Thuiseten: 1000 puddingen

© Marc Driessen Beeld
© Marc Driessen

Je kunt overal in de stad de sterren van de hemel eten, maar de meeste Amsterdammers koken vanavond gewoon thuis. Nienke Denekamp kijkt onder de deksels en in de keukenkastjes.

Wie: Loes van der Veldt (67) en Agnes Jansen-Van Daalen (69), leden van de Kring van verzamelaars van puddingvormen
Waar: Vierlingsbeeklaan, Amstelveen

Ze zijn zo gek op puddingvormen, dat ze een clubje hebben opgericht. Op de jaarlijkse clubdag is het vechten om de bitterkoekjesadvocaatpudding.

Er bestaat dus een Kring van verzamelaars van puddingvormen. Loes van der Veldt, één van de zeventig leden, heeft zevenhonderd vormen. Ze staan uitgestald in de voormalige meisjeskamer van haar dochter.
'Als jij het huis uit gaat, wordt dat de puddingvormenkamer,' zei Loes tegen haar dochter.
'Maar wat als ik dan ineens terug wil komen?' vroeg haar dochter angstig.

'Dan lig je tussen de puddingvormen,' zei Loes.

Het is nog niets in vergelijking met de duizend exemplaren van Agnes Jansen-Van Daalen, die uit Den Haag is komen rijden voor Thuiseten. Agnes is de historicus van de vereniging. In 1980 verscheen van haar hand Pudding in al zijn vormen, een standaardwerk dat nodig geheel herzien zou moeten worden. Ook schrijft ze regelmatig verhalen voor Het Kringblad dat zijn zestiende jaargang ingaat.

Loes stort de bitterkoekjesadvocaatpudding. Altijd een spannend moment. Agnes suggereerde gisteren nog twee puddingen te maken. 'Ben je mal?' zei Loes, want de bitterkoekjesadvocaatpudding lukt altijd. Wel heeft ze haar geheime wapen ingezet. De pudding is in een plastic folie in de vorm gestort. Hij staat als een huis, concluderen de dames tevreden. Loes legt er voor de gezelligheid bitterkoekjes omheen. Agnes schudt de advocaatfles.

Het is een succesrecept dat nooit ontbreekt op de jaarlijkse clubdag. Er is altijd soep met brood en uiteraard pudding na. Op zo'n dag staan er zo'n twintig verschillende puddingen op tafel, met de naambordjes van de maaksters erbij. Zo'n tafel met puddingen ziet er verschrikkelijk mooi uit, maar we kunnen ons zeker wel voorstellen wat voor slagveld het is, als iedereen drie keer heeft opgeschept.

Het zijn voornamelijk klassieke puddingen. Er is een clublid dat nog wel eens met een droppudding wil aankomen, maar verder wordt er weinig geëxperimenteerd. Verzamelaars zijn niet per se puddingkokers, begrijpen we. Helaas, vindt Agnes.

De eerste tweehonderd vormen van haar verzameling wijdde ze nog in door er een pudding in te maken. Het was niet vol te houden. Ook Loes maakt hooguit één keer maand een pudding. 'Nu de kinderen de deur uit zijn, kopen we meestal een pak yoghurt. Of een toetje van hoe heet het? Mona.'

Bitterkoekjesadvocaatpudding

Ingrediënten:
2,5 dl slagroom
1 zakje klopklop
80 ml koude melk
1 dl advocaat
150 g bitterkoekjes
50 g suiker
5 blaadjes gelatine

Bereiding:
Maak de bitterkoekjes fijn. Los de gelatine op in zo weinig mogelijk heet water en laat de suiker erin smelten. Mix een zakje klopklop met de melk (zie gebruiksaanwijzing op de verpakking).

Klop de slagroom stijf. Spatel alle ingrediënten door elkaar en doe het mengsel als het dik begint te worden in een met olie ingevette puddingvorm. Laat opstijven in de koelkast. Houd de vorm voor het storten even in warm water. Garneer de pudding met bitterkoekjes en advocaat.

Foto Marc Driessen

Wilt u ook in Thuiseten? Mail dan naar thuiseten@parool.nl

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden