Thuiseten: Als het maar vis is

Je kunt overal in de stad de sterren van de hemel eten, maar de meeste Amsterdammers koken vanavond gewoon thuis. Nienke Denekamp kijkt onder de deksels en in de keukenkastjes.

Terts (met kat Moffel) moest nog even zalm halen voor Babette. © Marc Driessen

Babette Verhoef (46) makelaar, stylist en muzikant en Terts (11)
Rooseveltlaan

Babette en haar dochter Terts eten eigenlijk alleen maar vis. Nou ja, ook wel eens vlees, maar dan alleen met een voorgerecht van vis erbij. Vandaag heeft Babette ontbeten met gerookte zalm. Voor de lunch at ze zelfgemaakte tonijnsalade met kappertjes en augurkjes en nu maakt ze bouillabaisse. Dat heeft ze van huis uit meegekregen. Haar grootouders zijn Amsterdammers. Als ze iets te vieren hadden, was er verse aal. Als Terts met opa boodschappen gaat doen, eten ze haring bij de kraam. Terts at al haring toen ze drie maanden was.

Babette dacht dat je voor Thuiseten van een recept moest koken. Dat is een probleem, want ze kookt nooit van papier. Dan moet je 's ochtends al bedenken wat je 's avonds gaat koken. Ze moest laatst invullen welk menu ze over twee weken bij het kerstdiner van haar werk voorgeschoteld wil krijgen. Ze weet pas een kwartier van tevoren waar ze zin in heeft.

Ze is ook niet zo goed in voorbereiden. Zo gaat dat in haar werk ook. Ze laat zich inspireren door een ruimte, door het moment van binnenkomst en een uur later weet ze precies wat er met die ruimte moet gebeuren. Dus als Babette voor een banaan de supermarkt ingaat, komt ze met vijf zakken boodschappen naar buiten. 'En dan ben je nog die banaan vergeten,' zegt haar dochter Terts.

Maar de koelkast ligt altijd vol en als er gegeten moet worden, trekt Babette gewoon de koelkast open. Dan zoekt ze ingrediënten die bij elkaar passen. Qua smaak, maar ook qua kleur. Als het mooi bij elkaar kleurt, is de smaakbalans vaak ook in orde. Nee, ze gooit nog geen hapje weg. Dus selecteert ze kennelijk ook nog op wat het eerst op moet. En er missen nooit ingrediënten. Als ergens eigenlijk melk in moet en het is er niet, lengt ze wat room aan met water. Er is altijd een oplossing.

Babette bestudeert het recept nog een keer. Dat heb je dus met zo'n recept. Je moet de hele tijd checken of je het wel goed doet. Vreselijk. Venkel en ui laat ze weg. Te flets van kleur. Gelukkig heeft ze nog een zak Hollandse wokgroente liggen. Maar waar is die zalm? Babette graaft in de lades van de vrieskast. Daar liggen alle mogelijke diepgevroren vissoorten, maar geen zalm. Zonder zalm gaat het niet. Dan moet Terts nog maar even naar de winkel rennen. Daar gaat haar theorie.

Bouillabaisse van Babette

Ingrediënten:
ca. 1 kg gemengde visfilet uit de diepvries (bijv schol, zalm, pangasius en fruits de mer)
2 uien
3 tenen knoflook
400 g Hollandse wokgroente
4 aardappelen
5 tomaten
3 el olijfolie
Geraspte schil van 1 citroen
1 tl tijm
5 draadjes saffraan
1 liter visbouillon
Zout
Peper

Bereiding:
Snijd de visfilet in stukken van ca. 4 cm. Maak de groente schoon. Snipper de ui en de knoflook, de aardappelen in schijfjes en de tomaten in vieren. Verhit de olie in een grote pan en fruit de ui en knoflooksnippers in ca. 5 minuten zachtjes glazig.

Roer af en toe. Roer de stukken tomaat, de aardappelschijfjes, de geraspte citroenschil, de tijm, het laurierblaadje en de safraan erdoor. Schenk de visbouillon erbij en breng de vloeistof aan de kook. Laat de soep ca. 15 minuten zachtjes koken, tot de groente gaar zijn.

Voeg de stukken vis toe en laat ze in 10 minuten zachtjes gaar worden. Breng de soep op smaak met zout en peper. Serveer met stokbrood en eventueel met rouille.

Foto Marc Driessen

Wilt u ook in Thuiseten? Mail dan naar thuiseten@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden