Thuiseten: Aan tafel bij ome Ad

Ome Ad is geen Joop Braakhekke, maar hij kan best lekker koken. En zijn mobiele eetfeestjes zijn een hit. Thuis heet hij overigens gewoon Adna.

Beeld Marc Driessen / www.marcdriessen.nl

Wie: Adna Ghilazghi/Ome Ad (30), Lone (33) en Ayani (10 weken) Waar: Hectorstraat
www.omeadserveert.nl

Vroeger kookte ome Ad wel eens bij mensen thuis. Maar na het eten was er altijd een stukje avond over. Dus verzon hij ook een spel of draaide wat plaatjes. Nu organiseert de Eritrese Nederlander avonden in Paradiso, Hanneke's Boom, Club VLLA, Studio K, waarvoor mensen zich via Facebook kunnen opgeven. Het is eigenlijk een soort combinatie van de Parade en de Rollende Keukens. Een Kookparade dus.

Maar het moet steeds weer anders, want Ome Ad en zakenpartner Serdar Tonkas hebben last van een korte spanningsboog. De basis is altijd samen koken en eten. Een feest zonder eten is geen feest. Ze zetten wat kookeilanden neer met snijplanken, messen, kookpitjes en een oven. Iemand verzint twee lekkere, niet al te ingewikkelde hapjes. En de gasten komen altijd met een lege maag.

Wie zin heeft, snijdt een bak paprika's of braadt een kilo gehaktballetjes. Wie geen zin heeft om te koken, kijkt toe of speelt een spel. Of niet. Niks moet bij de Kookparade. De familie groeit. Steeds meer neven en nichten geven zich op voor een avond. Komend jaar is er weer een Ome Ad festival op het Stenen Hoofd. Er wordt gewerkt aan een kermis van de toekomst en 5 mei is op het Mercatorplein The Big Grill, een barbecuecompetitie waarbij buurten in West tegen elkaar grillen.

Maar vandaag kookt ome Ad, die eigenlijk Adna Ghilazghi heet, thuis. Niet te hard aanbellen alstublieft, want de baby slaapt. Het is echt niet elke dag feest. Dat kan ook niet, want dat gezeul met die keukenblokken, steeds andere bandjes scouten en nieuwe spellen verzinnen kost ontzettend veel tijd. Adna is ook gewoon leraar economie op middelbare scholen in Haarlem en Amsterdam. Op de tafel ligt een hoge stapel economietoetsen van 4 vwo. Die moeten vanavond ook nog worden nagekeken. Ook doet hij de marketing op een hiphopschool.

Hij is geen Joop Braakhekke, maar hij kan best lekker koken. Dus op een doordeweekse dag wordt het zalm uit de oven en een champignonroomsaus met crème fraîche. En morgen? Dat weten Adna en zijn vriendin Lone nog niet. Geen pasta in elk geval. Als ze vandaag pasta eten, willen ze de komende dagen iets totaal anders.

Zalm uit de oven met champignonroomsaus

Ingrediënten zalm: 400 gram zalm, 2 theelepels grove mosterd, witte peper, zout, citroensap.

Ingrediënten saus: 400 gram kastanjechampignons (in kwarten), 1 rode ui (in ringen), 1 gehakt teentje knoflook (gehakt), roomboter, olijfolie, 0,25 l witte wijn, 1 pijnboompit, 100 ml crème fraîche, zout, zwarte peper, pasta

Bereidingswijze: Smeer de zalm in met mosterd, bedruppel met citroensap en bestrooi met zout en peper. Wikkel de zalm in aluminiumfolie en laat in vijftien tot twintig minuten in een op 200 graden Celsius voorverwarmde oven gaar worden.
Fruit ondertussen voor de saus ui en knoflook in een beetje boter en olijfolie tot ze glazig zijn en voeg de champignons toe. Laat een paar minuten bakken. Voeg de witte wijn toe, laat pruttelen. Voeg daarna een schep crème fraîche toe en laat de saus op een klein vuurtje inkoken. Breng op smaak met zout en peper.
Serveer de zalm en de saus met gekookte pasta en eventueel met een salade van wortel, cherrytomaten, basilicum, rucola, wat cashewnoten en feta, besprenkeld met wat olijfolie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden