gaat. De fijn gesneden slablaadjes snipper je erboven op, zorg dat dit niet te veel is. Als laatste voeg je de geraspte kaas er aan toe en bedek je de gehele bovenkant er mee.Het gehele gerecht zet je nog even onder de grill waardoor de kaas lekker smelt en tussen het vlees en de friet naar beneden zakt.

Als de kaas lichtelijk bruin begint te kleuren is het gerecht klaar!

Welke Amsterdamse patat kapsalon is de beste? Doe mee aan het onderzoek: www.frietkapsalon.nl

Foto © Marc Driessen www.marcdriessen.nl

Wily u ook in Thuiseten? Mail dan naar thuiseten@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden