Thuiseten: Als de lasagne maar zacht is

Speciaal voor andere mensen die niet goed kunnen slikken, maakte Margriet van der Poel een kookboek. Want als je ALS hebt, is eten best een gevecht.

VLNR: Roelie Koning, Hannie Koster, Janny Oosterhuis en Margriet van der Poel. Beeld Marc Driessen / www.marcdriessen.nl
VLNR: Roelie Koning, Hannie Koster, Janny Oosterhuis en Margriet van der Poel.Beeld Marc Driessen / www.marcdriessen.nl

Wie: Margriet van der Poel (67), kunstenaar (margrietvanderpoel.nl) eet met Hannie Koster, Marianne van den Heuvel en Janny Oosterhuis
Waar: Schoolstraat, Den Ilp

Margriet van der Poel uit Landsmeer is ALS-patiënt. Ze heeft een spierzenuwziekte, waardoor steeds meer spiergroepen uitvallen.
Schilderen kan ze, twee jaar na de diagnose, niet meer, tekenen nog wel. Schrijven gaat ook. Ze heeft met links leren schrijven, nog voordat haar rechterarm het niet meer deed. 'Net op tijd!' schrijft ze met een stift op een bordje, want ook praten is lastig.

En slikken. In het eerste jaar van haar ziekte merkte ze dat dat steeds moeizamer ging. Als de tong geen gereedschap meer is, zijn dingen als hard fruit, noten en pitjes uit den boze. Je krijgt harde stukjes niet meer tussen je tanden vandaan. Vlees kon ze op den duur alleen nog in gehaktvorm eten en kaas en chocola bleken te plakkerig te zijn.

Omdat Margriet altijd een enthousiaste kok was, ging ze haar favoriete gerechten zo aanpassen dat ze ze kon blijven eten en ze ook aantrekkelijk bleven voor normale slikkers.

Inmiddels is Margriet aangewezen op sondevoeding. Ze krijgt een liter vettig spul met 1200 calorieën per dag. Dat is heel naar, maar ook weer niet. Uiteindelijk ging het eten haar zo tegenstaan dat het een verademing was dat het niet meer hoefde. Toch waren er nog die schriften vol recepten en al die tekeningen. Het was een kwestie van plaatjes bij de recepten leggen en er was een kookboek.

Daarna kwamen Margriets vriendinnen van Rotary Landsmeer in actie. De één deed de correctie, de ander de vormgeving. Tot hun verbazing zijn er al drie drukken uitverkocht. 'Het boek had er natuurlijk allang moeten zijn,' zegt Janny.

Margriet krijgt mails uit het hele land, ook van parkinsonpatiënten en mensen die om wat voor reden dan ook niet kunnen slikken. De Rotary is een herenclub, maar dit is nou eens een succesvol damesproject. De opbrengst gaat naar de ALS-stichting.

In Hannies keuken hebben de vriendinnen een lunch bereid uit het boekje van Margriet. Zachte lasagne en blikperzik met tonijn en amaretto. Ze hebben geluk met het weer. Wat is de tuin van Hannie prachtig en wat is de tafel mooi gedekt. Proost, op de vierde druk.

Het boek '40 recepten voor lekkerbekken. Ook als slikken wat moeilijker gaat' kan besteld worden via receptenvoorlekkerbekken@gmail.com.

Perzik, Amaretto en tonijn (4 personen)

Ingrediënten: 4 halve perziken uit blik, 1 blikje tonijn op water, mayonaise, amaretto, voor de garnering wat aalbesjes of blaadjes veldsla.

Recept: Leg op elk bord een halve perzik, met de holte naar boven. Vul de holte met een lepel tonijn, bestrijk de tonijn met mayonaise en bedruppel met Amaretto. Versier met een aalbesje of een blaadje sla. Maak eventueel met behulp van de blender een tonijnmayonaisemengsel en vervolgens een perzik-Amarettopuré. Serveer laag op laag in een champagneglas.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden