Thuiseten: als je het even niet weet

Je kunt overal in de stad de sterren van de hemel eten, maar de meeste Amsterdammers koken vanavond gewoon thuis. Nienke Denekamp kijkt onder de deksels en in de keukenkastjes.

Joost, Shirley en hun dochter Lena maken een gerecht uit Oman. Beeld Marc Driessen
Joost, Shirley en hun dochter Lena maken een gerecht uit Oman.Beeld Marc Driessen

Shirley Munnicks (41)
werkt bij The American Book Center, Joost Delissen (42), ingenieur en dochter Lena (4)
Woubruggestraat

In Oman had een boodschappenlijstje nooit zin: wilde je spaghetti hebben, was het schap leeg. Gelukkig was er altijd een plan B: lamscurry met appel.

Bijna een jaar zijn Joost en Shirley terug uit het Sultanaat Oman, het land dat als een komma tegen Saoedi-Arabië en Jemen zit geplakt en waar het 's zomers wel eens vijftig graden kan zijn. Ze woonden zeven jaar in de hoofdstad Muscat, in verband met Joosts werk voor een ingenieursbureau. Vandaag koken ze een lamscurry met appel, die ze er vaak aten. In Oman wordt veel Indiaas gegeten, zien we op de indrukwekkend lelijke foto's van het Omanitische kookboek dat Shirley meenam. Het curryrecept vond ze in een Franse tv-gids, toen ze bij haar zus in Montpellier op bezoek was. Het was een soort reservegerecht. Bijvoorbeeld spaghetti kon zomaar ineens een half jaar niet in Muscat te krijgen zijn. Als je met een al te specifieke boodschappenlijst naar de winkel ging, greep je vaak mis, en moest je ter plekke een plan B verzinnen. De ingrediënten voor de lamscurry waren er altijd.

Shirley vult dadels met brie. Die aten ze vaak, bij wijze van voorafje. Brie in Oman? Ja, die was gewoon verkrijgbaar bij de Franse supermarkt Carrefour. Stervensduur, dat wel. Shirley plant Nederlandse vlaggetjes in de dadels. Ze zijn best lekker, maar ze halen het natuurlijk niet bij de verse Khalasdadels van de boom die in hun tuin in Muscat stond. Joost en Shirley moesten er zelf voor zorgen dat de tuin werd onderhouden, maar voor de verzorging van de dadelpalm stuurde de eigenaar zijn neef.

Eten, ook uit eten gaan, was krankzinnig goedkoop. Net als benzine. Alleen als je Europees wilde leven, moest je diep in de buidel tasten. De Brinta van de verstokte papeter Joost kostte dertien euro.

Varkensvlees was uiteraard niet te krijgen. In sommige supermarkten vond je een porkshop; een hoekje waar dan wat oude paté, hamkaaschips en gelatine waren te krijgen. Alleen voor niet-moslims. In de supermarkt in de Shellcompound bleek op een dag een partij frikandellen te zijn gearriveerd. Die waren omgerekend twee euro per stuk, maar het goede nieuws ging desondanks als een lopend vuurtje door de Nederlandse gemeenschap.

We zien wat onscherpe foto's van Joost en Shirley die Willem-Alexander en Maxima een handje geven en van picknicks in de woestijn. Heimwee hebben ze niet. Ook niet als ze de foto's weer zien. Acht jaar geleden gingen ze naar Oman en nu zijn ze weer hier. Punt.

Lamscurry met rijst, groene appel en kokosmelk
400 g lamsschouder (of lekkere lamsfilet), 3 groene appels (Granny Smith), 1 glas witte wijn, 1 eetlepel gemberpoeder, 1 gesnipperde ui, 2 gehakte tenen knoflook, ruime scheut olijfolie, 1 blik kokosmelk (250ml), 150 ml slagroom, 1 el curry poeder, zout en peper

Snijd het lamsvlees in stukken en doe het in een kom met de olie. Bak de gesnipperde ui en de tenen knoflook in een pan met olie. Voeg de gemberpoeder toe en laat het geheel op een klein vuur even sudderen. Voeg de currypoeder toe en 1 ongeschilde appel in stukjes, weer even sudderen. Voeg het vlees toe met de witte wijn en laat het geheel op hoog vuur 5 minuten koken. Voeg daarna de kokosmelk toe, een glas water en zout en peper. Dek het geheel af en laat het gedurende 1 uur sudderen op een laag vuur. Voeg de room toe met de twee resterende in stukjes gesneden, ongeschilde appel. Nogmaals 15 minuten op een laag vuur laten koken. Garneer met wat currypoeder en serveer met zilvervliesrijst.

Nagerecht
Ananas met muntsuiker
1 verse ananas, een handvol munt blaadjes, 50 g fijne kristalsuiker, yoghurt
Ananas in stukjes op een groot bord. Vijzel de muntblaadjes in een vijzel samen met de suiker totdat je een fijne groene suikerpasta hebt. Strooi de helft van de muntsuikerpasta op de ananas. Schenk de yoghurt over de ananas en bebstrooi met de rest van de muntsuiker.

Foto © Marc Driessen, marcdriessen.nl

Wily u ook in Thuiseten? Mail dan naar thuiseten@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden